Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

EGR, Piszczenie przy skręcaniu + kontrolka

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

EGR, Piszczenie przy skręcaniu + kontrolka

Postprzez mierzejino » 28 maja 2009, 19:23

Witam mama wyjechała i ma mały kłopot pacjent VW Polo 9n 1,4 TDI 2003 r 150 kkm a mianowicie:

1. Niedawno był wymieniony rozrząd góra miesiąc temu. Pod autem pojawiła się mała plama oleju. Pod maską widać że rurka wychodząca z EGR do IC jest w oleju/ sadzy. Pod nią idzie jakich wąż/przewód też jest w oleju. Na miarce widać że oleju jest za mało.

Chłopaki źle założyli rurkę i olej ucieka ?

Słychać jakieś tarcie jak gdyby przy przyśpieszaniu. Przeczuwam że turbo jest głośniejsze. Może być przez nieszczelny EGR ?

2. Przy szybkim zakręceniu kierownicą przy zawracaniu np. z zagary zaczynają piszczeć i zapala się i gaśnie z 2-3 razy kontrolka od ręcznego kółko z wykrzyknikiem w środku.
Poziomu płynu nie można sprawdzić ponieważ korek jest schowany pod aku i filtrem powietrza.

Przy gwałtownym hamowaniu np przy 50 km\h do 0 też pojawia się ten dzwięk i zapala kontrolka. Poziom płynu hamulcowego ok. Dawno nie był wymieniany.

Prosiłbym o pomoc konstrukcje podobne dlatego mam nadzieję że ktoś pomorze. Do autka dopiero jutro albo w sobotę będę miał dostęp.
mierzejino
Signo
Signo

Auto: Toledo 1 M

Reklama

Re: EGR, Piszczenie przy skręcaniu + kontrolka

Postprzez Marioprestiz » 28 maja 2009, 23:00

z ta kontrolka to chyba zbyt niski poziom plynu hamulcowego, ja tak mialem u siebie, z poczatku myslalem ze cieknie z jakiegos tloczka a sie okazalo ze to sprzegielko przy skrzyni biegow jakies (?) nie wiem dokladnie, wiem ze trzeba bylo skrzynie biegow wyjmowac ;)
Marioprestiz
Stella
Stella

Auto: Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel