Bardzo dawno mnie nie było na forum bo auto nie sprawiało kłopotów a po drugie że jest drugim autem w rodzinie i mniej eksploatowane.
Posiadam Leona 1M1 ASZ 2004 rok po programie. Auto od bardzo dawna nie sprawiało problemów. Ostatnio zaczęło tracić nieraz moc, a od paru dni straciło ją całkowicie. Dodatkowo wyskoczył CHECK i po diagnozie okazał się błąd P1556. Z uwagi na podobny problem jakieś 8-10 lat temu swój trop zacząłem od zaworu turbiny i okazał się trafny. Gruszka znów w środku skorodowana a przy próbie zaciągnięcia ustami wężyka posypał się z niego jakiś syf. Geometria raczej pracuje lekko i bez problemów. I teraz moje pytania:
- pomóżcie mi i podajcie nr. części zaworu turbiny gdyż moja była po regeneracji i nie idzie z niej odczytać a wszystkie na Allegro są takie same a nie ma w nich oznaczeń ASZ i nie wiem czy może taka być czy musi być konkretnie pod ASZ.
- jakiej średnicy jest wąż podciśnienia idący od gruszki do N75 bo wypadało by po tylu latach wymienić na nowy.
- Czy zawór N75 jest do czyszczenia lub wymiany skoro w wężyku był taki syf? Czy na przykład można go podmienić z zaworem EGR N18?
Pomóżcie proszę bo wyszedłem z Leonowej wprawy