Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Po wymianie pompa+rozrzad ...

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Po wymianie pompa+rozrzad ...

Postprzez koski » 19 marca 2006, 14:33

Witam!

Ostatnio mialem wymieniane w/w czesci u (nieznajomego) mechanika, tzn robil mi juz kiedys rozne rzeczy w POLO (wydech+full serwis) - ale nigdy nic tak powaznego...

Swiruje wiec troche, szczegolnie po przeczytaniu postu ktoregos z Was o zle zalorzonym rozrzadzie (po ktorym mu sie silnik wysypal) czy aby napewno on mi go zalozyl OK.

Z tego wszystkiego popadam w lekka paranoje, ze autko mi sie wolniej rozpedza (czy mozliwy jest spadek mocy???) , ze silnik glosniej pracuje.... itp. (niestety nie jestem tego w stanie powiedziec ze 100% pewnoscia, bo nigdy nie wsluchiwalem sie w motor wczesniej :( (niestety takze - jezdze na 95, bo nie ma tu (!!?!?!) 98 :(

prosze o porade - w jaki sposob mozna okreslic, czy wszystko jest z rozrzadem OK?
Pompa chodzi Ok, bo juz Leonika pogonilem kilka razy i trzyma stabilne 90st. C, ale tak jak mowie - mam dziwne spostrzezenia co do rozpedzania sie i glosnosci silnika (sczegolnie przy wysokich obrotach >5K)

W srode jade podpiac sie do VAGa co mnie znowu szarpnie troche - bo to wszystko sie w IRL dzieje :( Niestety posialem takze kod do radia (wiem - my fault) - i za rozkodowanie tez mnie czeka '-e'.
Czy VAG moze mi cos 'powiedziec' na temat rozrzadu i halasow? Tutejszych mechanikow bym nie przecenial, ze 'uslysza' cokolwiek na 'ucho' ;(

Po 'wpadce' pompy sprawdzane byly poziom oleju (nie podniosl sie) a takze konsystencja plynu chlodniczego (nie bylo w nim oleju) - wiec nie sadze.zebyu cos sie zadzailo z zaworami/tlokami/glowica... (z reszta zadzwonilem do serwisu HATLAPA w Sosnowcu, i pan Tadeusz :) - powiedzial,ze w Leonach 1.8T od zagrzania sie silnika takie cos sie nie dzieje, musialbym jezdzic na gotujacym sie silniku dluzej, zeby sie cos stalo...

Prosze o dokladne info i dzieki bardzo z gory!

Pozdrawiam!!!

PS. przeszukalem forum i nie znalazlem info na w/w temat.

aha - jak mi wlali nowy plyn chlodzacy, to troche przelali i jest (na zimnym silniku) z 1-1,5 cm POWYZEJ MAX- czy odlac go czy zostawic jak jest?

thx!
koski
Signo
Signo

Auto: Skoda Superb Eleg. +

Reklama

Re: Po wymianie pompa+rozrzad ...

Postprzez OMFG » 19 marca 2006, 21:13

Chyba jedyne co mogli zle zrobic to zle naciągnąc pasek bo faz raczej by nie poprzestawiali :idea: a skoro podpięcie do vag na tej wysepce takie drogie to sobie kup własny interface i laptopa za 300zl i będzie miał spokój :3majsie:
OMFG
Stella +
Stella +

Auto: 1M2

Postprzez Grześ » 19 marca 2006, 22:28

OMFG, w silnikach 1,8T wystepuje napinacz hydrauliczny i to on napina pasek a nie człowiek
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez colin23 » 19 marca 2006, 23:36

koski napisał(a):jak mi wlali nowy plyn chlodzacy, to troche przelali i jest (na zimnym silniku) z 1-1,5 cm POWYZEJ MAX- czy odlac go czy zostawic jak jest?

zostaw. płynu jak jest za dużo to odprowadzany jest automatycznie na zewnątrz przez zaworek upustowy.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez dave » 20 marca 2006, 00:09

skad ty mieszkasz ze nie masz pb 98 :?: :|
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez OMFG » 20 marca 2006, 00:13

Grześ napisał(a):OMFG, w silnikach 1,8T wystepuje napinacz hydrauliczny i to on napina pasek a nie człowiek

To fajnie(tdi pd terz ma hydro) ale są napinacze ze spręrzyną a je sie napina. :roll:
OMFG
Stella +
Stella +

Auto: 1M2

Postprzez koski » 20 marca 2006, 00:24

dave napisał(a):skad ty mieszkasz ze nie masz pb 98 :?: :|

czytaj uwaznie :)

W Irlandii ;)

[ Dodano: Pon 20 Mar, 2006 ]

[ Dodano: Pon 20 Mar, 2006 ]
Hejka!

Ze wzgledu na to,ze jestem 'zielony' jesli chodzi o silniki, rozrzady itp, a MUSZE to sprawdzic, zebym mial spokoj, prosilbym o pomoc.

Mianowicie,czy ktos moglby zrobic fotke swojego rozrzadu w 1.8T i poslac ja do mnie?
Ze szczegolnym uwzglednieniem tych 'znacznikow' ,ktore maja sie ze soba w 2 miejscach 'schodzic'.

Bardzo bym o to prosil, poniewaz spedza mi to sen z powiek, a jak juz nadmienilem , nie chcialbym aby w wyniku tego uszkodzil mi sie silnik (tfu! tfu! tfu! + odpukac w niemalowane!)

Dzieki ogromne z gory!!! (w sumie z wyspy) ;)

pozdrowki!
koski
Signo
Signo

Auto: Skoda Superb Eleg. +

Postprzez OMFG » 20 marca 2006, 17:55

I
Obrazek
:3majsie:
OMFG
Stella +