Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[Pb+Lpg] Szarpanie/drganie/rwanie przy 2 tyś obr i brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[Pb+Lpg] Szarpanie/drganie/rwanie przy 2 tyś obr i brak mocy

Postprzez root » 13 czerwca 2013, 18:46

Witam.
Mam problem z moim leosiem 1.6 SN, otóż do 2,5 tyś nie ma mocy (później ma ale i tak mniej niż powinien mieć), na rozgrzanym silniku przy około 2 tyś obrotów strasznie szarpie przy normalnym dodawaniu gazu, jak doda się prawie do podłogi gaz to nie szarpie, ogólnie gaz jest do podłogi i się dławi, jak chce ruszyć szybko z skrzyżowania to najpierw się przydusi potem powoli dojdzie do ok 2,5 tyś i dopiero później zaczyna się rozpędzać. Problem i na benzynie i na gazie. Niedawno były wymieniane pierścienie i zawory bo wypaliło zawór, w międzyczasie coś strzeliło koło rozrządu. Mechanik stwierdził że czujnik halla poszedł. Po wymianie ma troszkę więcej mocy powyżej 3 tyś ale reszta objawów pozostaje. Znajomy miał podobny problem w citroenie ale jemu szarpał na zimnym i pomogła wymiana przepustnicy i silnika krokowego. Powiedzcie co myślicie o tym...

edit...
Dodam że przy mocniejszym dodawaniu gazu słyszę jakby lekkie wystrzały lub stuki (raczej nie jest to strzelanie lpg)
root
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: [Pb+Lpg] Szarpanie/drganie/rwanie przy 2 tyś obr i brak

Postprzez marcin7x5 » 14 czerwca 2013, 09:26

Zacznij od stadardowej rzeczy w tym silniku czyli od wymiany uszczelek pod kolektorem ssącym, potem mycie i adaptacja przepustnicy. Może byc tez padnięty przepływomierz.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez stm75 » 14 czerwca 2013, 10:24

Czujnik położenia wału - miałem tak w peugeocie 406 ale najlepiej podpiąć go pod komputer i zobaczyć co pokaże
stm75
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez root » 15 czerwca 2013, 07:47

Czyli szukać kogoś z dobrym kompem... Masakra z tym autem dostało gazu i zrobiła się z niego padaka :-(
root
Stella
Stella

Postprzez hornet15re1 » 16 czerwca 2013, 11:54

Widac gazownik musiał spierniczył Ci montaż instalacji i teraz tak bedzie...jedz do gazownika i niech Ci sprawdzi czy dobrze polutował przewody od wtryskow paliwa bo z tym sa czeste problemy
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez mcaris » 16 czerwca 2013, 16:16

Silniki bardzo podatne na "choroby" :) . Najpierw podepnij kompa on wsio ci powie:) Miałem niedawno podobne przygody a winowajcą był czujnik g28 warto też przeczyścić przepływkę niby nic a jak wiele daje :)))
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez root » 19 czerwca 2013, 20:25

Wreszcie udało się podłączyć go pod kompa. Wykazał błąd czujnika halla! Gościu co podłączał kompa stwierdził że może rozrząd przestawiony, a mechanik zarzeka się że wszystko jest ok. Wymogłem na nim że któregoś dnia zostawię auto i sprawdzi czy jest dobrze oraz sprawdzi czujnik i jeśli jest źle to wymieni za swoje halla. Problem z szarpaniem był prawdopodobnie przez przebicie na kablu (nowe przewody - 2 tyś było zrobione raptem). Mam jeszcze takie pytanie związane z kółkiem od rozrządu. Czy wie ktoś gdzie mogę o to pytać? Było troche zagięte i mechanik niby wyprostował ale chciałbym wymienić.
root
Stella
Stella

Postprzez grzechu83 » 25 czerwca 2013, 10:54

Miałeś zagięte kółko rozrządu??? Które konkretnie i z jakiego powodu, tak z ciekawości? Coś mi się wydaje, że prostowanie takiego elementu to zły pomysł, jako że te kółka chodzą z dużą prędkością i jeśli nie będą proste, to siła odśrodkowa może się przenosić na elementy w silniku. Choć to oczywiście zależy od skali zagięcia.
A co do wystrzałów przy dodawaniu gazu, to może być przestawiony zapłon - wałek przestawiony o jeden ząbek pozwoli odpalić, ale może dawać takie efekty.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez root » 5 lipca 2013, 17:13

Zagięte przy czujniku halla i niby przez to uszkodzony był czujnik :/
Nadal szukam po okolicznych szrotach i znalazłem jedynie do 16v - będzie trzeba sprawdzić czy pasuje...
root
Stella
Stella

Postprzez darkshape » 5 lipca 2013, 18:24

Ja nie mam gazu jeszcze ale u mnie te objawy to byl uszkodzony czujnik polozenia walu: viewtopic.php?f=44&t=53&p=444849#p444849
darkshape
Stella
Stella

Postprzez root » 6 lipca 2013, 17:21

dzięki darkshape w poniedziałek postaram się odstawić do mechanika żeby wykonał twoją instrukcje na moim saomochodziku :-P
root
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna