Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Prośba o nr. części - brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Prośba o nr. części - brak mocy

Postprzez 16czarny16 » 4 czerwca 2021, 21:08

Witam
Bardzo dawno mnie nie było na forum bo auto nie sprawiało kłopotów a po drugie że jest drugim autem w rodzinie i mniej eksploatowane.
Posiadam Leona 1M1 ASZ 2004 rok po programie. Auto od bardzo dawna nie sprawiało problemów. Ostatnio zaczęło tracić nieraz moc, a od paru dni straciło ją całkowicie. Dodatkowo wyskoczył CHECK i po diagnozie okazał się błąd P1556. Z uwagi na podobny problem jakieś 8-10 lat temu swój trop zacząłem od zaworu turbiny i okazał się trafny. Gruszka znów w środku skorodowana a przy próbie zaciągnięcia ustami wężyka posypał się z niego jakiś syf. Geometria raczej pracuje lekko i bez problemów. I teraz moje pytania:

- pomóżcie mi i podajcie nr. części zaworu turbiny gdyż moja była po regeneracji i nie idzie z niej odczytać a wszystkie na Allegro są takie same a nie ma w nich oznaczeń ASZ i nie wiem czy może taka być czy musi być konkretnie pod ASZ.
- jakiej średnicy jest wąż podciśnienia idący od gruszki do N75 bo wypadało by po tylu latach wymienić na nowy.
- Czy zawór N75 jest do czyszczenia lub wymiany skoro w wężyku był taki syf? Czy na przykład można go podmienić z zaworem EGR N18?

Pomóżcie proszę bo wyszedłem z Leonowej wprawy :)
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: Prośba o nr. części - brak mocy

Postprzez pab567 » 5 czerwca 2021, 06:41

Daj mi VIN na PW to spróbuję jutro wieczorem sprawdzić.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Mustang
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marb » 6 czerwca 2021, 09:18

Oznaczenie aktuatora 434855-0015, to że nie ma w nich oznaczeń ASZ nie ma znaczenia, będzie działać poprawnie, najważniejsze żeby właściwie ustawić długość sztangi, najlepiej żeby był to aktuator Garretta. Zawór n75 można przeczyścić, ale nie widzę sensu od razu wymiany na nowy bo ten obecny może działać właściwie co można w łatwy sposób sprawdzić przy pomocy np VCDSa.
Marb
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez 16czarny16 » 6 czerwca 2021, 09:45

Dzięki za info, grucha zamówiona jak przyjdzie będę montował i dam znać. Muszę jeszcze tylko ustalić średnicę wężyków bo chcę wymienić na nowy.
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel