Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Padło sprzęgło 90 ALH

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Padło sprzęgło 90 ALH

Postprzez muzg » 2 czerwca 2009, 16:16

Witam. Stało się, sprzęgło zaczeło puszczać nastąpiło to szybciej niż się spodziewałem od programu mineło zaledwie 3 mieś ,nie wiem czy zabił je przebig 190tyś czy 318Nm(chamownia w Diagtroniku podobno zawyża więc było pewnie mniej).No i mam problem jestem po wymianie turbiny na nówkę,po programie ,po wymianie opon i tarcz z klockami i jestem czysty więc szukam jakiegoś rozwiązania,i mam kilka pytań;
czy jest sens wymienić samą tarcze z dociskiem orgi. i na jak długo to wystarczy
czy lepiej włożyć tarcze i docisk od asv110ale z tego co wiem wiąże się to z wymianą dwumasu bo tarcz. i docisk od 90 nie podejdą do110
podobno LUK jest mocniejszy od Sahcsa ale czy mając dwumas sachsa(bo podobno taki był montowany w 90ALH2001r) mogę włożyć sprzęgło LUKa
Proszę o jasną i konkretną radę bo za 2 tygodnie jadę na urlop a żona ma już dosyć wydawania kasy na auto. Dzięki.
muzg
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1.9 tdi

Reklama

Re: Padło sprzęgło 90 ALH

Postprzez bono » 4 czerwca 2009, 06:01

muzg napisał(a):czy jest sens wymienić samą tarcze z dociskiem orgi

nie wymienia się cały komplet tarcza + koło dwumasowe
muzg napisał(a):czy lepiej włożyć tarcze i docisk od asv110

lepiej
Sprzeglo + kolo dwumasowe SACHS 228 9000041
Łożysko wyciskowe VKC 2241 SKF
tylko trzeba uważać aby na regenerowane nie trafić.
LUK, Sachs p&p
to sprzęgło co jest powyżej ma 228 mm, Ty masz pewnie 219 mm ale wsio pasuje.
Napisz może jeszcze @ do jaro4444 on jest od tego specjalistą
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez konstant » 4 czerwca 2009, 07:10

A nie lepiej wsadzic jednomas VR6?
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez muzg » 4 czerwca 2009, 11:28

Bono a nie można wymienić samej tarczy z dociskiem bo z kasą krucho.Dwumas chyba jest ok nie trzęsie i nie ma żadnych niepokojących objawów.Posłuchaj a czy komplet od 110ps jest mocniejszy od 90 i jaki moment przenosi,choć komplet to wydatek pewnie ok 2300pl a mnie narazie nie stac na to i dlatego szukam tańszego rozwiązania kture choć na rok by starczyło.Czytałem kiedyś na forum że gdzieś w wawie wzmacniają dociski co poprawia skuteczność sprzęgła co o tym sądzisz.Jak mogę się skontaktowac z jarem 4444.
:nauka:

Konstant nie bardzo jestem przekonany do jednomasa a jle by kosztowało takie rozwiązanie i od jakiego auta jest to VR6. Dzięki.
muzg
Stella +
Stella +

Postprzez bono » 4 czerwca 2009, 12:14

muzg napisał(a):Bono a nie można wymienić samej tarczy z dociskiem bo z kasą krucho

Pamietaj, że na początek może trochę zoszczędzisz, ale los bywa złosliwy i może dwumas się wysypać a wtedy ponowny koszt $$
zadzwoń tutaj:
viewtopic.php?p=218872#218872
kontakt do jaro4444
jaro4444@wp.pl
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez muzg » 4 czerwca 2009, 15:01

Byłem dzisiaj w inter carsie i tak komplet Luka tj. koło ,tarcza,docisk,i łożysko 2100pl od 110ps, co ciekawego sprawdzałem z gościem i okazuje się że do 90 i 110 jest ten sam zestaw nawet jak bym brał samą tarczę i docisk to czy do 110 czy 90 jest to samo, więc już nie bardzo kumam o co chodzi z tymi różnicami w wielkościazh skoro do 110 i 90 tarcza ma średnice 228mm i 28 zębów .Wychodzi na to że te sprzęgła są takie same ,czy to dopiero po kturymś roku zaczeli montować jednakowe mój leoś jest 2001.A skoro są takie same to jak długo pochodzi taka seria co niby od 110 miała być mocniejsza a jak sieokazuje to jest to samo co 90ps

[ Dodano: Czw 04 Cze, 2009 ]
Koledzy a może wiecie gdzie można kupić wzmocniony docisk ,tarcze do ALH
muzg
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel