Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
swirek186 napisał(a):jak ze ja wychdzi nowy samochog z fabryki wlewaja mu olej z nizszej polki zeby silnik sie dotarl dobrze ulozyl
W zalezności od tego co wymaga specyfikacja ale tak sie robi przy 2000-3000 kmpozniej po kilku tysiacach nastepuje wymiana oleju na syntetyk ktory charakteryzuje sie najlepszymi wlasciwoscami smarnymi 0 albo 5W/40.
4. Jakiego oleju uzywac jezeli auto jest zagazowane?
A jaki on chciał zalacswirek186 napisał(a):pojechalem do warsztatu i koles mi powiedzial tak "Panie co pan leje 5W/40 ten olej sie leje na dotarciu silnika!!" Zjeb... mnie na funty.
Generalnie przyjmowane jest w zaleznosci od marki 0,5-1 l na 1000 km1. Jakie sa graniczne wartosci zuzycia oleju na 1000km?
Syntetyczny, odpowiadajacy normie wymaganej przez producenta.2. Jakiego oleju uzywac jak auto jest nowe?
Zależy na jakim oleju smigało od poczatku - ale generalnie zmiana oleju na półsyntety, minerał to przeszłość w obecnych czasach i jakis archaizm.3. Jakiego oleju uzywac jak auto ma juz np. powuzej 100tys. km i bierze olej?
Generalnie wszystkie nowoczesne oleje syntetyczne nadaja sie do tego typu zasilania, chyba ze na ulotce pisze coś innego.swirek186 napisał(a):4. Jakiego oleju uzywac jezeli auto jest zagazowane?
Wcale nie przechodzić.5. Kiedy przechodzic z oleju zadkiego na gesty ?
Motul, Valvoline, Mobil - jedynie oryginalne produkty.6 Jakie firmy polecacie?
to nie mam pojecia.swirek186 napisał(a):Gosciu mi powiedzial ze gaz rozzadza olej czy to prawda
rejdi2000 napisał(a):Witam. Panowie mam problem. Kupiłem Seata Leona 1 1.4 benzyna anglik. Chcę wymienić olej w silniku ale nie wiem co było lane poprzednio przebieg ma 120 tys mil co byście wlali na moim miejscu? Z góry dzięki
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości