Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Trzęsienie i hałasik

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Trzęsienie i hałasik

Postprzez Toledziak » 21 lutego 2009, 22:39

Szanowni Koledzy, powiedzcie mi co może być powodem co może być przyczyną że na luzie (jak jest włączony silnik) coś sobie szumi,a po wciśnięciu sprzęgła cichnie?? Jeszcze jedno,czy jak z okolic skrzyni biegów słychać jakby się metalowe talerze tłukły i potelepuje budą to dwumas mówi pa??Chcę się upewnić :) Dodam,że auto to golf IV kombi 2002 rok 210 kkm i przebieg oryginał. Jeśli to dwumas to ile może to kosztować i czy warto robić odrazu sprzęglo (jesli nie było robione). Do auta mam książke z ASO i wszystkie wpisy regularnie robione w jednym miejscu,natomiast jak to w książce nie wyszczególnili czy np wymieniali sprzęgło :( stąd pytam. Prosze o pomoc :) Aha autko głównie latało po autostradach PL-D
Toledziak
Signo
Signo

Auto: Toledo AHF, Golf ATD

Reklama

Re: [TDI PD] Trzęsienie i hałasik

Postprzez Yagi2 » 21 lutego 2009, 22:56

Szumieć może Ci łożysko oporowe w sprzęgle,a co do trzęsienia to może być dwumas.Poszukaj było opisywane jak sprawdzić dwumas,trzeba było rozpędzić auto chyba do 50km/h i wrzucić od razu 5 jak zatrzęsło,to dwumas.Mogę się mylić,więc poczekaj na odpowiedź bardziej znających się osób:)
Pozdrawiam
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez dirkdiggler » 22 lutego 2009, 13:22

Według mnie tłuczenie dochodzące z okolic skrzyni biegów to dwumas. Wymieniaj od razu komplet tj tarczę sprzęgła, docisk, łożysko oporowe/wysprzęglik.
AX 1.5D, Abarth 1,1 , Octavia 2.0, Toledo ARL+ , Alhambra AUY
dirkdiggler
Stella +
Stella +

Auto: Alhambra

Postprzez Toledziak » 22 lutego 2009, 14:10

No fantastyczniaście po prostu :(, już sie ciesze :( Ale w srode jade do znajomego mechanika to sie dowiem co i jak :) może nie będzie tak tragicznie.
Toledziak
Signo
Signo

Auto: Toledo AHF, Golf ATD

Postprzez johnson » 23 lutego 2009, 14:08

jak masz skrzynie 5tke to mozesz zalozyc jednomas z g60 i sprzeglo sachsa do tego, wtedy czesci masz za jakies 450-480pln (+ nowe srubki okolo 60pln) i do tego robocizna, dwumas chyba ponizej 1100 nie schodzi za same czesci
johnson
Sport
Sport

Auto: audi A3

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel