Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przesunięta klapa WG

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przesunięta klapa WG

Postprzez rakietowy » 24 lipca 2017, 21:46

Witajcie.
Szukajki użyłem, guzik znalazłem. Może źle szukałem, tego nie wiem. Ale żeby nie było - starałem się. :)

Pacjent to Leon 1M1 1.8T AUQ 2001r. raczej bez programu (a przynajmniej ja nic o tym nie wiem)

Nie tak dawno bez żadnego ostrzeżenia zaatakowała mnie kontrolka check engine i chwilowa, gwałtowna utrata mocy. Jako, że pojawiła się akurat, gdy silnik pracował w górnych rejestrach, wywołało to lekką panikę. Grzecznie do domu, kabelek i czytamy. A tam 17608. Mechaniczna awaria sterowania ciśnieniem doładowania.

Następnego dnia bylem umówiony do "doktora" na oleje, filtry i plecionkę wydechu. Powiedziałem o objawach i kodzie. Stwierdził, że rzuci okiem. Przy odbiorze auta stwierdził, że klapka WG jest przesunięta (tak jakby ten wałek się wysuwał na zewnątrz), cały czas lekko odsłaniając dziurę. Taki półksiężyc, 2mm w najgrubszym miejscu.

I tu moje pytanie. Czy naprawa samej klapy/wałka WG jest w ogóle możliwa/opłacalna? Podobno na wałku turbiny luzów nie czuć (tak, wiem co można sobie palcem sprawdzić :P ). Jako, że ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu sam jeszcze tego nie obadałem organoleptycznie.

Jak się na to zapatrujecie? Do zrobienia we własnym zakresie, pełna regeneracja za ciężkie pieniądze czy za mało info żeby coś powiedzieć??

Pozdrawiam i przepraszam, jeśli moje umiejętności szukania zawiodły.
rakietowy
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: Leon 1M1
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Przesunięta klapa WG

Postprzez wesol » 24 lipca 2017, 23:10

Do ogatniecia nawet w domowych warunkach jesli sie na pare sprzetow narzedzi.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna