Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
erw0 napisał(a):WITAM
gdy samochód ma temperature otoczenia to na bloku 013 mam następujące parametry:
3.0mmg 0.8mmg 0.6mmg 0.4mmg
odapla nieczysto reakcja na odpalenie jest prawidłowe ale po odpaleniu pusci dym taki niebieski i po chwili szarpie silnikiem w czsie szarpania puszcza dym niebieski.
jak troche pochodzi te szarpanie ustaje tak stopniowo wtedy na bloku 013 parametr na 1-cylindrze schodzi powoli do 0.0mmg i jeszcze jak w sumie ustaje szarpanie silnika to przez chwile lekko dymi na niebiesko. a jak już się rozgrzeje to jest wszystko super chodzi extra na bloku 013 jest:
0.0mmg -0.1mmg 0.0mmg -0.1mmg
świece-ok,wszystkie czujniki-ok,
to jest podobny efekt jak zły kąt wtrysku na pompie rotacyjnej.
ale to jest silnik na pompowtryskach.
jeszcze mnie zastanawia blok 004 dlaczego na ostatniej pozycji faluje tzn.:
raz pokazuje 1.7 lub 2.2 lub 3.3 lub 3.9 to jest cały czas rozrząd wymieniony(wszystkie elementy)
PROSZĘ O SUGESTIE
erw0 napisał(a):Wszystko się zgadza ,ale celowo sprawdzałem na zimnym ponieważ tylko kiedy samochód ma temperature otoczenia dzieją sie takie rzeczy. CO do rozrządu to wszystko wymienione niewiem czy wyregulowanie nie zostało zle zrobione.
vag nie pokazuje żadnych błędów bo myślałem że coś z czujnikiem halla.
jak na ciepłym pokazuje takie korekty to pompki chyb są ok? płynu nie ubywa.
TO CO ZA RAKA MA MOJA PADAKA.
Xylometazolin napisał(a):nie jestem do końca pewien ale mam podobny problem analzując ten bolik. Mam silnik ASV na pompie rotacyjnej. Kat wtrysku ustawiony bardzo dobrze, pali czysto. Jednak na 3 cylindrze cały czas mam koło 0.2 na plus, resztę na zero rób minus do 0.05. czy to może oznaczać uszkodzenie pompy czy brak szczelności w cylindrze ?
Xylometazolin napisał(a):yhm czyli wszystko jest dobrze ?:P trochę smiesznie, że ten jeden cylinder tak nie domaga. To znaczy,że komputer zwiększa mu dawkę paliwa w porównaniu do innych cylindrów?
nie wiem jak jest konkretnie z tymi czujnikami,ale wtrące jedynie,że kiedy diagnozowałem ARL'a z paskiem który przeleciał 90tysięcy przy dość mocnym użytkowaniu silnika skok był od 0,5 do 1,1, więc trochę zszokowało mnie to co napisałeś. Podobno najbardziej efektywne ustawienie paska to -0,5. Niech jeszcze ktoś się wypowie mądrzejszy,bo możliwe,że czeka Cię korekta położenia paska lub jego ewentualna wymiana.Pozdrawiamerw0 napisał(a):falująca poz.4 od 1.7 do 4.4
dezeus napisał(a):"cylindrami ... sprężaniem
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość