Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1P] Leon II 1.8 TFSI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1P] Leon II 1.8 TFSI

Postprzez Dara » 10 stycznia 2008, 11:50

Tak na wstępie, pozdrowienia dla wszystkich, jestem nowy wiec wszystkich witam i o zdrowie pytam :) , a przechodząc do tematu to nie znalazłem wiele na forum o tym silniku jak i w internecie, wiec proponuje założyć temat o tym silniku, być może stane się posiadaczem właśnie takiego leona i chciałbym się dowiedziedź czegoś od właścicieli tego pojazdu z tym silnikiem, czy auto jeździ fajnie czy jest tylko mocne na papierze ale jeszcze mam dylemat czy nie kupić nowej corolli bo niewiem jak jest z niezawodnością seata, poprostu nigdy nie miałem pojazdu tej marki, zawsze corolle, z tego co czytałem to parujące reflektory i plastiki to zmora leona II, ale czy są jakieś poważniejsze usterki jakieś wycieki, itp, prosze o podzielenie się ze mną jakimiś cennymi uwagami dotyczącymi dalszej eksplaatacji i ewentualnych uwag na co zwracać uwage w tym samochodzie.
Pozdrawiam. :peace:
Dara
Stella
Stella

Auto: Corolla E12 1.6 vvti

Reklama

Re: [1P] Leon II 1.8 TFSI

Postprzez Tonny S » 10 stycznia 2008, 11:59

Dara, najpierw przywitaj sie w odpowiednim temacie viewtopic.php?p=145458#145458 potem porozmawiamy.

Jak się przywitasz temat odblokuje.

Odnośnie silnika to nikt ci tak naprawde za wiele nie powie bo to jest nowość, można jedynie porównywac do 2.0 TFSi.

Dara napisał(a):czy auto jeździ fajnie czy jest tylko mocne na papierze
Jak kazde auto z grupy VAG daje wrażenia z jazdy lepsze niż na papierku.

Dara napisał(a):mam dylemat czy nie kupić nowej corolli bo niewiem jak jest z niezawodnością seata, poprostu nigdy nie miałem pojazdu tej marki, zawsze corolle, z tego co czytałem to parujące reflektory i plastiki to zmora leona II, ale czy są jakieś poważniejsze usterki jakieś wycieki,
Z niezawodnością Seata jest tak jak z każda inna marką niż na F czyli OK/Wystarczająco jak za tą cene, niczym szczególnym nie odbiega od Corolli, jak wiadomo są jakieś tam ale ale dotyczy to pierdółek.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Qper3 » 10 stycznia 2008, 13:22

Z ta niezawodnoscia samochodow Toyoty polemizowalbym troszke - serwis Toyoty jako jedyny zostal przylapany na oszukiwaniu, jesli chodzi o usterkowosc aut tej marki. Bylo swego czasu o tym glosno, ze naprawiali oni samochod ale nie odnotowywali oni usterek by nie zanizac notowan marki... AutoSwiat sie chybana ten temat nawet rozpisywal :)
Qper3
Sport
Sport

Auto: Czarne

Postprzez Tonny S » 10 stycznia 2008, 13:24

Qper3 napisał(a): Bylo swego czasu o tym glosno, ze naprawiali oni samochod ale nie odnotowywali oni usterek by nie zanizac notowan marki... AutoSwiat sie chybana ten temat nawet rozpisywal
Dokładnie tak było.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez mm.max » 10 stycznia 2008, 14:16

Jeżeli jeszcze można OT o toyocie to dodatkowym atutem jest fakt, że najczęściej starają się tak klienta dopieścić przy naprawie usterki (samochód zastępczy, brak dyskusji z klientem itp itd) że taki klient o ktorego naprawde sie dba nawet jak samochód ma naprawiany to zawsze będzie chwalił markę.

A w seacie z byle pierdoły robią sytuację nie do przejścia. A doradca serwisowy nie potrafi rozróżnić KW od KM
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Tonny S » 10 stycznia 2008, 14:23

Dara, tutaj sobie poczytaj o tym silniku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.p ... 26&start=0
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Dara » 10 stycznia 2008, 14:27

O dziękuje za link, przyda się zabieram się do lektury :).
Pozdrawiam.
PS. Co do toyoty którą jeszcze mam, to moge powiedziedź że zrobiłem 66.000 km i nic, nic, nic, leje paliwo no i tyle, ani jednej najmnieszej awarii, no raz spalił się stop z lewej strony, ale to raczej nie awaria.
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez Damian » 10 stycznia 2008, 16:15

Ja mam innego seata z silnikiem 1.9D na pompie rotacyjnej bez turbo. 300tys nalatane od nowego, a auto z kazda dziesiatka tys km jeszcze pali coraz mniej. No ale to silnik vw wrecz legenda, wol roboczy nie do zajechania jak kilka innych motorow z tamtych lat. Oprocz eksptuatacyjnych spraw klocki, klocki, tarcze + klocki, z 4 razy rozrzad, zarowki, wiadomo olej i filtry wymienilem tylko jeszcze sprzeglo przy ~100tys i niedawno jeden przegub. leon mi sie tez juz ulozyl, oprocz maty nie mam sie o co czepic. Wkurza mnie troche czasem (apetyt rosnie w miare jedzenia) i ubral bym sie w nowe S3 lub S4 lub S5 :okulary: lub jakies subaru ale to inny wymiar $ w zakupie i utrzymaniu. Wracajac jednak do tego przedzialu cenowego i oferowanej za to jakosci oraz wyposazenia znow bym chyba wpadl do Seata nie myslac o ich serwisie. No i majac leona II FR mam jedno takie auto w bydgoskiej aglomeracji, a i w 3 miejskiej gdzie rownie czesto bywam wiecej niz kilka sie tez nie znajdzie.
Od zwykłych uczestników ruchu nawet w jeździe turystycznej dzieli nas różnica skali, oni heblują na każdym zakręcie, my widząc fajna laskę idąca poboczem w oddali.

2007(08) 1P FR BMN Black
MY2016(15) 5F Cupra CJXE Nevada White 281KM 370Nm Vmax 270km/h
Damian
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F 5d CJXE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Dara » 10 stycznia 2008, 18:48

Poczytałem ale w sumie nic ciekawego tam nie piszą :( jakaś tylko sprzeczka o rodzaj paliwa :klotnia: czy lepiej 98 czy 95, więc mam pytanko koledzy jest ktoś na forum kto posiada, ewentualnie miał okazje przejechać się Leonem II z 1.8TFSI?? Wiem że to nowość ale może akurat ktoś z was może coś więcej powiedziedź.
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez jurkos » 10 stycznia 2008, 19:09

Dara, a ze tak spytam
czemu wlasnie 1.8TFSI ?

nie mowie ze jest to zly motor ( bo jak znam seata i motor 1,8 z wersji Leo I to napewno robi wrazenie )
a czy nie zastanawiales sie nad dieslem ?
wiekszosc na forum to diesle ( przynajmniej z tego co widzie po Leo II ) i tez moga sporo a nawet wiecej :)

choc powiem Ci ze mialem 1,6 i zgodnie z kanonem super sportowych aut ktore maja duzo mocy wydawalo mi sie ze jak sie bawisc w sport to benzynowy silnik i zaden inny
ale coz. .... przejechalem sie 140 konnym TDI .. i .. i ... i.. juz nie chce benzynowca :)
------------------------------------------------------
Ex Klubowicz na własną prośbę

jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne

Postprzez Dara » 10 stycznia 2008, 20:00

Witam Jurkos dlaczego akurat 1.8 TFSI, hmmm niech pomyśle :hmmm: , bo ma 160KM :jupi: hehehe, a tak na serio to diesla nie chce bo poprostu mi się nie opłaca, nigdy nie miałem turbo doładowanego petrol'a. Tdi miałem okazje testować i nie przypadł mi do gustu, niestety.
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez Tonny S » 11 stycznia 2008, 09:39

Dara napisał(a):Poczytałem ale w sumie nic ciekawego tam nie piszą

No nie piszą ale nic lepszego nie znalazłem na temat tego silnika a jedynie w Octavi był predzej montowany i wiecej ich smiga bo z Leonem to będzie ciężko o opinie nie mówiąc o jazdach próbnych.

Dara napisał(a):bo ma 160KM

A co powiesz na dopłate 8 tysi i 200 KM w wersji FR ??, jak będziesz chciał doposarzyć tego TSi w sportowe gadzety do Stylansa to cena wyjdzie podobna.

Dara napisał(a):a tak na serio to diesla nie chce bo poprostu mi się nie opłaca

A ile zamierzasz rocznie robić KM ?? i jaki stosunek miasto/trasa ??

Dara napisał(a):Tdi miałem okazje testować i nie przypadł mi do gustu, niestety.

1.9 TDi czy 2.0 TDi 140 KM, 170 KM ?? w Leonie ??
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Dara » 11 stycznia 2008, 10:54

Na początek to jeszcze raz dzięki Tonny S za ten link bo ja nawet tyle nie znalazłem, co do dopłaty to bardzo chętnie ale kto mi na to da :hmmm: mam ograniczoną kieszeń, gdyby było mnie stać kupiłbym Cupre, piękne auto, ale zejdźmy na ziemie, co do moich przebiegów i stosunku trasa miasto, to 85% miasto w roku a tylko 15% to trasa (wyjazd na wakacje), co do testowego auta to było 2.0 Tdi 140km, ja lubie wysokie obroty, niestety naleciałość z długiej historii z japończykami, poprostu silnik jak dlamnie musi kończyć prace na minimalnie 6000obr/min, nie mówie że Tdi jest słabe ale poprostu nie pasuje do mojej wizji.
PS. koledzy man jeszcze do was pytanie, czy można negocjowac z Seatem cene bo Toyota nie prowadzi negocjacji, np. płace gotówką i powiedzmy rabacik 4000zł, bo licze na to że uda mi się kupić Leona II 1.8TFSI Stylance za jakiej 77.500zł nie wiem czy to realne, jeżeli można negocjować to prosze o jakieś porady jak poprowadzić rozmowe.
Pozdrawiam.
(Na stronce seata pisze że cena porabacie to właśnie ok 77.000zł)
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez jurkos » 11 stycznia 2008, 14:57

Dara napisał(a):nie mówie że Tdi jest słabe ale poprostu nie pasuje do mojej wizji.

Mam kolege ktory mowil tak samo jak Ty, czyli .. "ze to nie przystoi zeby samochod o duszy sportowej milal pod maska diesla" - zmienil zdanie jak popatrzyl, poogladal i przejechal sie najpierw jako pasazer a potem sam sprobowal dieslem .. nie wiele bo 140 kuni :)

A co powiesz na dopłate 8 tysi i 200 KM w wersji FR ?? , jak będziesz chciał doposarzyć tego TSi w sportowe gadzety do Stylansa to cena wyjdzie podobna.

wlasnie .. rozwaz wersje o ktorej pisze Tonny :)

Dara napisał(a):to 85% miasto w roku a tylko 15% to trasa
- i to tez jest argument za dieslem .
Jezeli piszesz o ograniczonym budzecie to tym bardziej wez pod uwage koszt jakim jest utrzymanie samochodu. benzyna raczej nie bedzie taniala a jak piszesz ze miasto .. w 85% to napewno zyszkasz w skalii czasu.

no chyba ze bedziesz psul ladny sanochod zakladajac mu gaz, to by byla profanacja.
Dara napisał(a):bo ma 160KM
- a czy napewno konie daja moc ??? hm .. konie to nie wszystko mawiaja :)

:peace:
Ex Klubowicz na własną prośbę

jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne

Postprzez antoś » 11 stycznia 2008, 20:52

Konie dają moc ale nie dają siły. Konie to nie wszystko, co fakt to fakt.

Myślę, że jeżeli powstaje dylemat 1,8 TFSI, a 2.0 TFSI warto poszukać czegoś z małym przebiegiem za naszą zachodnią granicą u naszych ulubionych sąsiadów.

Rozważ opcję diesla, jak nie 140 to może 170. Myślę, że elastyczności i osiągi w ogóle Cię w pełni usatysfakcjonują, a spalanie mile zaskoczy.

Pytanie do wszystkich: Jak można by porównać awaryjność Leosia z awaryjnością np. takiej Corolli?? Czy ogólnie Seat/Toyota. Ma ktoś jakieś pojęcie? :)

Powodzenia i witam wszystkich jeszcze raz. :)
antoś
Cupra
Cupra

Auto: S3
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Patee » 11 stycznia 2008, 22:36

mysle ze bedzie awaryjnosc bardzo podobna, czyli na umiarkowanie niskim poziomie

z autopsji moge powiedziec ze mam 77 tys przebiegu w swoim Leonie (auto z salonu) i nic do tej pory sie nie zepsulo

mam tez RAV4 tez salon i tam sie wysypalo cale sprzeglo razem z kolem zamachowym (11 tys zl naprawa w ramach gwarancji), podobno wada fabryczna w napedzie 4x4, oprocz tego nic sie nie dzieje, przebieg ok.85 tys km

co do Toyoty to firma wiele robi zeby dalej utrzymac opinie bardzo niezawodnej marki a tak niestety juz nie jest (info z 1 reki)
E-46 330xd Touring
E-36 328i Cabrio
Yamaha Raptor 350
Patee
Sport
Sport

Auto: bimmers

Postprzez Dara » 13 stycznia 2008, 20:49

A co do samego silnika, mam dwa pytanka.
Piersze to: Czy turbo jest chłodzone cieczą czy olejem???
Drugie: Silnik ma dwa wałki czy jeden ( czyli DOHC czy SOHC)
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez adam_red » 22 stycznia 2008, 22:52

Witam, co do dyskusji 1,8 tfsi(160KM) kontra 2,0 tfsi(200KM) w FR to wydaje mi się, że to trochę jałowa dyskusja. Silnik 1,8 tfsi oferowany jest w "normalnych" wersjach Seata Leona i jest to najmocniejszy oferowany w tych wersjach silnik. Natomiast silnik 2.0 TFSi oferowany jest tylko w FR. Tutaj oprócz silnika mamy sporo innych dodatków - hamulce, zawieszenie,sportowe elementy wykończenia wnętrza, sportowa stylizacja zewnętrzna etc. Jeśli chodzi o opinie na temat 1,8 tfsi to są bardzo dobre, ale jednak nie jest to 2,0 tfsi (przyspieszenie 0-100 8,4 a w FR 7,2). Ogólnie zdecydowanie polecam FR 2,0 TFSi. Muszę jeszcze dodać, że silnik 1,8 TFSi jest według mnie dużo atrakcyjniejszy niż FR Tdi. Jest on porównywalny z dieslem 170 KM w FR, także jeśli chodzi o eleastyczność (w 1.8TFSi max. moment obrotowy osiągany jest już przy 1600 obr/min. a w FR TDi przy 1800obr./min). Biorąc pod uwagę cenę to FR Tdi to jedno wielkie nieporozumienie. Zaznaczam także, że spalanie w silnikah TFSi jest naprawdę zadowalające. W mojej FR-ce udało mi się, przy delikatnym obchodzeniu się z gazem spokojnie zejść poniżej 8 litrów, podejrzewam, że w 1,8 TFSi bedzie jeszcze lepiej. ZAINTERSOWANYCH ODSYŁAM DO NOWEGO NUMERU AUTO MOTO (miesięcznik) - JEST TAM TEST SEATA LEONA WŁAŚNIE Z SILNIKIEM 1.8 TFSI, nota bene w kolorze Candy White ;)
FR
adam_red
Stella
Stella

Auto: Leon FR 2.0 TFSI

Postprzez Dara » 26 stycznia 2008, 12:51

Zakupiłem tą gazetke, opinie o silniku jak najbardziej pozytywane, redaktor mówi że to silnik który najbardziej pasuje do Leona ( do zwykłego leona), do charakteru itp, zawieszenie w wersji nie "usportowionej" jest bardziej komfortowe niż w FR i nie zabiera wiele z precyzji prowadzenia, a co do koloru to ten Candy White nawet nie taki zły :) zawsze myślałem że biały to taki neutralny kolor i do mercedesa i do fiata i jednocześnie do niczego, ale leosiowi pasuje :), myślałem jeszcze nad tym żółtym, ale jedank czarny metalic chyba najbardziej elegancki, bo żółty jest chyba za krzykliwy.
Pozdrawiam.
Ps. Koledzy, co to jest wejście Aux-in w zestawie audio, wejście na słuchawki czy co, po co to???
Dara
Stella
Stella

Postprzez Tonny S » 26 stycznia 2008, 12:56

Dara napisał(a):Ps. Koledzy, co to jest wejście Aux-in w zestawie audio, wejście na słuchawki czy co, po co to???
By podlaczyc np. Ipoda ;-) albo inne zewnetrzne urzadenie grajace do systemu w samochodzie.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez jakobsjw1400 » 26 stycznia 2008, 13:07

To jest do podłączenia innego urządzenia do słuchania muzyki .Możesz podłączyć Mp3, Mp4 lub I Poda.
jakobsjw1400
Stella +
Stella +

Auto: LEON II STYLANCE

Postprzez Dara » 26 stycznia 2008, 13:08

He kurcze, jeszce takiego bajeru nigdy nie miałem w aucie, musze się do czegoś przyznać :) decyzja podjęta, wybieram leona 1.8TSI Stylance, pozostaje jeszcze tylko kwestia koloru, musze przemyśleć czy dopłacać do metalica, czy może ten candy white bo nawet fajnie wygląda, żółty jednak za krzykliwy, czas oczekiwania ok 3 miesiące.
Więc musze pomachać mojej ukochanej marce czyli Toyocie :heej: wspaniałe auta ale niestety w obecnej generacji corolla mi nie bardzo się podoba i prowadzi się mniej pewnie niż moja stara E12 i jest bardziej mułowata.
Pozdrawiam.
PS. Nie moge się doczekać kiedy autko wpadnie w moje ręce, ps. mam jeszce pytanko co do eksplaatacji silnika benzynowego z turbo, to bedzie moje pierwsze auto z turbo jakie kiedy kolwiek miałem i prosze o rade jak sie zachowywac na zimnym silniku, jak po dynamicznej jeździe, czy wymienić olej po 3.000km w silniku, czy do silnika turbo podchodzą inne oleje, czy może turbo w tym silniku jest chłodzone cieczą??? Bo nie wiem, a w seacie też nie wiele się znaja bo to nowa jednostka, więc wszelkie rady mile widziane.
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez antoś » 26 stycznia 2008, 14:00

Koledzy z CorollaKlubu będą obrażeni. :p

Uważam, że to świetna decyzja. Candy White ładnie by wyglądał w pakiecie FR. Do zwykłego Stylance chyba najlepiej brać czerń. :)

Na zimnym nie możesz grzać, dopiero kiedy temperatura będzie optymalna, no i po ostrzejszej jeździe poczekaj przed zgaszeniem silnika. :)

Też chyba w wakacje będę myślał o Leoniku, ale I. I nawet nie będę pytał się o zdanie na forum Rolki bo tam odpowiedź jest oczywista (lepiej zostać przy E12);p
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez Tonny S » 26 stycznia 2008, 14:09

Dara, Pomysl o szarym zenicie - uniwersalny kolor i nie widac tak syfu jak na czarnym.

Zapodajesz pakiet Sport ??

Od 2001 r. smigam czarnymi i chyba na tym zakoncze ;-)

Bialy jak kolega antoś, trafnie zauważyl fajny bedzie na FR lub Cupra na zwyklym wyjdzie auto przedstawiciela ;-) zólty .......... eeeeeeee jedynie do Cupry.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Dara » 26 stycznia 2008, 14:13

Szary zenit, hmm powiem tak, zastanawiałem się nad tym kolorem, ale nigdy na żywo nie widziałem, co do uniwersalnego koloru to mam juz rolke z takim kolorem i teraz chce miec cos bardziej wyraźnego, kolor moje rolki jest taki http://img236.imageshack.us/img236/1992/rolla02nf3.jpg bardzo praktyczny ale bezwyrazowy.
Pozdrawiam.
PS. Może ma ktoś fotki leosia o barwie :) szary zenit, to prosze zapodać linka, bo w goglu nic mi nie znalazło.
Dara
Stella
Stella

Postprzez antoś » 26 stycznia 2008, 14:16

Ja zawsze widziałem Leonka w tym czerwonym/wiśniowym metallicu.
Obrazek

czarny maskuje te wszystke fajne przetłoczenia:)
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez Dara » 26 stycznia 2008, 14:20

Racja, racja, prawda, na czarnym nie widać przetłoczeń. Musze gdzieś dorwać tego zenita żeby zobaczyć na żywo bo wybór koloru na stronie seata to porażka, nawet powiększyć nie można.
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez antoś » 26 stycznia 2008, 14:26

ja zawsze szukam na mobile.de Możesz nawet kolor po prawo wybrać. :)
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez biloowa » 26 stycznia 2008, 15:18

Dara napisał(a):He kurcze, jeszce takiego bajeru nigdy nie miałem w aucie, musze się do czegoś przyznać :) decyzja podjęta, wybieram leona 1.8TSI Stylance, pozostaje jeszcze tylko kwestia koloru, musze przemyśleć czy dopłacać do metalica, czy może ten candy white bo nawet fajnie wygląda, żółty jednak za krzykliwy, czas oczekiwania ok 3 miesiące.
Więc musze pomachać mojej ukochanej marce czyli Toyocie :heej: wspaniałe auta ale niestety w obecnej generacji corolla mi nie bardzo się podoba i prowadzi się mniej pewnie niż moja stara E12 i jest bardziej mułowata.
Pozdrawiam.
PS. Nie moge się doczekać kiedy autko wpadnie w moje ręce, ps. mam jeszce pytanko co do eksplaatacji silnika benzynowego z turbo, to bedzie moje pierwsze auto z turbo jakie kiedy kolwiek miałem i prosze o rade jak sie zachowywac na zimnym silniku, jak po dynamicznej jeździe, czy wymienić olej po 3.000km w silniku, czy do silnika turbo podchodzą inne oleje, czy może turbo w tym silniku jest chłodzone cieczą??? Bo nie wiem, a w seacie też nie wiele się znaja bo to nowa jednostka, więc wszelkie rady mile widziane.
Pozdrawiam.

Gratuluje wybory :)) , ja jeszcze 14 dni musze poczekac i jade po mojego 2,0 TSI FR :))
biloowa
Sport
Sport

Auto: LEON II FR TFSI

Postprzez Tonny S » 26 stycznia 2008, 15:33

Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez olus » 26 stycznia 2008, 20:29

w leonie ten silnik jest z 5cio czy 6cio biegowa skrzynia? pytam bo passek ma 6 biegow a octavia ma 5 biegow.

no i wiadomo juz czy turbo chlodzone ciecza?
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez Dara » 27 stycznia 2008, 10:25

olus jeżeli chodzi o leona 1.8TSI to na stronie pisze w specyfikacji że ma 6 biegową, dzięki Tonny S za fotke, nawet przyjemnie wygląda w tym ubarwieniu :), hehe a najlepiej gdy byłem w salonie, to miła pani mi mówi "na wersje TSI jest dość długi czas oczekiwania ok 3 miesiące", a ja o mało co się nie roześmiałem bo w toyocie na corolle jest grubo ponad 3 miesiące, ok pół roku i to na zwykłą wersje, i tak samo zostałem miło zaskoczony gdy spytałem o negocjacje, powiedziano mi że na wejściu mogą mi dołożyć opony zimowe i lakier metalic gratis, a co do negocjacji to musze rozmawiać z właścicielem i zapewne podejme takie kroki :), ogólnie im plus postrzegam marke/salon bo w toyocie nie rozpieszczają takimi bonusami.
Pozdrawiam.

[ Dodano: Nie 27 Sty, 2008 ]
Tonny S co do pakietu sport to nie bede zapodawał, wole być takim niewinnym tajniakiem na światłach :) niby zwykły leonik, podjedzie cwaniak w beem'ce (nie mówie tu oczywiście o M3 itp, ale o wieśfurach) i go nie mile zaskocze heheh, no jedynym inforamtorem wersji moze byc logo TSI pod kierunkowskazami bocznymi :P.
PS. napisałem nowego posat bo 60 minut przeleciało i nie mogłem edytować.
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez antoś » 27 stycznia 2008, 17:11

Z tego co wiem w pakiecie sport masz ładne czerwone fotele ale co najważniejsze czarne boczki drzwi, w stylance natomiast dają takie szare plastiki na drzwiach. Może warto? :)
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez Dara » 27 stycznia 2008, 18:34

Very interesting :roll: tylko czy ta kasa jest warta tego hmmm, musze przemyśleć, bo wiadomo do auta jeszcze trzeba dodać koszty ubezpieczenia, rejstracje itp. trzeba przekalkulować, ale chyba w pakiecie sport zmienia sie charakterystyka zawieszenia, a jest test leona 1.8tsi sport -up i podobno komfort resorowania jest dużo niższy niż w stylance bez wiekszych zmian w prowadzeniu, wiec chyba zrezygnuje, nie jestem aż takim hardcore'owcem :P
Pozdrawiam.
PS. A jak wygląda sprawa z chipowaniem tej jednostki oferowane są chipy?? Ile można zyskać na mocy i czy nie skraca to żywotności silnika, strace gwarancje po modzie, a sapalnie pwenie się powiększy??
PS.2. O co chodzi z pakietem dla palących, nie ma zapalniczki i popielniczki?? Ja jestem niepalący, ale gniazdko zapalniczki się przydaje żeby podładować np. telefon.
Dara
Stella
Stella

Postprzez antoś » 27 stycznia 2008, 19:16

Gniazdko jest, ale jest zamykane taką klapką. Nie ma zapalniczki jako takiej.

Co do chipowania, wszystko co ma turbo się przyjemnie chipuje. Na pewno łatwo jest wtedy stracić gwarancję, więc na takie zabawy lepiej poczekać. Bezpieczne dla silnika jest podnoszenie mocy o około 25%, bez zauważalnego zużycia silnika. Tak wszędzie jest napisane. Również tunerzy zaznaczają, że zużycie paliwa nie zmienia się znacznie. :) Najlepiej spytać się kogoś z branży to Ci wszystko wytłumaczy. Tylko ten konkretny silnik jest nową konstrukcją, także doświadczenia raczej jeszcze nikt nie nabył, choć mogą ją mieć z związku z innymi sinikami VAG Turbo + FSI. :)
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez Dara » 27 stycznia 2008, 19:46

Z tym chipowaniem, to pytałem z ciekawości bo z tego co mi wiadomo to właśnie silniki z VAG są podatne na mody, bo w przypadku 1.6vvt-i to nie wiele można zdziałać.
Chciałbym przetestować tego 1.8tsi ;/ ale niestety na jeździe testowej jest 1.6, ktoś z kolegów miał okazje jeździć 1.8tsi?
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez antoś » 27 stycznia 2008, 21:49

Na pewno się nie zawiedziesz. Może fajnie będzie wsiąść pierwszy raz w "swój" samochód i miło się zaskoczyć. :) Poczujesz się jak 10 latek z nowymi klockami lego na podłodze. :>
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez olus » 27 stycznia 2008, 23:31

ten silnik jest bardzo dobra alternatywa dla 2.0tdi 140 szczegolnie dla osob ktore nie robia jakis duzych przebiegow (lub wiekszosc jezdza spokojnie w trasie).

Jeszcze jedno pytanko bo na stronach skody/vw/seata nie znalazlem co ile sie 1.8tsi serwisuje?

30kkm/1rok? czy moze jednak czesciej trzeba?

a jesli chodzi o program do niego. hmm sadze ze jak poczekasz dwa lata co by gwarancji nie tracic to juz silnik bedzie ogarniety i nie bedzie problemow ze zrobienie jakiejs modyfikacji ;)
olus
Sport
Sport

Postprzez adam_red » 28 stycznia 2008, 00:51

1. Jeśli chodzi o przeglądy to w samochodach Seat Leon z silnikami benzynowymi zgodnie z programem serwisowym nalezy wykonywać co 30 tysięcy kilometrów lub co 1 rok.Co 15 tys. należy wymieniać olej wraz z filtrem. Dodatkowo po 3000 km zalecana jest wymiana oleju (NIE JEST TO OBJĘTE PROGRAMEM SERWISOWYM I NIE TRACISZ GWARANCJI JAK TEGO NIE ZROBISZ, ale mimo wszytsko lepiej zrobić).

2. Dodatkowo przypominam, że do silników TFSi i FSi z grupy Volkswagena zalecane jest w Polsce paliwo Pb98. To minus.

3. Co do koloru to właściwie każdy wygląda fajnie w tych ucywilizowanych wersjach, gorzej sprawa wygląda z FR i Cuprą. Jak dla mnie to tutaj tylko pasuje Biały, Zółty i Czerwony. Czarny w tych wersjach całkowicie maskuje inne wloty i dodatki, upodabniając Fr-ki i Cupry do normalnych wersji. Żółty i Czerwony jest jak dla mnie zbyt wyzywający, kolorów szarych nie lubię - zostaje Candy White :), ale to tylko moja opinia. Dla wersji "normalnych" chyba wybrałbym kolor czarny, szczególnie, że jest spora liczba akcesoriów chromowanych do tych wersji - nakładki na zderzaki, lusterka etc. Fajnie to wygląda i po jakimś czasie pewnie można trochę odświeżyć wygląd swojego Leonka. Jak chrom to tylko z czarnym kolorem
FR
adam_red
Stella
Stella

Postprzez olus » 28 stycznia 2008, 01:53

adam_red, z ta wymiana oleju co 15 tys to troche mnie zaskoczyles :/ myslalem ze jakos rzadziej w sensie razem z normalnym przegladem.

jesli chodzi o 98 to Technologia TSI zaleca stosowanie paliwa 95 - oktanowego.*

*- http://www.skoda-auto.pl/technologie/tsi.htm

jak jest w przypadku 2.0TFSI nie wiem w sumie silnik ma wiecej mocy wiec mozliwe ze i lepszej benzynki potrzebuje

co do kolorow to FR tylko w bialym :peace:

cupra moze byc zolta ;)
olus
Sport
Sport

Postprzez adam_red » 28 stycznia 2008, 03:18

Zgodnie z instrukcją obsługi do silników TFSi i FSi można stosować paliwo 95 i 98-oktanowe. Na klapce od wlewu jest napis: "Zalecane paliwo 95 Super premium" W praktyce, w Polsce zdecydowanie lepiej jest stosować paliwo Pb98 bo jest ono porównywalne z paliwem PB95 na zachodzie. Niestety jakość paliwa w Polsce pozostawia wiele do życzenia, a tak się składa, że te silniki nie tolerują złego paliwa. Zdecydowanie do tych silników należy lać w Polsce 98! Tak zaleca serwis (Toruń)
DOBRZE BY BYŁO ŻEBY NASZA PB98 MIAŁA CHOCIAŻ 95 OKTANÓW
FR
adam_red
Stella
Stella

Postprzez olus » 28 stycznia 2008, 10:59

no i zaczeli krecic w gore 1.8 TFSI ciekawe do ilu dojda i czy przebija 225 ;)

http://moto.onet.pl/1465673,2217,artykul.html

adam_red jesli chodzi o benzyne wiadomo w Polsce lepiej nie ryzykowac, ale juz w Austrii czy Wloszech bedac na nartach mozna spokojnie 95 tankowac.
olus
Sport
Sport

Postprzez usher » 28 stycznia 2008, 12:47

:spam: gdzie jest jakis mod ?? :P Bo od kilku postow z leksza burdel sie tu zrobil :x pomijajac fakt ze mozna dowiedziec sie tak odkrywczych rzeczy ze przeglad po 15 000 sie robi, a paliwo to 98 wypadaloby lac...
olus napisał(a):adam_red, z ta wymiana oleju co 15 tys to troche mnie zaskoczyles :/ myslalem ze jakos rzadziej w sensie razem z normalnym przegladem.

Minimum co 15k km, przy butowaniu auta sklanialbym sie nawet do 10k km ;)
usher
www.4nano.pl

Auto: ...

Postprzez Dara » 30 stycznia 2008, 20:13

Witam chciałem dodać ze dowiedziałem się u dealera seata że turbo w silniku 1.8tsi jest chodzone cieczą. Umówiłem się też na jazde testową nowym leonem w sobote z silnikiem diesla o mocy 140KM wiec myśle że będzie podobnie jeździł jak 160 konna benzyna.
Pozdrawiam.
Dara
Stella
Stella

Postprzez olus » 31 stycznia 2008, 00:14

Dara oj watpie.

1.8 TSi jest lzjeszy od 2.0tdi a do tego ma wiecej mocy i do 100 jest roznica ponad sekundy na korzysc TSI.
olus
Sport
Sport

Postprzez integrator » 31 stycznia 2008, 00:27

wg rozpiski na stronie seata 1.8 Tsi 1320 kg, 2.0 Tdi 1315 kg. Tylko ciekawe co w nim tak dużo waży, skoro to benzyna i do tego 1.8 ...
integrator
Signo
Signo

Auto: Leon II

Postprzez Dara » 31 stycznia 2008, 14:12

A blok silnika w 1.8tsi jest z aluminium?? Może jest z tradycyjnego materiału i dlatego nie ma wielkiej różnicy w wadze?? Większy interculer w tsi, albo sama turbina która jest chłodzona cieczą więcej waży z powodów technologicznych??
Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 31 Sty, 2008 ]
Ps. Jestem ciekawy czy uda mi sie wynegocjować jakiś rabat.
Dara
Stella
Stella

Postprzez olus » 31 stycznia 2008, 23:38

wiecie moze jakie oznaczenie ma ten silnik?

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2008 ]
znalazlem informacje ze silnik ten to BZB ale i w passku i w leonie ma takie samo oznaczenie i nie jestem pewien czy to jest prawdziwe oznaczenie bo do tej pory leon od passka roznil sie ulozeniem silnika a wiec i oznaczeniami. (BMNvsBMR) :whoeva:
olus
Sport
Sport

Postprzez Dara » 5 lutego 2008, 14:48

Co do kodów silnika to nie znam się, ale byłem na jeździe testowej leonem 2.0TDI 140KM w wersji Stylance, musze powiedziedź że wrażenia z jazdy ogólnie bardzo na plus, popierwsze materiały w środku lepsze jak w nowej corolli ładne chromowane klamki tak jak w mojej E12'nastce natomiast w nowej corolli są z takiego plastiku że mój pilot od telewizora ma chyba lepszy materiał, układ kierowniczy bardzo precyzyjny, wnętrze wygłuszone dobrze, ale nie tak dobrze jak w nowej corolli ale to akurat dlamnie jest plus bo nie lubie mieć wrażenia że jade melex'em, co mnie bardzo zaskoczyło to to że nie czuć prędkości, na obwodnicy 190km/h a wydawało mi się że jade 120km/h co mnie zadziwiło, dobre audio 8 głośników grają czysto, precyzyjna szkrzynia ale miękko wchodzą biegi, w corolli wchodzą z takim lekkim fajnym oporem, ale to detal, zawieszenie dobrze tłumi nierówności, dobrze czuć tył bo ma niezależne zawieszene, natomiast belka w nowej corolli która jest sedanem to porażka, cięce kosztów na maxa, również moc auta jest imponująca, dobrze przyśpiesza nawet powyżej 130km/h w 1.8TSI myśle ze będzie jeszcze lepiej i przełożenia będą dłuższe za sprawą wkręcania na wyższe obroty jednak diesel nie jest dlamnie, zmiana biegu przy 4000obr/min jest dla mnie dzika, niestety naleciałość z japończyków :), leon jest szybki, dobrze się prowadzi, niezły komfort i z silnikiem 1.8tsi to chyba będzie idealny zespół napędowy dla mnie, oraz będe musiał przywyknąć do paru innych detali takich jak włącznik świateł nie przy kierownicy ale po lewej stronie pod nawiewem a tak to tyle, tylna kanapa trzoszke mała ale akurat nie zajmuje się przewozem osób więc mało co mnie to interesuje, bagażnik przeciętny, ale też mi to mówiąc brzydko wisi. Mam fajne poczucie bezpieczeństwa i pewności w tym aucie przez mała powierzchnie szyb, jedynie co to lusterka mogły by być większe ale to jest juz czepianie się detali, widoczność do tyłu słaba ale to uroda wszystkich nowoczesnych kompaktów. Więc ogólnie rzecz biorąc to leon jest dobrym samochodem, jak mówiłem, szybki, precyzyjny i komfortowy. Zapomniałbym o wspaniałych fotelach aż niechce się wyjść z auta, dobre trzymanie boczne, szeroki zakres regulacji, super kierownica, mała gruba, powiem wręcz taka mięśista, świetnie leży w dłoniach, jednym słowem auto dla kierowców kochających czepranie radości z jazdy i pewnego prowadzenia auta, poczucie mocy, miałem wrażenie że tym autem można wszystko, że wszędzie się zmieszcze że moge polegać na jego mocy i pewności układu kierowniczego. Auto dedykowane dla ludzi kochających jazde.
Pozdrawiam, troszke się rozpisałem :)
Dara
Stella
Stella

Postprzez mieczyslawz » 5 lutego 2008, 20:21

Jaki opis :nauka: 8)
Pracę u dealera Seata masz w kieszeni :)

W sumie to brakowało takiego silnika w ofercie. Mocniejszy niż standardowe 1.6, ale /miejmy nadzieję/ z jeszcze rozsądnymi kosztami eksploatacji. Dobrze że zastąpił średnio udany 2.0FSI. Osiągi niewiele gorsze od 1.8T, no ale nie wiadomo jak ze spalaniem w porównaniu do 1.8T.

1.8TSI ma jednak konkurenta w postaci Octavii, która jest tańsza o ok. 7 tys. zł z tym samym silnikiem /tj. 73 tys. zł/.
mieczyslawz
Stella +
Stella +

Auto: VW 1.9 TDI AHF

Następna strona

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna