Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drżenie auta 1.6 akl

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drżenie auta 1.6 akl

Postprzez damianpaj » 31 maja 2014, 14:58

Witam.
Mam taki problem z moim Leonkiem 1.6 akl r. 2000, że podczas gdy silnik osiąga 2800-3000 obrotów auto całe drży. Poprostu przenosi się drżenie na całe auto już nie wiem co to może być. Auto zaraz po uruchomieniu na zimnym silniku nie ma tego dopoiero pojawia się po przejechaniu jakiegoś 1 km i od tego czasu na każdym biegu między 2800 a 3000 są porządne drgania. Chciałbym zaznaczyć, że nie ma znaczenia czy idą obroty w góre czy w dół tzn jak puszcze nogę z gazu i spadają obroty to w tym samy czasie jest drganie tylko ze troche mniejsze. NIe jest to również zalezne od prędkości jak przekrocze te obroty i wrzucę na luz to nie pojawiają się drgania. Problemy nie pojawiają się podczas postoju i przygazowaniu tylko podczas jazdy! Wibracji podczas hamowania nie ma.

W ostatnim czasie zostało zrobione:

Wymieniona poduszka silnik skrzynia
Wymieniona skrzynia biegów (z przymusu)
Sprawdzony cały tłumnik (powymieniane obejmy oraz gumy mocujące od tłumnika).
Nowe opony wyważone.

we wcześniejszym czasie robiona była także uszczelka pod głowicą
wymiana przepływomierza (na nowy)

Auto NIE posiada klimatyzacji ani ABS (Polski salon...)
Czytałem na temat drżenia auta ale nigdzie nie było to odnośnie benzyniaka.

-- 31 maja 2014, 15:58 --

Wiem, że sam sobie odpisuje ale czy istnieje możliwość, aby czujnik położenia wału robił takie jaja ?
damianpaj
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: Drżenie auta 1.6 akl

Postprzez adasbb » 1 czerwca 2014, 07:31

Kolego, pasuje mi to pod moje problemy po wymianie poduszek silnika (wymieniłem od kierowcy i środkową). Miałem praktycznie identyczny objaw jak Ty, drżenie tylko w przedziale od 2000-2500obr../min. W czasie wymiany poduszek robiłem jeszcze plecionkę wydechu (wspawana nowa).

Po około 1000-2000km, wszystko się ułożyło, być może poduszki się uleżały i problem zniknął (drżenia znikły). Aaaa i jeszcze jedno, poduszki ustawiałem w trakcie tych 2000km tak jak fabrycznie, ponieważ otwory w które wkręcasz śruby, mają możliwość dość sporej regulacji. Na początku nie zwróciłem na to uwagi i poduszki były źle ustawione (prawa oraz od strony rozrządu). Po ustawieniu tak jak fabryczne wg. oznaczeń na poduszkach, znacząco wtedy spadły wibracje, także sprawdź czy czasem nie są krzywo wkręcone :)

Ps. Dużo na ten temat pisałem w temacie o Wibracjach na kierownicy :) viewtopic.php?f=42&t=40725&hilit=wibracje+na+kierownicy

Może coś tam znajdziesz, co by również mogło Ci pomóc.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna