Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Elektryczna nagrzewnica

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Elektryczna nagrzewnica

Postprzez grabania » 13 października 2021, 18:30

Witam wszystkich.

Po rozkodowaniu mojego nr VIN wyszło, że nie posiadam elektrycznej nagrzewnicy - PR 7E0. W ETKA znalazłem schemat 820-020 (https://seat.7zap.com/pl/e/leon+leon+4/ ... 20-820020/) i zauważyłem, że dla PR 7E6, czyli samochodu wyposażonego w nagrzewnicę, jest inna "obudowa rozdzielacza powietrza". Niestety nowa w internecie jest dostępna za grubo ponad 1000zł. Lekko mnie to zmartwiło, gdyż używaną nagrzewnicę da się znaleźć nawet i za 30zł.

W związku z powyższym mam kilka pytań:

- czy w ogóle warto w to inwestować?
- czy ktoś kto posiada nagrzewnicę może wypowiedzieć się na temat skuteczności jej działania?
- czy ktoś przeprowadzał taką modyfikację? jak mocno czasochłonny jest to proces? czy konieczna jest zmiana obudowy rozdzielacza powietrza?

Z góry dzięki za odpowiedzi
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Re: Elektryczna nagrzewnica

Postprzez Misiek » 13 października 2021, 18:54

przerabiałem taką modyfikację w 1P. Tam nie trzeba było zmieniać rozdzielacza powietrza. Wystarczyło zdemontować zaślepkę, włożyć grzałkę, podłączyć prąd zakodować i tyle. Jeśli chodzi o skuteczność to nie było efektu wow w sensie że po minucie gorąco w aucie :) Jednak też nie można powiedzieć że była lipa. Auto szybciej się nagrzewało i dużo szybciej szyba odmarzała tak że działało dobrze.
Natomiast jeśli chodzi o leona 5F to nawet jeszcze nie wiem czy to mam :mrgreen: , tak że nie pomogę na tym etapie. Podrzuciłeś ciekawy temat i muszę sprawdzić jak jest u mnie. Jeśli bym nie miał tej grzałki to pewnie byłby to jeden z pierwszych modów :)
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez grabania » 13 października 2021, 19:54

Według manuala montaż nie wydaje się być mocno skomplikowany (element Z35 jakby co)

Instrukcja montażu/demontażu: https://drive.google.com/file/d/1G7c49U ... buL57/view, strona 118, sekcja 5.7
Wiązka elektryczna: https://drive.google.com/file/d/1I9Xm-Y ... -Dnnl/view, strona 2336, sekcja 151 / 2
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez mczelny2401 » 14 października 2021, 07:35

Miałem ten bajer w klekocie i tam robiło robotę , bo po chwili już leciało ciepłe powietrze z kratek. Aktualnie mam benzynę i uważam to za zbędny dodatek gdyż szybko robi się ciepełko
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat