Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szarpanie na 2 i dymienie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szarpanie na 2 i dymienie

Postprzez szyss » 30 marca 2007, 12:04

Witam szanownych grupowiczów
Od niedawna w rodzinie jest seat leon 1.9TDI 110km, jednak cos zdaje mi sie ze troche moze być nie tak, gdyż dość często dzieje sie tak że przy zmianie z 1 na 2 bieg silnik ma obroty okolo 1800 a zaczyna szarpać, jak sie troche odpości gazu to wszystko jest w normie. Jeszcze jedna rzecz mnie martwi, dieslami zrobilem moze z jakies niecale 2 tys km i wiem ze dymią, ale ten leon chyba troche za bardzo, na 2 biegu jak sie depnie(silnik oczywiście rozgrzany) to jest pokazna chmura czarnego dymu, ze w lusterku bez problemu to widać,, tak samo na luzie jak sie mocniej przegazuje, natomias przy wyższych biegach nie zauważylem nic w lusterku. Czytałem o zapieczonych kierowniczkach sprezaki, zaworze N(jakas liczba), oraz o Egr, bylem u mechanika ktory jest raczej od mechanicznych rzeczy ale na Vag wykazalo ze podaje troche za malo paliwa(mechanik powiedział mi ze tak jest komputer ustawiony).No wiec nie wiem, u kogo by szlo spradzić w okolicach Tarnowskich Gór lub Czestochowy czy wszystko jest z silnikiem oki. No i nie wiem jak ale na klapie jest Tdi, czerwone i na kodzie z rozdządu pisze ASV a pokrywa z silnika nie ma czerwonego I.
Dziekuję za przeczytanie troszke dlugiego tekstu, Pozdrawiam
szyss
Stella
Stella

Auto: Seat

Reklama

Re: Szarpanie na 2 i dymienie

Postprzez Yagi2 » 30 marca 2007, 23:02

Bo do któregoś roku,lub od któregoś roku wszystkie lietrki na pokrywie silnika były srebrne,jak na osłonie od rozrzadu masz napisane,że jest to ASV to masz na pewno 110KM tez mam pokrywe ze wszystkimi literami na srebrno a silnik ASV,więc tu wszystko masz w porządku.Pozdrawiam
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez janek » 30 marca 2007, 23:07

identyczne obiawy miałem przy zużytym przepływomierzu, ledwo dało sie ruszyć z miejsca, powyżej 2tys obrotów kopcił jak Ursus :) a na prostej wiecej jak 80km/h nie pojechał, do tego słychac bylo jak turbo się włącza i terkocze.
zmieniłem przepływomierz na nowy- Pierburga (polecam, kupiony na allegro) i auto drze asfalt :) nie kopci a turbo miło ssie powietrze
janek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1,9 TDI

Postprzez szyss » 31 marca 2007, 06:42

no tylko tak jak mowie, nie mam porownania, bo nigdy takim samym silnikiem nie jechalem ale na wyzszych biegach ladnie sie zbiera, narazie nie mam sie gdzie rozkulac ale 140 bez problemu leci. Najgorsze jest te dymienie jak sie mocno na 2 przycisnie, prawie jak autobus
szyss
Stella
Stella

Postprzez Streat » 31 marca 2007, 11:42

szyss napisał(a):Vag wykazalo ze podaje troche za malo paliwa(mechanik powiedział mi ze tak jest komputer ustawiony)

No świetny spec olej go i poszukaj lepszego mechanika :wink:

Z Tarnowskich Gór do Katowic nie masz daleko podskocz do Aliego (Masters Tuning) http://www.tdi-tuning.pl/kontakt_katowice.htm
Może być przestawiony rozrząd, może przepływomierz itp nie ma co gdybać zdiagnozujesz co jest to się dowiesz :wink:

Jak już będziesz wiedział co jest nie halo to napisz :-D
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez szyss » 1 kwietnia 2007, 08:42

tak tylko jak bym sie wybierał to do kogo, Wojciecha, czy Krzysztofa. Jak znajdę kiedyś czas z ojcem, i nie bedzie za dużo sobie liczył za diagnozę to podskoczymy autkiem, bo szkoda jak by cos małego miało wpłynąć na jakaś poważniejsza rzecz
Pozdrawiam
szyss
Stella
Stella

Postprzez Streat » 1 kwietnia 2007, 10:45

szyss, po taniości to Ci może jakiś Marian w dziupli naprawiać tu jedziesz do kogoś kto się cieszy opinia fachowcy - Wojciech aka Ali :wink:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez szyss » 1 kwietnia 2007, 10:50

oki wiec jak bedzie czas i sie ojciec zgodzi to pojdziemy na diagnostyke zobaczyc co z trawie piszczy, nie wiem kiedy to bedzie, ale jak cos to oczywiscie napisze co bylo
szyss
Stella
Stella

Postprzez juras1976 » 20 października 2007, 19:07

chciałbym się dowiedzieć co dolegało twojemu leonowi bo mam podobne objawy,szarpie na drugim biegu i kopci jak autokar,dodam jeszcze że tydzień tenu wymieniali mi przepływomierz u sztupeckiego :(
juras1976
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1,9TDI 110

Postprzez grzybek » 21 października 2007, 23:33

szyss, jakby mial za duza dawke paliwa to by kopcil ale nie jak ma za mala....
moze sie przejezyczyl i chcial powiedziec ze przeplywka podaje za mala dawke powietrza?

BTW pamietaj tez ze przeplywke sprawdzamy POD OBCIAZENIEM a nie jak wiekszosc mechaniorow podworkowych czyli na postoju dodajac gazu :nonono: :nonono: :nonono:
nie wiem skad ten mechanik wytrzasnal taka nowinke z dawka paliwa ale jest raczej wyssana z niewiedzy jego

stawiam na przeplywke (tylko musi zostac odpowiednio sprawdzona)

podjedz na konkretna diagnoze tak jak chlopaki Ci radza

malo tego - dodam od siebie: zajrzyj do filtra powietrza. nie bedzie on wina dymienia ale pozytywnie wplynie na warunki pracy nowej przeplywki. w TDi filtr to b.wazna rzecz
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Kozak » 21 października 2007, 23:49

grzybek, popatrz na datę postów szyss, ;)

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez juras1976 » 22 października 2007, 16:09

spoko już po problemie przynajmniej jak na razie byłem dzisiaj na diagnozie,został wymieniony przepływomierz(ponownie)i jest oki, a filterek wymieniony niedawno na nowy ;)
juras1976
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1,9TDI 110

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel