Właśnie miałem nieciekawą sytuacje, właśnie wracałem do domu jadąc w korkach, jak sie rozluźniło na drugim biegu dodałem gazu ale bez szaleństw do około 2000 obr./min. Usłyszałem wystrzał po czym turbo wogłole nie ciągnęło tylko było słychac świst powietrza. Czy to możliwe że albo cos spadło ? Czy po prostu turbo sie wysrało. Jutro samochód miał jechac do mechanika. ;/;/;/;/;/
Też mi sie tak wydawało ale jak podniosłem maske nie widzialem zeby czegos brakowało. Probowałem sie przejechac teraz ale dalej z prawej strony słysze wyrazny swist powietrza, własnie tak jak by turbo pompowało w atmosfere.
albo mogla Ci puścić złączka na rurze od turba do kulera lub wlasnie na tych łączeniach rury Ci sie rozpiely i turbo sobie dmucha do atmosfery. otwierajac maske nic nie zobaczysz, trzeba by wejsc pod auto i odkrecic oslone wtedy bedzie widac.
mialem podobnie u siebie. jezeli masz mechaniora, ktory potrafi wymienic te zlaczki to fajnie bo jedna kosztuje 6.4 w ASO a jak nie to nowa rura 640zl.
Mam dokładnie taką samą sytuację, ledwie do domu w nocy dojechałem, fajnie Adrian, że dociągnąłeś ten temat do końca, bo był bym bardzo ciekawy wynikiem twoich napraw :////
Dodam tylko, że strasznie kopci auto, dziś odstawie do mechaniora postaram się porobić fotki i dam na przyszłość kolegom z forum znać.
waga ciężka obecnie Scania 144l 460KM na kontenerkach
100% ze ten strzal to byla spadajaca zlaczka z wyjscia z turba do intercoolera obejrzyj cale wyjscie i przejscie do IC, ktore idzie przy prawym kole tam gdzies ci sie rozlaczylo. Tylko na kanale od dolu - zepnij, jedz i sie nie przejmuj mozesz ew. poprawic to troszke jakimis lepszymi zlaczkami
tu jest lepszej jakości, zaznaczenie na czerwono to miejsce, skąd ten przewód wyskoczył, naprawiać to bede w weekend, obecnie działa, ale psj do weekendu.
Pytanie mam, gdzie się mógł luz wyrobić, czy na złączce od strony przewodu, czy raczej od strony tego plastiku ? przez ograniczone ruchy (zamontowana obudowa) ciężko to stwierdzić.
Pozdrawiam Karol
waga ciężka obecnie Scania 144l 460KM na kontenerkach
tak jak mowilem wyrobil sie pewnie juz ze starosci, nie martw sie czesto sie to zdarza. Luz wyrobil sie od strony przewodu na plastiku przy IC nie ma sie za bardzo co wyrobic. Kup w castoramie zaciski skrecane na oko 40mm i przylap to dodatkowo na to