Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kamil123205 napisał(a):Wiem, że o odmie było już napisane prawie wszystko

kamil123205 napisał(a):Witam!
Wiem, że o odmie było już napisane prawie wszystko, ale szukałem wszędzie i nie mogę się połapać w tym nawale informacji.
Mam Leona 1.6 16v AZD, cofając ostatnio z garażu zauważyłem plamę oleju, jadąc samochodem Leon zostawiał po sobie ślady oleju. Podejrzewam, że zamarzła odma. Olej wyciekł spod rozrządu.
Teraz najważniejsze gdzie w silniku 1.6 16v znajduję się ta odma, jak ją najlepiej wyczyścić? Jeśli ktoś miałby jakieś zdjęcie nie pogardziłbym.
Naprawdę przeszukałem forum leonclub.pl i forum vw ale w tym nawale informacji ciężko cokolwiek znaleźć i się połapać.
Z góry dzięki za pomoc

Szymko napisał(a):Odma to plastikowa puszka bez żadnej elektroniki. Od niej idzie wąż podłączony do obudowy filtra powietrza i potem plastikowa rurka kończąca się nad przepustnicą. Tak jest przynajmniej w 1.6 AZD.
koka napisał(a):mechanior stwierdził, że do tej pory nie zamarzła, bo był wyciek - to co, lepiej, że cieknie

marcin7x5 napisał(a):koka napisał(a):mechanior stwierdził, że do tej pory nie zamarzła, bo był wyciek - to co, lepiej, że cieknie
Zależy jak mocno cieknie. Ten wyciek może być też oznaką słabej drożności odmy i nadmiar gazów w misce wypycha olej uszczelkami odmy.

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość