Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

sprzęgło

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

sprzęgło

Postprzez macieksocho » 25 lutego 2007, 19:09

Witam! Czy jest opcja podciągniecia sprzegła żeby wcześniej brało, chyba jest hydrauliczne i nieznam się, bo u mnie łapie już praktycznie na końcu. Czy jest to oznaka że już kończy się tarcza sprzęgłowa?? Autko ma przejechane 99000km możliwe żeby się już skończyło, a może jest przypalona tarcza:/
Pozdrawiam
macieksocho
Signo
Signo

Auto: Audi QUATTRO
Silnik: AVF 1.9

Reklama

Re: sprzęgło

Postprzez szczepan » 25 lutego 2007, 19:27

Witam. Mnie też bierze przy końcu i tak było i jest od zawsze.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kuxik » 25 lutego 2007, 21:22

Mi tez bierze przy koncu od zawsze, chyba taki urok
Kuxik
Sympatyk LeonClub

Auto: byl Leon jest TT

Postprzez Tomasz » 8 marca 2007, 16:04

Mi też bierze przy końcu,a mam samochód od nowości.
Tomasz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez maly53 » 24 września 2008, 08:52

Rozumiem, że w wielu przypadkach sprzęgło bierze przy samym końcu, ale czy można to regulować???
Kolega ma właśnie taki problem w leonie w benzynce, sprzęgło mu chwyta jakieś 1,5 cm przy końcu i zastanawia się nad wymianą sprzęgła, tylko czy to coś da???
maly53
Stella
Stella

Auto: LEON ARL +

Postprzez Stackburn » 25 września 2008, 13:38

maly53 napisał(a):Rozumiem, że w wielu przypadkach sprzęgło bierze przy samym końcu, ale czy można to regulować???
Kolega ma właśnie taki problem w leonie w benzynce, sprzęgło mu chwyta jakieś 1,5 cm przy końcu i zastanawia się nad wymianą sprzęgła, tylko czy to coś da???

Podobno ten typ tak ma. Ja też. Jeśli sprzęgło się nie ślizga to po co tracić sianko na wymianę jak i tak nowe będzie brało tak samo :)
Stackburn
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo III [5P]

Postprzez michalm » 25 września 2008, 18:24

Przy 15 tys. przebiegu mialem wymieniane sprzeglo ze wzgledu na piski. Nowe tak samo jak i stare rozniez lapie bardzo wysoko, wiec nic nie da wymiana - przynajmniej w moim odczuciu.
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Dzięki przy popuszczaniu sprzęgła

Postprzez marcin@goluch.p » 27 października 2008, 13:04

Witam, jeżdżę Leonem TDI FR i mam następujący problem. Ostatnio pojawiły się u mnie w aucie dziwne odgłosy, które nie wiem z kąd pochodzą. Odgłosy te pojawiają się wtedy gdy silnik jest jeszcze zimny i popuszczam sprzęgło na 2 lub 3 biegu (czyli wciskam sprzęgło wkładam bieg zaczynam popuszczać sprzęgło nastepuje jakieś wycie i przestaje). Nie mam pojęcia co to może być czy ktoś z was miał podobny problem ? Na ciepłym silniku jest ok. Moje auto ma 88 tyś km, ARL, 2004 FR. Bardzo proszę o wszelkie informacje.
marcin@goluch.p
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez Gricz » 27 października 2008, 19:52

marcin@goluch.p u mnie też coś charczy na zimnym silniku zaraz po zapaleniu potem jest juz okmoże to koło dwumasowe pada ale cieżko powiedziec ja mam 2002 rocznik i kopnięte ok 175 tyś :) nie wiem czy poprzedni właściciel robił sprzegło, a co do tematu to mi sprzegło delikatnie zaczyna barać u dołu ale ogólnie to zabiera u góry ale nigdy mnie to nie martwiło bo najważniejsze jest żeby nie ślizgało!! takie jest moje zdanie
Gricz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9TDI ARL

Postprzez Janu_850 » 11 grudnia 2008, 15:23

Przepraszam, że wyciągam październikowy temat, ale u mnie sprzęgło również brało nisko, ale brało.

Niestety obecnie już przestało brać i pedał sprzęgła zostaje mi w podłodze. Fakt faktem jak popompuje jakiś czas to mogę delikatnie wrzucić bieg i ruszyć. Wymieniłem płyn hamulcowy i odpowietrzyłem układ (podobno był zapowietrzony), ale niestety znowu jest to samo :(

Może miał ktoś coś podobnego, bo ja szukam dziury w całym i padają podejrzenia na popmkę sprzęgła lub wysprzęglnik (który jest w skrzyni biegów ;/ ).

Czy jest również szansa, że to sprzęgło?? (ogólnie sprżegło mi się nie ślizgało, a i nie mialem oznak kończącego sie dwumasu).

Dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
Janu
Janu_850
Stella
Stella

Postprzez fr3ak » 11 grudnia 2008, 15:29

Janu_850, sprawdź odpowietrznik. Jeśli pedał zostaje w podłodze co jakiś czas może trzeba go wymienić.
fr3ak
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez Janu_850 » 11 grudnia 2008, 15:43

Dzięki, no właśnie bo tak mi sie wydaje, ze gdzies poprostu łapie lewe powietrze.
Sprawdzę też odpowietrznik - dzięki fr3ak.
Janu_850
Stella
Stella

Postprzez fachura8 » 13 grudnia 2008, 08:35

Witam. Ja mialem to samo wymienilem pompke sprzegla i odpowietrzylem uklad i nie pomoglo. Po wymianie wysprzeglika w skrzyni jest ok
fachura8
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.8 T

Postprzez Janu_850 » 24 grudnia 2008, 09:00

No nareszcie Leonek w domu - zwarty i gotowy do jazdy.

Dokładnei tak jak napisałem fachura8 była to wina wysprzęglnika. Niestety wiązało sie to z wyjęciem całej skrzyni, ale teraz chodzi jak burza :jupi:

Dzięki za pomoc.
Janu_850
Stella
Stella

Pedał sprzęgła został w podłodze :-/

Postprzez marcinenergy » 24 marca 2009, 13:26

Witam,
wczoraj wieczorem spotkala mnie niemila niespodzianka na drodze. Zjeżdżam sobie ze skrzyżowania, wrzucam 2 bieg i .... pedał sprzęgła został w podłodze :-/
Dopiero jak się zatrzymalem moglem go podniesc ale ręką (dość ciężko było).
Kolejne wciskanie sprzęgła skutkowało tym że zostawało w podłodze. Jakoś dojechalem do domu na 1 biegu :-/ odpalając i ruszając z rozrusznika.
Rano jak poszedlem do auta bez odpalania go .... pedal sprzegla normalnie dzialal ale po jakis 10 razach wciskania go znow sie zablokowal. Sprawdzilem poziom plynu hamulcowego - byl ponizej tej strzalki MIN. Poszedlem do sklepu kupilem pierwszy lepszy DOT4 zeby dolac i dojechac do mechanika. Ale niestety odrazu poziom spadam za MIN. Dziwne że auto nie sygnalizowao niskiego stanu płynu dopiero po zdjęciu korka z czujnikiem.
Dodam że miesiąc temu wymieniałem kpl sprzęgła z wyciskiem i dwumasem - może coś nie tak zrobili ? A moze pompa sprzęgła albo gdzies na boki ucieka? Zapowietrzony układ? Dwumas i resztę wymieniałem ponieważ miałem falowanie na jałowym głównie na zimnym silniku i była możliwość że to dwumas no ale falowanie nie ustało po wymianie, wielu mechanikow mowilo zeby jezdzic i czekac az coś sie wysra i może właśnie wczoraj sie wysrało to co powodowało falowanie? hehe
Za parę godzin przyjezdza znajomy i mnie zholuje do mechanika, tak w ogóle na odpalonym go holować? ;/
marcinenergy
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M TS

Postprzez Ogi » 25 marca 2009, 10:48

Luz i na odpalonym.
Masz wspomaganie układu kierowniczego i hamulcowego wtedy.
Ogi
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez marcinenergy » 25 marca 2009, 19:58

colin23 okazało się że jakiś o-ring przy siłowniku/pompie przepuszczał olej, wymieniono, odpowietrzono i zalano nowym płynem (nie pamiętam jakim wiem że DOT 5.1).
Co do falowania, dzisiaj rozebrałem przepływkę, przeczyściłem odpowiednio i przez 20km jakie przejechałem po tej operacji nie zauważyłem najmniejszego falowania i spalanie spadło na postoju z 0,8-0,9l/h do 0,6-0,7l/h (wg komputera z wł. radiem i nawiewem) i wydaje mi się ze jakoś żwawiej się zbiera z niskich obrotów.
Obrazek
Obrazek
marcinenergy
Signo
Signo

Postprzez Stackburn » 26 marca 2009, 20:32

marcinenergy napisał(a):colin23 okazało się że jakiś o-ring przy siłowniku/pompie przepuszczał olej, wymieniono, odpowietrzono i zalano nowym płynem (nie pamiętam jakim wiem że DOT 5.1).
Co do falowania, dzisiaj rozebrałem przepływkę, przeczyściłem odpowiednio i przez 20km jakie przejechałem po tej operacji nie zauważyłem najmniejszego falowania i spalanie spadło na postoju z 0,8-0,9l/h do 0,6-0,7l/h (wg komputera z wł. radiem i nawiewem) i wydaje mi się ze jakoś żwawiej się zbiera z niskich obrotów.

Przepływkę czy przepustnicę? U mnie też zaczyna falować i się zastanawiam nad "posprzątaniem" przepustnicy. u ciebie falował przez przepływomierz? - czym czyściłeś?
Seat Toledo III 1.6 Superwagen + Opel Mokka X 1.4TURBO

Obrazek
Stackburn
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo III [5P]

Postprzez marcinenergy » 27 marca 2009, 14:08

Stackburn przepływomierz, po rozebraniu, wszystkie metalowe elementy czujnika pryskałem kontakt spreyem, odczekałem chwilę i następnie zmywaczem przemysłowym dośc intensywnie cały czujnik i puchę (z naciskiem znowu na metalowe elementy czujnika) a następnie zmywaczem przemysłowym który odłuszcza i odparowuje tak że w mgnieniu oka wszystko jest suche :) Następnie montaż i radocha z reanimacji :)
Obrazek
Obrazek
marcinenergy
Signo
Signo

[PB Turbo] Sprzeglo

Postprzez matadorRS » 17 maja 2009, 17:22

Mam problem w Leonie I 20VT. Problem jest nastepujacy. Pedal sprzegla jak by sie zawieszal i bardzo wolno powracal do wlasciwego polozenia po wcisnieciu. Wiem ze jest uszkodzona poduszka od strony kolektora wydechowe (ten taki lizak), ale ta poducha wywalona jest juz od 2 tygodni a takie jaja ze sprzeglem zaczely sie dzisiaj.
Ma ktos jakies pomysly?
Aha tam jest jakas linka? Czy jest na hydraulice?

Typ silnika : APP
matadorRS
Signo
Signo

Auto: 20VT

Postprzez Grześ » 19 maja 2009, 00:03

każdy leon 1.8T występował ze skrzynia 6 biegowo co oznacza ze dysponuje największym sprzęgłem o średnicy 240mm

poduszka jak ja nazywasz to dolna łapa skrzyni biegów co konkretnie sie w niej rozwaliło , jesi tuleja przednia to lapa do wymiany jesli guma tylna to spokojnie ja wymieniasz

sprzęgło sterowane jest hydraulicznie , z opisywanego problemu wychodzi ze albo jest gdzieś nieszczelność albo wysprzeglik powiedział papa

wysprzeglik znajduje sie w skrzyni żeby sie do niego dostać trzeba wszystko zwalać , ale odpowietrzenie wysprzeglika znajduje sie na zewnątrz i od tej czynności bym zaczął bo to właśnie może byc problemem , przy pedale sprzęgła podobno tez jest możliwość odpowietrzania ale ja tego nie robiłem ani nie szukalem

gdy to nie da oczekiwanej poprawy to zerknij pod auto i zobacz czy nie kapie z niego płyn przez rozszczelniony wysprzeglik, w przypadku zwalania skrzyni proponuje zrobic komplet czyli wysprzeglik i sprzeglo w koniecznosci nawet i dwumas , mechanik powinien sam ocenić luz na dwumasie przy odpowiedniej temp bo dopiero wtedy sie ujawnia , stan okładzin na tarczy sprzęgła jak i stan sprężyn w docisku

kod silnika wskazuje ze auto masz poniżej 2001 roku wiec i przebieg tez nie maly

koszty to 2,2 do 1,5 tys za dwumas lub taniej jak masz zniżki aso krzyczą ponad 3 tys , sprzęgło to koszt od 1 tys do 600 w zależności od zniżek wysprzeglik od 250 do 180 no i robocizna
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez matadorRS » 19 maja 2009, 15:55

Wiec tak. Lapa wymieniona i zero poprawy.

Auto jest z 2000 roku ale ma przebieg 40 tysiecy (kupiony w polsce jestem drugim wlascicielem). Niby przebieg nierealny ale znalazlem pod maska kartke z przegladu w 2004 roku bylo 24 tysiace :/ A i opony sa Oryginalne :hahaha:

Podobno tam jest jakas sprezyna ktora odpowiada za cofanie sie pedalu sprzegla? Mozliwe to.
Jeszcze jutro to wszystko dokladnie obadam czy sa jakies nieszczelnosci oraz jak jest to zbudowane.
matadorRS
Signo
Signo

Postprzez colin23 » 19 maja 2009, 16:44

temat scaliłem bo byc może tu masz prawdopodobną przyczynę czyli odpowietrznik . sprawdź.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez matadorRS » 19 maja 2009, 17:21

Ok. Dziekuje wlasnie sie zastabnawialem gdzie sie podzial moj post a tego jakos nie wyszukalem ;)

ps. ma ktos moze rysunek z ETKi jak to wszystko tam wyglada. Zeby wiedzial gdzie szukac i na co zwrocic szczegulna uwage.
matadorRS
Signo
Signo

Postprzez colin23 » 19 maja 2009, 17:32

tu masz rysunek ale wg mnie on za wiele Ci nie powie :)

Obrazek

ten odpowietrznik jest mniej więcej jak spojrzysz po maskę w okolicach akumulatora. Jakbyś nie znalazł to jutro mogę Ci pstryknąć fotkę (może jeszcze dziś)

Edit: Obiecana fotka:

Obrazek
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez matadorRS » 20 maja 2009, 08:11

colin23 napisał(a):tu masz rysunek ale wg mnie on za wiele Ci nie powie :)

[url=http://images43.fotosik.pl/127/8cb30b3b35924c5am.jpg]Obrazek[/URL]

ten odpowietrznik jest mniej więcej jak spojrzysz po maskę w okolicach akumulatora. Jakbyś nie znalazł to jutro mogę Ci pstryknąć fotkę (może jeszcze dziś)

Edit: Obiecana fotka:

[url=http://images44.fotosik.pl/128/8ff6f27c9d80c72bm.jpg]Obrazek[/URL]

:zabawa: Dzieki wielkie :piwko:

[ Dodano: Czw 28 Maj, 2009 ]
colin23 napisał(a):temat scaliłem bo byc może tu masz prawdopodobną przyczynę czyli odpowietrznik . sprawdź.

Witam ponownie. Wiec tak. Wymienilem plyn w ukladzie i odpowietrzylem. O ile plyn hamulcowy byl czysty to przy spzegle juz byl syf straszny.
Niestety po wymianie i odpowietrzeniu pochodzilo jakies 20km dobrze a jak wrocilem do domu znowu bylo tosamo. Dzisiaj przy wymianie rorzadu mechanik ma jeszcze obadac co tam moglo siasc.
I tu pytanie do was. Czy ten odpowietrznik jest wymienialny i czy to on moze puszczac? Bo cos tam mechanik przebakiwal ze przy pedale tzrba wymieniac ale pierw musial zobaczyc jak to wszystko tam wyglada.
matadorRS
Signo
Signo

Postprzez sslawek77 » 9 kwietnia 2011, 06:25

pacjent: 1.8t BAM 2003r. dzis zauwazyłem taki problem, jadac 80 km/h, 5-ty bieg daje gazu, obroty w góre a predkosc sie niezbyt chciałą zwiekszac, i tak kilka razy próbowałem .... czyzby sie tarcza konczyła ?? dodam ze ostatnio dolewałem płynu bo sie kontrolka zapaliła.... i sprzegło chyba dosc wysoko bierze.... mogło sie zapowietrzyc ?? gdzie kupie tanio tarcze ??
sslawek77
Stella +
Stella +

Auto: GTI
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez transit_master » 9 kwietnia 2011, 12:13

sslawek77, sprzęgło zaczęło ślizgać.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez kerek » 19 maja 2011, 22:17

hej, małe pytanko, dzisiaj wciskam sprzeglo i podczas koncowej fazy dociskania sprzegla do podlogi slychac cykanie jakby sie cos napinalo.....
ktos moze spotkal sie z taką sytuacja?
kerek
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: LEON ARL 03
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kigam » 4 grudnia 2018, 17:22

kerek napisał(a):hej, małe pytanko, dzisiaj wciskam sprzeglo i podczas koncowej fazy dociskania sprzegla do podlogi slychac cykanie jakby sie cos napinalo.....

ktos moze spotkal sie z taką sytuacja?

wiesz już co się stało?
kigam
Stella
Stella

Auto: leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne