Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamarzająca odma oraz wypływanie i wycieki oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamarzająca odma oraz wypływanie i wycieki oleju

Postprzez Masaaaa » 9 lutego 2011, 20:16

Witam. Seat Leon 1.4 16V Benzyna. Przy wiekszych mrozach zamarza odma i wypycha olej korkiem wlewu oleju, bagnetem i przy odmie. Silnik jest raczej dogrzany bo robie wieksze odcinki. Olej wymieniony na taki jak zawsze. Jest biala maz na korku. Pewnie dostaje sie woda gdzies do oleju, odmy?? Przy plusowej temperaturza nic sie nie dzieje. Jaka moze byc przyczyna tego??
Masaaaa
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [ALL] Problemy z odma?

Postprzez rydzudzik » 16 lutego 2011, 18:28

Witaj kolego, twój problem to stała przypadłość 1.4 16v, zła konstrukcja odmy, rozwiązali to w 1.6 bcb 16v, najlepiej temat opisany jest na forum vw, zerknij tam, napewno była jakaś fotorelacja o ile dobrze pamiętam.
pozdro
rydzudzik
rydzudzik
Stella +
Stella +

Postprzez pszczolek7 » 21 lutego 2011, 09:08

Mam ten sam problem, wczoraj poszedł olej tylko że samą odmą. Z tego co się orientuję to można by spróbować wymontować odmę i spróbować ją wysuszyć. Wtedy nie będzie miało co tam zamarzać i powinno być dobrze. Przynajmniej dopóki następna woda się nie zbierze.

Tylko nie wiem dokładnie gdzie jest zlokalizowana cała ta odma, a w ciemno nie uśmiecha się w mrozy za to brać.
pszczolek7
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez marcin7x5 » 21 lutego 2011, 12:07

Z tego co słyszalem od kolegi z Aso Skody to mieli akcję serwisową i montowali jakieś grzałki w odmie. problem po tym znikał na stałe. :jupi:
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez pszczolek7 » 21 lutego 2011, 23:34

Dzisiaj trochę przewaliłem forum VW i było też o tym podgrzewaczu. U części się sprawdziło takie rozwiązanie u innych już nie i nie było na reguły. Najlepszym rozwiązaniem okazało się przeczyszczenie całego układu przed sezonem zimowym. Dochodzi tylko koszt ok. 11zł za 2 uszczelki odmy (jedna większa, druga w kształcie litery "D").

Jutro biorę się za czyszczenie (;
pszczolek7
Stella
Stella

Postprzez GuessWhy » 25 lutego 2011, 12:14

Jako, że wczoraj czyściłem odmę i chyba trochę narozrabiałem to podłączę się do tematu.

Otóż zdjąłem obudowę filtra powietrza, żeby przeczyścić tę "rurę" na którą zakłada się odmę.
Jako że płukaniem nie mogłem pozbyć się tej przeklętej mazi więc pomogłem sobie cienkim drutem i wyrwałem coś takiego:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

No i teraz pytanie ... dużo nabroiłem?
GuessWhy
Stella
Stella

Postprzez pszczolek7 » 26 lutego 2011, 08:48

GuessWhy ta "gumka" jest czymś w rodzaju zaworka zwrotnego żeby powietrze się nie cofało i niby nie powinno być problemu, ale w jakimś celu tam jest. Najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto bardziej się orientuje.

Ja już jestem po czyszczeniu odmy. Póki co jest wszystko OK (odpukać).

To tak na przyszłość:
Do odkręcenia potrzebny jest torx (odpowiednik imbusowy 5), ale nie wiem jak rozmiar. Rurę łączącą odmę z obudową filtra powietrza lepiej odpiąć od odmy po jej wcześniejszym wymontowaniu. Można połamać zaczepy.
Dobrze też jest zdjąć osłonę filtra powietrza i ją też wyczyścić. Przy okazji okaże się czy filtr jest do wymiany.
Całe te ustrojstwa dobrze przepłukać benzyną ekstrakcyjną. Później można jeszcze zostawić na jakiś czas w benzynie żeby się pomoczyło trochę i przedmuchać. Powinny wylecieć "okruszki" brudu.
Wody do płukania nie proponuję bo trzeba później wszystko suszyć, a benzyna wyparowuje sama.

Pozdrawiam ;)
pszczolek7
Stella
Stella

Postprzez Szymko » 13 marca 2012, 11:51

Powoli robi się ciepło więc by trzeba coś pomajstrować przy Leonie. Od dawna już mi lekko cieknie olej przez bagnet, zimą tak jakby to się nasiliło więc postanowiłem przeczyścić odmę.
I mam kilka pytań:
1. Czy ciężko wydobyć odmę "sposobem gospodarczym" tzn. na podwórku bez kanału?
2. Jaki sprzęt jest potrzebny?
3. Na jakie straty się nastawić? Na przykład jakieś uszczelki itp. które lepiej byłoby mieć pod ręką bo raczej po wyjęciu będzie trzeba je wymienić?
4. I pytanie kluczowe: samemu do tego się brać czy lepiej powierzyć fachowcowi?

Silnik: 1.6 16V AZD
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez marcin7x5 » 13 marca 2012, 12:12

Muszisz odkrecic 3 śrubki typu torx i nowe uszczelki będą ci potrzebne. Mozna to zrobic od góry tzn kładac sie na silniku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Szymko » 13 marca 2012, 12:38

Jest tam jedna uszczelka pomiędzy odmą a blokiem silnika czy więcej?
I jeszcze jedno może głupie pytanie: uszczelki takie w zwykłym motoryzacyjnym dostanę?
Szymko
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 13 marca 2012, 12:49

Z tego co mi wiadomo i z opisów na forach to jest tam taka uszczelka w kszatałcie litery D ale niektórzy po jej wyjęciu jeżdzą i dopasowywuja zwykły oring.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez ajni » 19 marca 2012, 13:52

Te uszczelni można kupić w ASO czy Seata czy VW, uszczelka D kosztuje chyba 8 zł, numer musiałbym poszukać a druga to o-ring tylko jakiś taki szary i kosztuje 11zł.
ajni
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: AXP 1.4

Postprzez Szymko » 19 marca 2012, 18:36

Spoko numery mam i planuję zamówić w ASO Skody bo mam najbliżej. A w zasadzie to już maila wysłałem i czekam 3 dzień (roboczy) na odpowiedź. No ale i tak na razie czasu za dużo nie mam na dłubanie więc nie dzwonię i nie poganiam. Przynajmniej na razie. :-D
Szymko
Sport
Sport

Odma 1,4 v16 75Km

Postprzez zoku » 24 marca 2012, 16:50

witam mam pytanie związane z odma w silniku 1,4 v16 75km gdy wyciągnę szlaf z odmy co idzie do filtra powietrza jest tam pełno takiego masła nie wiem skąd toi się tam bierze ?? olej wymieniłem około 2 tys km temu silnik szybko się nagrzewa nie wchodzi an wyższe temp niż 90 stopni ?? może ktoś miał podobny przypadek proszę o pomoc :)
zoku
Stella
Stella

Auto: Leon

odma 1.6 16v AZD

Postprzez kamil123205 » 31 stycznia 2013, 21:06

Witam!

Wiem, że o odmie było już napisane prawie wszystko, ale szukałem wszędzie i nie mogę się połapać w tym nawale informacji.
Mam Leona 1.6 16v AZD, cofając ostatnio z garażu zauważyłem plamę oleju, jadąc samochodem Leon zostawiał po sobie ślady oleju. Podejrzewam, że zamarzła odma. Olej wyciekł spod rozrządu.
Teraz najważniejsze gdzie w silniku 1.6 16v znajduję się ta odma, jak ją najlepiej wyczyścić? Jeśli ktoś miałby jakieś zdjęcie nie pogardziłbym.

Naprawdę przeszukałem forum leonclub.pl i forum vw ale w tym nawale informacji ciężko cokolwiek znaleźć i się połapać.

Z góry dzięki za pomoc :-)
kamil123205
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6 16v

Re: odma 1.6 16v AZD

Postprzez oczkolek » 1 lutego 2013, 08:02

kamil123205 napisał(a):Wiem, że o odmie było już napisane prawie wszystko

To po jakiego zakładasz nowy wątek.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Silnik: CJSA 1.8

Re: Zamarzająca odma i wypływanie oleju z korka wlewu

Postprzez Marecki811 » 1 lutego 2013, 08:05

kamil123205 napisał(a):Witam!

Wiem, że o odmie było już napisane prawie wszystko, ale szukałem wszędzie i nie mogę się połapać w tym nawale informacji.
Mam Leona 1.6 16v AZD, cofając ostatnio z garażu zauważyłem plamę oleju, jadąc samochodem Leon zostawiał po sobie ślady oleju. Podejrzewam, że zamarzła odma. Olej wyciekł spod rozrządu.
Teraz najważniejsze gdzie w silniku 1.6 16v znajduję się ta odma, jak ją najlepiej wyczyścić? Jeśli ktoś miałby jakieś zdjęcie nie pogardziłbym.

Naprawdę przeszukałem forum leonclub.pl i forum vw ale w tym nawale informacji ciężko cokolwiek znaleźć i się połapać.

Z góry dzięki za pomoc :-)

Odma siedzi z tylu silnika od niej idzie waż do obudowy filtra powietrza oblukaj go i dojdziesz.Aby ja wyjac potrzebny jest kanał od dołu jest dobry dostep bo z gory niewiem czy dasz rade.Odma trzyma sie podajze na 3 torxach.jak ja zdejmiesz zobaczysz tam 1 duzy oring i 1 mały w ksztalcie litery D pasowalo by je wymienic mi puszczal ten duzy okragly,dobrali mi go w sklepie motoryzacyjnym koszt 6zl, ten w ksztalcie litery D kupilem oryginal na allegro kosz 16 zl
Marecki811
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Audi a4 b8
Silnik: CJXA 2.0

Re: Zamarzająca odma oraz wypływanie i wycieki oleju

Postprzez Szymko » 11 lutego 2013, 21:08

Zna ktoś wymiary uszczelki (oringa) między odmą a wężem prowadzącym do obudowy filtra powietrza?
Już poprzednio była trochę wymechłana więc chciałbym ją wymienić, ale w ETCE jej nie ma.
Szymko
Sport
Sport

Postprzez kamvip » 9 października 2013, 08:31

Mógłby ktoś podać jakie są numery tych uszczelek do odmy na 1.6 16V AZD ?

Bardzo zalezy mi bo chciałbym wyczyścić odme i przy okazji wymienie uszczelniacze.
kamvip
Signo
Signo

Auto: Leon I

Postprzez marcin7x5 » 9 października 2013, 09:40

036 103 644
N 906 175 01
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez kamvip » 5 listopada 2013, 14:54

Wystąpił głąd, numer pierwszej mniejszej uszczelki w kształcie D to : 036 103 677
kamvip
Signo
Signo

Auto: Leon I

Elektrozawór odmy/Separator oleju

Postprzez pulkownik » 11 stycznia 2014, 14:45

Witam, jestem użytkownikiem Leona z silnikiem 1.4. Mam problem z falującymi obrotami. Mechanik stwierdził, że to problem z elektrozaworem odmy w separatorze oleju. Dzwoniłem do ASO w spawie tej części i niestety onie nie wiedzieli o co chodzi. Może ktoś mi powiedzieć gdzie coś takiego można kupić, jak to się poprawnie nazywa, albo może ktoś zna muner części?
pulkownik
Stella
Stella

Silnik: BCA 1.4

Postprzez ajni » 11 stycznia 2014, 21:43

W separatorze oleju nie ma żadnego elektrozaworu, coś Cię mechanik w balona robi. Na przewodzie jest tylko podgrzewacz odmy i to nie we wszystkich typach silnika.
Może mu chodziło o EGR, albo przepustnicę?
ajni
Signo
Signo

Silnik: AXP 1.4

Postprzez pulkownik » 12 stycznia 2014, 02:13

Raczej mnie nie ściemnia bo to mój dobry znajomy. To nie dokładnie jest w separatorze oleju ale gdzieś tam obok. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć.
pulkownik
Stella
Stella

Silnik: BCA 1.4

Postprzez Szymko » 12 stycznia 2014, 11:10

Odma to plastikowa puszka bez żadnej elektroniki. Od niej idzie wąż podłączony do obudowy filtra powietrza i potem plastikowa rurka kończąca się nad przepustnicą. Tak jest przynajmniej w 1.6 AZD. Myślę jednak że w 1.4 znacznej różnicy nie będzie.
Albo źle zrozumiałeś mechanika, ale jemu coś się pomyliło :mrgreen:
Szymko
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 13 stycznia 2014, 14:07

Byc może chodziło mu o Evap. Tam już jest elektrozawór a jego usterka może powodowac falowanie obrotów.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Roksel » 10 października 2016, 14:59

Panowie odświeżam temat. Czy da radę jakoś dostać się do środka odmy i czym ona jest sklejona? Jeżeli nie da się do niej dostać to czym ja wyczyścić?

-- 10 października 2016, 14:59 --

Panowie odświeżam temat. Czy da radę jakoś dostać się do środka odmy i czym ona jest sklejona? Jeżeli nie da się do niej dostać to czym ja wyczyścić?
Roksel
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16v

Postprzez marcin7x5 » 10 października 2016, 16:45

Temat rzeka tu na forum a jeszcze większy na forum golfa. Jedynie płukanie wchodzi w rachubę.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 3 lutego 2017, 22:55

Szymko napisał(a):Odma to plastikowa puszka bez żadnej elektroniki. Od niej idzie wąż podłączony do obudowy filtra powietrza i potem plastikowa rurka kończąca się nad przepustnicą. Tak jest przynajmniej w 1.6 AZD.

dziś okazało się, że cieknie mi olej spod odmy - zamówiłem oringi ori i zapytałem mechanika,czy je wymieni i wyczyści odmę. Auto mam 7 lat i nigdy nie zamarzła, ale wyciek trzeba zlikwidować - i tu niespodzianka, mechanior powiedział, że tego się nie czyści bo w puszce jest gąbka o bardzo ścisłej strukturze,coś a'la pianka montażowa i czyszczenie nie ma sensu, tylko wymiana. Nie widziałem nigdy odmy "na żywca", ale z tego co widzę i czytam w necie, to nikt o tym nigdy nie wspominał. Odma to chyba puszka, podzielona wew. przegrodami, bez "wypełniacza" - ale może się mylę ? Ponadto, mechanior stwierdził, że do tej pory nie zamarzła, bo był wyciek - to co, lepiej, że cieknie ? coś mi tu nie gra ... kupiłem też korek wlewu oleju z odpowietrzeniem - 030 103 485 AE. Odma jest dość droga, dlatego myślałem o czyszczeniu i wymianie uszczelek.
koka

Postprzez marcin7x5 » 4 lutego 2017, 11:21

koka napisał(a):mechanior stwierdził, że do tej pory nie zamarzła, bo był wyciek - to co, lepiej, że cieknie

Zależy jak mocno cieknie. Ten wyciek może być też oznaką słabej drożności odmy i nadmiar gazów w misce wypycha olej uszczelkami odmy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 4 lutego 2017, 19:40

marcin7x5 napisał(a):
koka napisał(a):mechanior stwierdził, że do tej pory nie zamarzła, bo był wyciek - to co, lepiej, że cieknie

Zależy jak mocno cieknie. Ten wyciek może być też oznaką słabej drożności odmy i nadmiar gazów w misce wypycha olej uszczelkami odmy.

a jak z tą gąbką w puszce ? coś takiego tam jest ? i czy korek z odpowietrzeniem zapobiegnie zamarzaniu ?
koka

Postprzez marcin7x5 » 5 lutego 2017, 12:18

Korek zamarzaniu odmy do końca nie zapobiegnie. Korek z odpowietrzeniem ma za zadanie odpowietrzyć górę silnika przez co zmniejszy ilość gazu wewnątrz silnika. Jak będziesz robić tylko krótkie dystanse gdzie silnik dobrze się nie nagrzeje to gazy będą nadal się skraplały w zimnym dole silnika powodując zamarzanie odmy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kit_Car » 6 lutego 2017, 17:59

Pod koniec listopada czyściłem odmę, dziś tę czynność powtórzyłem. Syfu było trochę ale jeszcze bez tragedii. Gorzej było w rurce która jest w pokrywie silnika. Tam to ledwo było drożne, przymarzło mi tam delikatnie przez co pociekł mi olej przez bagnet. Trzeba tę rurkę przedmuchać (wystarczy dmuchnąć ustami) i przemyć jakimś zmywaczem w sprayu albo napuścić benzyny/rozpuszczalnika.
Także panowie: czyścić odmę i czyścić rurkę w pokrywie ktora prowadzi od gumowego węża odmy nad przepustnicę. Tam też zbiera się majonez i potrafi zatkać jak zamarznie. Byłem tydzień temu w trasie i dobrze że się zatrzymałem na stacji, gdy zaczęło mi się wydawać że silnikiem telepie (po 10km jazdy przy -10*C). Jak otworzyłem maskę to jakby chciał z poduszek wyskoczyć. Po otwarciu korka wcale jakiegoś dużego nadciśnienia nie było, ale jednak dość sporo powietrza wyleciało i silnik się uspokoił.
Kit_Car
Stella +
Stella +

Postprzez lukasz51195 » 16 stycznia 2018, 08:06

Witam. Panowie tak jak tu piszecie z zamarzającą odmą to tak samo przydażyło mi się to wczoraj, olej wyleciał przez bagnet ale u mnie na przewodzie jest grzałka tylko jest taki problem że nie grzeje, nie dochodzi do niej prąd i teraz moje pytanie czy jest od tego gdzieś jakiś bezpiecznik i czy można tą grzałkę sprawdzić na krótko. Pozdrawiam.
Życie kręci się powyżej 5 tyś obrotów. :D
lukasz51195
Stella
Stella

Auto: Leon 1

Postprzez marcin7x5 » 16 stycznia 2018, 19:59

Podaj zasilanie bezpośredniego z aku po uprzednim odłączeniu od instalacji .
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez lukasz51195 » 16 stycznia 2018, 23:32

Panie Marcinie, tak zrobiłem i grzałka zaczeła się dymić, a jak przytrzmałem chwile dłużej to aż plastik zaczął się topić.
lukasz51195
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 20 stycznia 2018, 10:18

Czyli samą grzałkę masz raczej sprawną. Teraz musisz lecieć po instalacji (prawdopodobnie w podszybiu ) i zobaczyć do czego jest podpięta. Być może grzałka/instalacja robi zwarcie i wywala bezpiecznik...
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez lukasz51195 » 22 stycznia 2018, 01:39

Panie Marcinie mi sie wydaje ze ta grzałka powinna tylko grzać a nie powinno się z niej dymic. A orientuje się Pan gdzie może być ten bezpiecznik od tej grzałki?
lukasz51195
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 22 stycznia 2018, 08:11

To zależy pod jaki obwód jest podłączona. Być może sama grzałka powoduje zwarcie. Albo tu na forum albo na forum vwgolfa jest fotoporada jak ją podłączyć.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez lukasz51195 » 22 stycznia 2018, 15:00

Dzięki wielkie za pomoc. A orientuje się ktoś jaki jest koszt takiej grzałki?
lukasz51195
Stella
Stella

Postprzez wesol » 23 stycznia 2018, 07:10

Jeśli mnie pamięć nie myli to auta bez can miały zasianie do grzałki po zapłonie niezależnie czy zima lato. W razie montażu to spore ułatwienie. Ewentualnie zawsze cała odmę można ocieplić to też powinno sprawę załatwić.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez lukasz51195 » 24 stycznia 2018, 01:32

Ocieplić?? ☺ Czym?
lukasz51195
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 24 stycznia 2018, 06:51

Są otuliny do rur wodnych z takiej pianki.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna