Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny dźwięk silnika - turbosprężarka???

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny dźwięk silnika - turbosprężarka???

Postprzez MiCooL » 30 maja 2009, 22:12

Leon 1.9 TDI 90KM z wirusem 120000 km. Od jakiegos czasu podczas schodzenia z obrotów wydaje dziwny dzwięk... http://w701.wrzuta.pl/audio/5ZzQWUvjBvj/nagranie_5 czy to już koniec turbosprężarki?? :( Nie zauważyłem żadnego spadku mocy, silnik pracuje bardzo dobrze, wiec nie wiem co jest grane...;/ co wiecej slychac takie piszczenie (na koncu nagrania) czy to normalne??
MiCooL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 TDI 90

Reklama

Re: Dziwny dźwięk silnika - turbosprężarka???

Postprzez zielo » 31 maja 2009, 08:39

A masz tam czasem przelotowy wydech? :P Tak mi to wygląda :peace: Wówczas głośniej słychać turbinę a kiedy się odpuszcza gaz to tak jakby łapała oddech :) No chyba, że jakieś nieszczelności... Wejdź na youtuba i zobacz wiele filmików z przelotem i tam też gwiżdże.
Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Moj ruch jest rezultatem Twojego, moja technika efektem zastosowanej przez Ciebie..
zielo
Sport
Sport

Auto: Top Sport 1.9 TDI+

Postprzez MiCooL » 31 maja 2009, 08:48

Z wydechem nic nie robiłem jest oryginalny... ale rzeczywiscie brzmi to tak samo. czyli moze jest nadzieja ze turbinka jest ok... a czy nieszczelnosci na tłumiku tez mogą powodować taki odgłos silnika. BTW jaka paranoja ze niektórzy zakladaja przelotowy tlumik zeby uzyskac taki dzwiek a ja chce sie go pozbyć:D http://www.youtube.com/watch?v=rm8pFkLtYlg http://www.youtube.com/watch?v=P-Djosbhqp4 - brzmi to właśnie tak...
MiCooL
Stella +
Stella +

Postprzez konstant » 31 maja 2009, 09:14

Ja sie dopisze.
Otoz u mnie podczas przyspieszania w zakresie obrotow 1900-2500 silnik pracuje zauwazalnie glosniej, tak jak by 'burczy', po przeskoczeniu 2500 znowu pracuje normalnie.
Spotkal sie ktos z czym takim? Czy raczej nie ma sie czym przejmowac?
Silnik to alh seria, 167 tyś, 2002r.
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez mikeanonim » 2 czerwca 2009, 17:20

MiCooL napisał(a):Leon 1.9 TDI 90KM z wirusem 120000 km. Od jakiegos czasu podczas schodzenia z obrotów wydaje dziwny dzwięk... http://w701.wrzuta.pl/audio/5ZzQWUvjBvj/nagranie_5 czy to już koniec turbosprężarki?? :( Nie zauważyłem żadnego spadku mocy, silnik pracuje bardzo dobrze, wiec nie wiem co jest grane...;/ co wiecej slychac takie piszczenie (na koncu nagrania) czy to normalne??

u mnie dokładnie to samo...

silnik głośniej pracuje, moc zachowana, oleju nie wcina.... w Maranie powiedzieli, że turbina kaputt...

silnik BLT, turbo seryjne, Fabia RS...

ja już się pogodziłem z wymianą suszarki, ale czy na 100% jest uszkodzona?
mikeanonim
Stella
Stella

Auto: cordoba TDi130

Postprzez MiCooL » 2 czerwca 2009, 18:09

Wydaje mi się, że to raczej jest wina jakiejs nieszczelnosci... ja poki co nic z tym nie robilem, silnik chodzi dobrze, nawet bardzo dobrze, oleju nie bierze, jezdze na syntetyku...
MiCooL
Stella +
Stella +

Postprzez megabc » 11 czerwca 2009, 16:57

Podepnę się pod temat, bo właśnie przeczesuję forum w poszukiwaniu podobnego problemu...

Mam Leona 1.9 TDI 110KM ASV 2002 r. 110kkm od prawie dwóch miesięcy. Przy wymianie rozrządu po zakupie majster powiedział mi, że turbina będzie umierać. Wnioskował to na podstawie podobnego dźwięku przy spadku obrotów oraz tym, że w rurach od IC mam olej. Tego oleju to tyle, że tylko palca można zwilżyć. Nie wiem jak jest teraz, przy rozrządzie wymieniałem też olej, filtry, pompę wodną, płyn chłodniczy...

Od tego momentu jeżdżę z myślą, że w każdym momencie może mi się wysrać turbina. Raz przy wyprzedzaniu poczułem zapach spalenizny, ale nie wiem czy to z komory silnika czy może z zewnątrz... Auto śmiga aż miło, trzymam się zasad użytkowania aut z turbiną, ale ta myśl mnie dobija...

Nie wiem czy mam przelotowy wydech, ale wydaje mi się nie. Szczerze przyznam, że nawet nie wiem czym on jest :zawstydzony:
Wiem tylko, że przepala mi się siatka przy tłumiku, ta elastyczna część wydechu, ale to chyba nie ma z tym nic wspólnego.

Teraz zwracam się do użytkowników z Poznania - możecie mi polecić jakiegoś majstra od turbin, który powie mi konkretnie co jest z moją? A może wśród Was jest ktoś, kto się zna i miałby czas zajrzeć mi pod maskę? Chętnie zawrę nowe znajomości (wiem, pedalsko to zabrzmiało ;) )

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
Na drogach jest mnóstwo nierozważnych kierowców. Jeżdżą wariaci na złamanie karku, aż ciężko ich wyprzedzić.
megabc
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez rutek-wat » 11 czerwca 2009, 18:21

megabc, w poznaniu jest silna ekipa z LCT - śledź temat spotów Poznańskich- najlepiej jak któryś z chłopaków zloguje Ci auto - wtedy dowiesz się w jakim stanie jest turbina :yes:
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez megabc » 12 czerwca 2009, 13:26

dzięki za info, rutek-wat.
megabc
Sport
Sport

Postprzez dawiak » 23 czerwca 2009, 08:55

podłączam się do tematu,gdyż interesuje mnie ten zapach spalenizny który wyczuł megabc,też miałem taki przypadek i nie wiem co to może być.Później auto wchodziło w tryb awaryjny i wyczyściłem kierownice, teraz ok.
dawiak
Stella
Stella

Auto: seat

Postprzez Mateopno » 23 czerwca 2009, 15:10

megabc napisał(a):Raz przy wyprzedzaniu poczułem zapach spalenizny, ale nie wiem czy to z komory silnika czy może z zewnątrz

sam sobie odpowiedziałeś miałem to samo wymień ją ona ma bodaj 235mm :

megabc napisał(a):Wiem tylko, że przepala mi się siatka przy tłumiku, ta elastyczna część wydechu, ale to chyba nie ma z tym nic wspólnego.

to ta zaraz przy komorze silnika to tak ku ścisłości... ;)
Memento mori Carpe diem
Podpis usunięty - niezgodny z regulaminem. Administracja LCT
Mateopno
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez megabc » 23 czerwca 2009, 16:44

Dzięki czarny-000, w sumie logiczne :)
A tą siatkę będę niedługo wymieniał, to zobaczę jak wtedy będzie...

[ Dodano: 2009-07-04 ]
No i wymieniłem ją kilka dni temu i od tego czasu nie słyszę tych dziwnych dźwięków :D
Kilka razy się przysłuchiwałem i ich nie dostrzegłem. Najwyraźniej dochodziły z nieszczelności w tej siatce. Niepotrzebnie się tylko stresowałem ;/
Na drogach jest mnóstwo nierozważnych kierowców. Jeżdżą wariaci na złamanie karku, aż ciężko ich wyprzedzić.
megabc
Sport
Sport

Postprzez MiCooL » 6 lipca 2009, 14:00

potwierdzam u mnie bylo to samo, nieszczelny tłumik drgań, czyli elastyczne łączenie tłumika przed kat.
MiCooL
Stella +
Stella +

Postprzez Kashier » 11 lipca 2009, 00:07

pytanie troche z innej beczki, ale nie bede robil nowego tematu.

CHodzi o padniecie turbiny, czy towarzysza temu zjawisku dodatkowe elementy jak pokaz pirotechniczny albo mocny huk ? Dzis wracajac noca do domu , jakby braklo mi mocy , i wydaje mi sie ze poprostu nie slysze turbiny... moze mi sie wkrecila jakas korba , i sobie to wmowilem , ale zaniepokoilo mnie to.

Tak wiec pytanie - turbina jak pada to poprostu przestaje dzialac , czy cos dodatkowego jak strzal temu towarzyszy ?

I pytanie drugie - zupelnie inne - przy dodawaniu gazu , auto sciaga mi na lewo , przy hamowaniu takiego czegos nie ma. Tylko przy przyspieszaniu , wiec wnioskuje ze abo felga - 18 cali - albo przeniesienie napedu. Byly robione wszystkie gumki sworznie niedawno. Co to moze byc ?
Kashier
Sport
Sport

Postprzez Sammael » 11 lipca 2009, 13:15

Kashier napisał(a):Dzis wracajac noca do domu , jakby braklo mi mocy , i wydaje mi sie ze poprostu nie slysze turbiny...

Jak wybuchnie to zobaczysz, usłyszysz i poczujesz i dalej nie pojedziesz.

co to znaczy że brakło mocy? w tryb awaryjny Ci po prostu wpadł.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kashier » 11 lipca 2009, 20:28

sam nie wiem , dzisiaj rano wszystko juz elegancko działa. Jechalem pod góre +/- 100 km/h na 4 biegu , turbina krecila i nagle braklo przyspieszenia. Poprostu jakby cos sie zdławilo.

Jak sie powtorzy , to sie bede martwil. W tym tyg moze pojade do compsportu niech mnie podepna pod kompa i sie dowiem ;>
Kashier
Sport
Sport

Postprzez yorgi » 12 lipca 2009, 14:55

Kashier, a oglądałeś złącza przewodu prowadzącego powietrze do EGR?
yorgi
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez rutek-wat » 12 lipca 2009, 15:06

yorgi, a co ma jedno z drugim wspólnego?? tak jak napisał Sammael silnik przeszedł w tryb awaryjny- trzeba podłączyć VAGA i wszysko wyjdzie- a najszybciej błąd przeładowania na turbinie :(
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel