Rai_pl napisał(a):Database napisał(a):wiem jedno, nigdy Castrol !
hmm Czemu Nigdy Castrol ?! ja mam wielką ochotę kupić Castrola 5w30 EDGE

czemu uważasz że castrol to lipa ?!
Poczytałem co nie co

zaczerpnąłem również opinii znajomych mechaników VW i w odpowiedzi na pytanie "Czy do swojego samochodu wlaliby olej Castrol? " opowiedzieli nie. A przecież takie leją obecnie w serwisach VW.
Tutaj cytat jednej z opinii
"Mobil i Castrol są najczęściej podrabianymi olejami, silniki jeżdżace na Castrolu często wyglądają
nieciekawie ze względu na specyficzne dodatki stosowane przez tego producenta (szlam). Magnatec jest
moim zdaniem produktem głównie marketingowym niż rzeczywistym osiągnięciem - w praktyce jest to
tańsza próba realizacji tego co Motul w serii 300V i 8100 nazywa "technologią estrową". Tanie i
dobre wina nie istnieją. Castrol jest w sensie olejowym tylko marką a nie producentem oleju -
producentem jest koncern BP. Odbiorcą BP jest między innymi powiązany z nim finansowo Orlen. Mobil
to Exxon i podobna sytuacja choć tu jest lepiej, ale masa podróbek i rozlewanie oleju w wielkich
rafineriach robi swoje. Polecam rozeznanie wśród firm produkujących opakowania do oleju. Gdyby nie
to, Mobil 1 kosztowałby znacznie, znacznie więcej.
Shell nie jest zły ale to też koncern i niestety nie wróży to najlepiej. Poza tym nawet topowe oleje
Shella, reklamowane przez Ferrari w Alfa Romeo sprawdzają się bardzo średnio. Auta spalają olej w
zastraszającym tempie, zużycie spada po zastosowaniu innych środków smarnych"
- opinia zaczerpnięta z innego forum samochodowego. (niestety nie pamiętam, którego

)
To jest tylko moja zdanie, więc jeśli chcesz to lej Castrola ile wlezie

Ale przed tym poczytaj inne opinie na innych forach. Jednak jeśli zalejesz Valvoline SynPower 5w40 to już go nie zmienisz
A co do Valvoline to pamiętaj: leją go w Holandii na Europę i USA na inne kontynenty. Nigdzie indziej.
Zawsze powinien być tłoczony napis Valvoline, a nie sama naklejka. (podobnie jak z narzędziami - Bosch, Metabo, Hillti - jak jest tylko napis/naklejka, nie tłoczony to daję głowę, że to podróba)
i link do artykułu o olejach stosowanych
http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/