Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przepływomierz czy może zły kąt wtrysku paliwa?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przepływomierz czy może zły kąt wtrysku paliwa?

Postprzez xeon » 11 kwietnia 2007, 16:27

Witam wszystkich, jestem szczęśliwym posiadaczem Leona z silnikiem 110 PS TDI VP. Jestem świeżo po wymianie: rozrządu, płynów, filtrów... Przed wymianą wszystko śmigało w autku jak złoto. Po wymianie Leon jeździ jakby miał góra 50 PS. V max 130~150 km/h. Jak auto zachowuje się w przypadku uszkodzonego przepływomierza, jak kiedy jest zły kąt wtrysku paliwa? Jak uażacie co jest przyczyną? Jak to zdjagnozować? Czy znacie kogoś kto może mi w tym pomóc?
xeon
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Przepływomierz czy może zły kąt wtrysku paliwa?

Postprzez Kozak » 11 kwietnia 2007, 16:48

przede wszystkim ja bym sprawdził czy pasek nie jest przestawiony o jeden lub dwa ząbki :!: , po drugie kąt wtrysku sprawdzasz VAGiem a ustawiasz mechanicznie , poszukaj bo było o tym raptem kilka dni temu .
zkomtaktuj się w łodzi z klubowiczem MenIB m, na pewno Ci pomoże

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez xeon » 11 kwietnia 2007, 17:30

Ok, dzięki. Czyli rozumiem że eliminujesz przepływomirz?
xeon
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 11 kwietnia 2007, 17:43

xeon, jak dzialal Ci przed wymiana rozrzadu to popsul sie sam podczas wymiany ??
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez xeon » 11 kwietnia 2007, 18:14

tzn warto dodać że wjechalem lewym kołem w mega dziurę :-x (skrzywilem mcperson i wywalilem poduchę w siedzeniu). Czy przepływomierz jest wrażliwy na wstrząsy? :roll:
xeon
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 11 kwietnia 2007, 18:49

xeon, ohh Ty to juz pech... przeplywka nie powinna byc wrazliwa na wstrzasy, w takiej wytuacji ja bym szukal gdzie indziej ale nie mam pomyslu. najpierw sprawdz kat wtrysku i rozrzad caly czy jest ok bo to najwazniejsze... (mcpersony mam od TDI 110KM jak cos) :-D :-D
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Yagi2 » 11 kwietnia 2007, 20:05

Mi po wymianie rozrządu siadł przepływomierz,chyba że mechanik zrobił mnie w piiiii i tylko tak powiedział,ale autko miało podobne obijawy co u kolegi.Musiałem również ustawić kąt wtrysku,ale to było sygnalizowane kontrolką,ta co jest od TCS-u. Najlepiej podjedź gdzieś pod kompa,lub jeśli masz taką możliwość podmień przepływke i wtedy będziesz wiedział czy to przez nią autko zmula.Z tym kątem wtrysku to wydaje mi sie,że po wymianie rozrządu obowiązkowo trzeba ustawiać na nowo kąt wtrysku.Pozdrawiam
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez xeon » 12 kwietnia 2007, 16:35

OK, dzięki. Jak zrobie autko napiszę co bylo dokładnie przyczyną.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 16 Maj, 2007 ]
Witam, autko już od trzech tygodni zrobione, teraz pora się wyspowiadać co było przyczyą. Ciekawostką jest to że wszyscy diagności u których byłem mówili o wymianie przepływomierza, niektórzy chcieli mnie nawet wyposażyć w nowe turbo :). Przyczyną braku mocy nie był również zły kąt wtrysku paliwa po wymianie rozrządu. Okazuję się że sprawcą zamieszania był recyrkulator spalin. Po zdjęciu AGR byłem w szoku. Zasyfiony cały. Zawór został wyczyszczony, co się okazało przy okazji miałem nieszczelny weżyk który steruje dźwignią do płynnego gaszenia silnika. Faktycznie wcześniej zdażało się że czasem szarpało silnikiem przy gaszeniu. Po usunięciu usterki wsiadłem do autka :D, jakie bylo moje zdziwienie, jaki szok, jaka frajda poczuć znowu 110KM :D. Jeszcze raz dziękuję że podjeliście ten temat i pozdrawiam.
xeon
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel