Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

rafko1 napisał(a):Pytanko czy odpięcie klemy na pewien czas zablokuje media plus?

SCh napisał(a):Exide ISO 915 105 a

kapitan silver napisał(a):SCh napisał(a):Exide ISO 915 105 a
To chyba nie AGM więc nie powinien jeżdzić w twoim aucie. A procedura wymiany w 1.4 jest taka sama jak w polonezie czy fiacie 126p![]()
Nie trzeba nic kodować.

SCh napisał(a):Chyba niekonieczie, masz rację, bo mój jest EFB:

Mam Start stop - myślę, że fabryka wsadzała AGM.wesol napisał(a):jaki masz aku? agm efb czy zwykly?

wesol napisał(a):to powinien jeszcze podzialac ze 5 lat. jakbys jeszcze pod naklejka odkrecil korki i wlał wody destylowanej z odrobiną elektrolitu po nawet 30 ml do kazdej celi to posluzy jeszcze 10 lat.

wesol napisał(a):Aku naładuj i to się robi nawet okresowo co np 2-3 miesiące względnie co pół rok czy rok jak się nie ma problemów a co dopiero z takimi efektami jak masz.

wesol napisał(a):Jakim prostownikiem dysponujesz?

obek napisał(a):Może pytanie banalne ale jak go naładować? Dolewa się się wody demineralizowanej ? Coś odpinać ? W serwisie powiedzieli, że klem nie odłaczać bo pójdzie błąd. Jak odłączę aku to nie zamknę samochodu

Yamakasi napisał(a):kiedy auto jest zgaszone to aku ma 12,2V
Yamakasi napisał(a):adowanie jest w normie i oscyluje oko 13,8V -14V.
Yamakasi napisał(a):Przyjaciel jeszcze mi poradził, żeby podłączyć multimetr i żeby druga osoba odpaliła auto i zobaczyć jak bardzo napięcie spadnie.

Yamakasi napisał(a):jakie wartości w jakich sytuacjach powinny się pokazywać na multimetrze

Yamakasi napisał(a):Co do odpalenia auta z zapiętym woltomierzem to test ten ma pokazać czy aku nie ma uwalonych cel. Jeśli napięcie spadnie poniżej 10V na rozruchu to znaczy, że aku umiera.

oczkolek napisał(a):Przy S/S nie odłączasz.

Yamakasi napisał(a):oczkolek napisał(a):Przy S/S nie odłączasz.
Czyli można ładować na zapiętych klemach? Swoją drogą od czasu wyjechania z salonu mam wyłączony S/S

Tak to ma u nas wyglądać jak by co 
Yamakasi napisał(a):no tak ale tak na mega chłopski rozum prostownik daje większy prąd i nie chcę aby jakaś elektronika pier...

mczelny2401 napisał(a):Tak to ma u nas wyglądać jak by co

mczelny2401 napisał(a):https://allegro.pl/oferta/ladowarka-victron-blue-smart-ip65-10a-12v-blutooth-10205345644
Ceną się nie sugeruj po to taka pierwsza lepsza aukcja , głównie mi o model chodziło taki jak ja mam. Klem nie odpinam bo nie ma takiej potrzeby przy tego typu ładowarce. Klema ujemna jest podpięta do tej specjalnej masy na powiększeniu zdjęcia widać

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość