Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

dziwny odgłos przy 2100-2200 obrotów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

dziwny odgłos przy 2100-2200 obrotów

Postprzez Radek1964 » 6 grudnia 2007, 11:45

Witam.

Mam problem już drugi raz przy Seacie Leonie 1.9 TDI - (90), tzn:
podczas jazdy po przejechaniu około 20-30 km przy obrotach silnika 2100-2200 podczas przyspieszaniu pojawia się nagle głośniejszy dziwny dźwięk silnika coś jakby zabrzęczało. Szczególnie słychać to na biegach od 1-3 na 4 i na 5 biegu dużo mniej lub pawie nie słychać. Zjawisko tego nie ma gdy silnik jest zimny pojawia się po przejechaniu ok. 20-30 km, na postoju gdy silnik pracuje i zwiekszam obroty to tego zjawiska nie ma (przy 2100-2200 też nie).

Podobną sytuację miałem 1.5 roku temu i myślałem, że to po prostu brzęczy gdzieś jakiś poluzowany element lub blacha i jeździłemi pewnego razu nie dojechałem do domu - zabrzęczało coś mocno i samochód zgasł podzczas jazdy. Okazało się, że puścił (przekręcił się napinacz i poszły jeszcze do tego 2 popychacze (podobno miałem szczęście, że nic więcej). Został wymieniony rozrząd i 2 popychacze - samochód miał wtedy przejechane 80 tys.km teraz ma 100 tys.km.

Jak pisałem wyżej teraz sytuacja z tym brzęczeniem przy tych obrotach zaczyna sie powtarzać, obawiam sie, że to znów napinacz ale dlaczego tak szybko - przejechałem od wymiany rozrządu zaledwie 20 tys.km a może przyczyna jest gdzie indziej.

Prosze o pomoc, może ktoś miał już z czymś takim do czynienia - będę wdzięczny za każdą poradę lub wskazówkę co robić dalej.
Radek1964
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Reklama

Re: dziwny odgłos przy 2100-2200 obrotów

Postprzez Dr.Zepsuj » 9 grudnia 2007, 22:23

Też miałem problem z dźwiękiem przy tych obrotach. Sporo osób stawiało na dwumas ale dzięki uprzejmości jaro4444 , który pomógł mi zdjagnozować przyczyne wyszło ze to wydech albo poduszka silnika, (aż wstyd się przyznac że jeszcze tego nie naprawiłem ale czasu nie miałem.)

My sprawdzaliśmy czy dźwiek się pojawia na 4 i 5 biegu ( skrzynia 6 biegowa) przy prędkościach odpowiednio 60 i 80 około 1800 obr/min. wciskając gaz w podłoge.może ci to pomoże w zdiagnozowaniu problemu.

Pozdro
( dzięki jaro4444 za pomoc)
Dr.Zepsuj
Stella +
Stella +

Auto: fiat bez wad

Re: dziwny odgłos przy 2100-2200 obrotów

Postprzez Radek1964 » 10 grudnia 2007, 10:48

Dzięki za podpowiedź.
Sprawdzę jeszcze na 4-5 biegu, jak dojdę na 100% co to jest to zamieszczę informację na forum.
Radek1964
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel