Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zapowietrzający się układ paliwowy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zapowietrzający się układ paliwowy

Postprzez Pszemo » 4 lipca 2007, 08:30

Witam. Mam problem z zapowietrzającym się układem paliwowym w moim leonie 1.9 TDI i nie mówię tu o małych pęcherzykach powietrza latających w wężyku doprowadzającym paliwo. Problem pojawia się tylko przy niskich stanach paliwa w zbiorniku (około 1/3, 1/4 zbiornika) i tylko wtedy gdy jadę pod górę np. gdy wjeżdżam na parking piętrowy. Leon dosłownie dusi się i gaśnie (no bo nie dostaje paliwka :?). Co to może być?? Pompa paliwa ma niską wydajność?? Czy może jest gdzieś jakaś nieszczelność która wyłazi przy niskim stanie paliwa?? Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie co do możliwych przyczyn i ewentualnych sposobów naprawy.
Pszemo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Reklama

Re: Zapowietrzający się układ paliwowy

Postprzez Koni » 7 lipca 2007, 16:13

Pojechałem kiedyś do znajomego mecheza na wymiane filtrów, i jak zobaczył że przywiozłem "filtronowski" do paliwa to mi powiedział żebym go sobie w buty wsadził bo się zapowietrzają. Nie wiem nie sprawdzałem kupiłem grzecznie mannowski, natomiast jeśli mechez miał racje to może to będzie odpowiedzią na pytanie.
Koni
Stella +
Stella +

Auto: Leon był, jest Altea

Postprzez Pszemo » 7 lipca 2007, 19:38

Już po kłopocie :) Przyczyną zapowietrzania się był według macherów pływak coś tam jeszcze podłubali z wężykami. Filtr był manna całkiem świerzutki bo tylko 3 miesięczny :) W każdym bądź razie leoś już nie łapie powietrza.

[ Dodano: Sob 07 Lip, 2007 ]
Znaczy pływak nie beżpośrednio był przyczyną. Po prostu źle wskazywał poziom paliwa. Bezpośrednią przyczyną był "smok" bo on gdzieś był nieszczelny.
Pszemo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Koni » 7 lipca 2007, 20:49

Najważniejsze że problem zostałzlikwidowany :brawo:
Koni
Stella +
Stella +

Auto: Leon był, jest Altea

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel