Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dwumas papa??

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dwumas papa??

Postprzez ins85 » 3 marca 2009, 09:43

Witam mam taki problem:
Jak jade wolno na jedynce i wścisne sprzęgło (bo chce sie zatrzymac-hamuje) słysze takie dziwne terkotanie przypominające nieco świst turbiny, przy tym czuć minimalne wibracje silnika, ustaje to po około 2-3 sekundach.
Zauważyłem też, że drązek zmiany biegów czasem (rzadko) dostaje wibracji (tylko na 4biegu jak jade na odpuszczonym gazie z górki)

Chyba zaczyna powoli dwumas padać.

Ale prócz tego nie zauważyłem nic niepokojącego. Podczas przyśpieszania nie ma zadnych wibracji wszystko sie odbywa płynnie tak jak powinno byc (4 bieg 1700obr/min gaz w podłoge)

Przebieg 165tys km (te sporadyczne wibracje drążka zmiany biegów zauważyłem 15 tys km temu od tego czasu nic się nie nasila)

Moje pytanie jest takie: Skoro auto normalnie jeździ nawet pod maksymalnym obciążeniem
i narazie mam tylko te dwie wsumie nieznaczne dolegliwości, bo jak mam właczone lekko radio tego terkotania nie slychąć (zresztą nie pojawia się zawsze) a wibracje też nie zawsze udaje się odczuć. Czy można z tym poprostu normalnie jeździć ?? i obserwować czy coś się nie pogarsza. Bo z tego jak nie jedno forum przekopałem to objawy dwumasy są zwykle dużo gorsze... często nawet uniemożliwiające normalna jazdę. Dlatego myślę że chyba mogę z tym jeszcze pojeździć i obserwować co się dzieję?, jak dwumas ma mi paść bardziej za np 20tys km to wolę te 20tys zrobić na tym sprzęgle... a nowy komplet na poczatku roku założyć.
Bardzo proszę o poradę, co Byście zrobili :-)
ins85
Stella
Stella

Auto: Toledo II AHF+

Reklama

Re: Dwumas papa??

Postprzez tomzi » 4 marca 2009, 13:13

Kolego poszukaj trochę w archiwum
O dwumasie i sprzęgle było multum wiadomości :ok:
tomzi
Sport
Sport

Auto: Leon 1,9 TDi

Postprzez ins85 » 4 marca 2009, 16:19

Kolego poszukaj trochę w archiwum
O dwumasie i sprzęgle było multum wiadomości

Przeszukałem zresztą nie tylko archiwum tego forum :mruga:
założyłem temat bo nie znalazłem do końca pokrewnych objawów. I zależało mi na opinii czy mogę tak jeszcze troche pojeździć, ale się nie doczekałem :PPP
ins85
Stella
Stella

Postprzez tomzi » 5 marca 2009, 07:30

Oczekujesz że ktoś powie ci tak możesz z tym jeździć??To jedź do mechanika i niech ci to da na piśmie
Co do archiwum to sam zakładałem podobny wątek odnośnie dwumasu i sprzęgła bo miałem podobne problemy, jak również szukałem w archiwum i znalazłem dużo wiadomości
Wysil się trochę bo tematy odnośnie dwumasu są napewno
tomzi
Sport
Sport

Auto: Leon 1,9 TDi

Postprzez ins85 » 5 marca 2009, 17:25

dzięki :-)
ins85
Stella
Stella