Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

leon tdi nie kreci - pomocy!

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

leon tdi nie kreci - pomocy!

Postprzez zicoh » 10 października 2006, 21:33

witam,
mam problem z moim leonem tdi 110KM.
W niedziele zaparkowalem pod blokiem, wylaczylem silnik, po chwili namyslu postanowilem jednak, ze poprawie ustawienie auta. No i skonczylo sie na tym, ze musialem to zrobic recznie, przepychajac je, bo nie zareagowalo na przekrecenie kluczyka. Zero reakcji, glucho. Tymczasem wszystko wokol po staremu - kontrolki sie swieca i z czasem znikaja, dmuchawa dmucha, swiatla sie swieca, ogolnie wszedzie jest prad.
Zdjalem na 10 min kleme - nic nie pomoglo. Jedyny skutek to taki, ze teraz musze szukac kodow do radia. Probowalem z kabli odpalic, probowalem drugim kluczykiem - zero reakcji. Szukalem na forum - ale znalazlem tylko posty o tym, ze czasem komus kreci i ciezko odpala. Przypominam - moj w ogole nie kreci...
Przedtem nie mialem najmniejszego problemu z aku. Zrobilem 30km i 5 sekund po wylaczeniu silnika juz nie odpalil. Minely od tej pory dwa dni i na razie wszystko wskazuje na to, ze bede go musial na hol wziac i wyciagnac go z podziemnego garazu do jakiegos elektryka, bo brak mi pomyslow... Moze Wam cos wpadnie do glowy?

pzd
zicoh
zicoh

Reklama

Re: leon tdi nie kreci - pomocy!

Postprzez stanik » 10 października 2006, 23:03

hmy, Leonka nie mam jeszcze, ale miałem przed obecnym autkiem VW Polo 1.4 16V 75KM i miałem wręcz identyczną sytuacje w nim. rano chciałem jechać do szkoły, wyjechałem jak zwykle autem przed bramę, wyłączyłem silnik żeby zamknąć garaż i brame i jak wróciłem to ... to właśnie nic.. Zero reakcji na przekręcenie kluczyka ale w pozostałych częściach auta prąd był. Do tego auto zapalało na pych... Okazało się, że padła jakaś kostka elaktryczna gdzieś przy stacyjce, w ASO za wymiane chcieli około 300 PLN a na mieście zapłaciłem z tego co pamiętam około 60 PLN (ale to było już ze 3 lata temu). Być może u Ciebie to samo padło?
Pozdrawiam
stanik
Stella
Stella

Auto: Mitsubishi

Postprzez mm.max » 11 października 2006, 07:46

Sprawdź jeszcze połączenie elektryczne z rozrusznikiem oraz bezpieczniki.

Czy samochód nie ma jakiegość odcięcia elektrycznego rozrusznika lub jakiegoś podobnego modułu antyporwaniowego ??
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez zicoh » 11 października 2006, 10:07

Nie, nie mam zadnego antyzlodzieja ani antynapadu. Pomyslalem o immobilizerze, stad pomysl z drugim kluczykiem, ale nic z tego nie wyszlo. Swoja droga slyszalem, ze immobilizer pozwala krecic rozrusznikowi, wiec to byl raczej zly trop...
Trzeba bedzie wiec sprawdzic te nieszczesna elektryke. Staniku, rzeczywiscie objawy sa identyczne jak u Ciebie, wiec jak nic podejrzanego w bezpiecznikach i kabelkach nie dojrze, to pojde tym tropem...

dzieki i pzd
zicoh
zicoh

Postprzez Streat » 11 października 2006, 11:37

zicoh, hmm jestes z Warszawy ale jakos Cie nie kojarze. Jak mieszkasz gdzies na Bemowie/Wola to moge podskoczyc z VAG`iem jak chcesz ( jak cos to napisz adres na pw, zeby nie upubliczniac takich informacji :wink: )
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez DWitek » 11 października 2006, 13:42

Immobilizer zdecydowanie odpada - zły kluczyk pozwala na zapalenie i za chwilę auto gaśnie. Zobacz multimetrem albo żarówką, na rozruszniku (idą tam dwa przewody, jeden gruby bezpośrednio z akumulatora, a drugi cieńszy ze stacyjki), czy na obu pojawia się +12V. Na pierwszym ma być cały czas, a na drugim dopiero w momencie przekręcania kluczyka w pozycję start. Jeśli są oba plusy to padł rozrusznik, jeśli nie ma drugiego, to problem ze złączką od stacyjki lub samą stacyjką
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez zicoh » 21 października 2006, 22:22

Sprawa rozwiazana! Kilka dni mnie nie bylo, wiec dopiero wczoraj moglem za Waszymi radami sprawdzic polaczenie elektryczne z rozrusznikiem. Po wymontowaniu akumulatora i wprowadzeniu swiatla do komory silnika okazalo sie, ze przewod idacy od stacyjki do rozrusznika po prostu sie przerwal. Byla na nim tasma izolacyjna, najwyrazniej kiedys auto mialo stluczke i ktos skrecil dosc niedbale przerwany przewod. Tydzien temu w wyniku drgan zlaczenie najwyrazniej puscilo. Polutowalem i auto znowu jezdzi.
Wyjeciem aku sprawilem sobie kolejny problem - blokada radia. Przed chwila dzieki forum udalo mi sie jednak przywrocic je do zycia ;-)
Streat dzieki za propozycje, mieszkam w sumie niedaleko, bo na Ursusie, a nie kojarzysz mnie, bo leona mam pol roku, nieduzo dluzej jak pierwsze potomstwo, wiec siedze raczej w pieluchach miast na zlotach ;-). Ale kiedys to sie zmieni...

dzieki za rady,
pzd zicoh
zicoh

Postprzez przebor » 3 listopada 2006, 08:54

Podłączę się pod ten temat bo mam podobny problem. Dzisiaj rano po przekręceniu kluczyka w stacyjce - CISZA. Nie kręci - zero reakcji. Wszystkie kontrolki sie świecą normalnie. Po kilku(nastu) próbach wyjmowania i wkładania kluczyka w końcu zakręcił i wtedy bez najmniejszego problemu odpalił. Jestem teraz w pracy i zastanawiam się czy odpali jak będe chciał wrócić do domu. Czy może ktoś domyśla się co może być nie w porządku?

Co powinienem sprawdzić :?:
Jak zlokalizować ten kabelek od stacyjki :?:

Chyba troche dziwne jest to, że po iluśtam próbach w końcu zakręcił? Stąd wniosek, że gdzieś jakiś kabelek nie kontaktuje. A może rozrusznik umiera :?:

Dodam, że dziś rano w Wawie temp była na minusie - może to ma jakiś związek.
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Postprzez przemsi » 1 sierpnia 2009, 19:42

Koledzy podłącze się do tematu , powiedzcie
Normalnie jeździłem, po 4 godzinach wpadam , przekręcam zapłon i chce odpalić, kontrolki w porządku, słychać "tryk" chyba w rozruszniku, ale nie kręci , kilka takich prób i nie odpaliłem leosia , ale na pych zapalił.
Jak już zapalił stanąłem na górce przekręciłem rozrusznikiem i zapalił

ogólnie tak jakby elektromagnes wyrzucał zębatkę ale nie kręci silnik rozrusznika, nie wiem jak w leonie ale w maluchu magnes wyrzucał zębatkę i wciskał przycisk włączający silnik , czy w leosiu jest podobnie ??
Czy to może ten przycisk , czy może szczotki krótkie w silniku , prosze o jakąś podpowiedz
przemsi
Signo
Signo

Auto: Leon 1,9 TDI 110 KM

Postprzez Kozak » 2 sierpnia 2009, 00:39

przemsi, dla mnie to po prostu akumulator miałeś rozładowany

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez smoky7 » 2 sierpnia 2009, 09:41

przemsi napisał(a):ale na pych zapalił.

Chyba ropniaków nie wolno zapychać no chyba że się mylę
Nie czas na płacz i zgrzyt zębów trzeba znów ciąć metal i krzesać iskry.
smoky7
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez przemsi » 2 sierpnia 2009, 09:54

koledzy akumulator chyba odpada , bo czy zdążył by się tak szybko naładować ?? po przejechaniu 100m ?? akumulator mam świeżynke i nie zauważyłem żeby przez jakieś lewe prądy się rozładowywał, czasami stoi nawet i tydzień bez jeżdzenia i nie ma problemu z odpalaniem, ale też nie zagwarantuje że kobieta nie zgasiła świateł na 4h :) prawko ma kilka dni

dzisiaj rano kobieta moja odwoziła się do pracy pod moim okiem i normalnie palił
smoky7
powiem że nie wiem nawet czy można na pych palić ropniaki czy też nie może się ktoś wypowie , ogólnie to trzeba było go pchnąć no bo co zrobić ?? stał na słońcu i był w miarę ciepły wystarczyły 3 metry żeby zapalił
przemsi
Signo
Signo

Postprzez smoky7 » 2 sierpnia 2009, 11:12

Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to wiem ze ropniaków nie można zapychać ponieważ istnieje możliwość przestawienia się faz rozrządu, która grozi poważnymi konsekwencjami np pogięciem zaworów, uszkodzeniem tłoków i głowicy. W przypadku gdy wałek rozrządu jest napędzany łańcuchem, niebezpieczeństwo jest dużo mniejsze ale technologia niestety nie obejmowała naszych Leonów :) Jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Nie czas na płacz i zgrzyt zębów trzeba znów ciąć metal i krzesać iskry.
smoky7
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez przemsi » 2 sierpnia 2009, 12:23

to ja o tym nie wiedziałem ale może jeszcze specjaliści sie wypowiedzą
przemsi
Signo
Signo

Postprzez przebor » 2 sierpnia 2009, 19:56

Ponieważ ja kiedyś miałem podobny problem, co z resztą widać w tym wątku, to napisze, że u mnie rozwiązaniem była wymiana kostki stacyjki.
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Postprzez przemsi » 2 sierpnia 2009, 20:51

no własnie tylko jak wyjaśnić to że jak odpaliłem na "pych" zgasiłem to już zapalił , nie zawsze będę miał popychaczy pod ręką :)
przemsi
Signo
Signo

Postprzez Sammael » 2 sierpnia 2009, 20:55

przemsi napisał(a):no własnie tylko jak wyjaśnić to że jak odpaliłem na "pych" zgasiłem to już zapalił , nie zawsze będę miał popychaczy pod ręką :)

nie zawsze będziesz miał tyle szczęścia, że się zawory z tłokami nie spotkają.
to nie jest maluch i tego auta na pych się nie odpala.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez przemsi » 8 sierpnia 2009, 20:18

Sammael, nie wiedziałem o ty

Przypomniał się dzisiaj znowu mój problem wspomniany wyżej , kobieta z pracy wracała, a ja w miedzyczasie pojadłem i zdążyłem łyk piwa wziąć bo już wieczór sobota i w ogóle, a tu dzwoni że nie chce odpalić, wziąłem walizkę z narzędziami myślę sobie może coś pokręce i naprawie, że diesla na pych nie wolno to nie wiedziałem, ale SEP do 1KV mam i troche na prądzie się znam .

Wiecie co było ? - na rozruszniku jest elektromagnes ,a na jego końcu jest przełącznik który załącza prąd do rozrusznika, do niego czyli elektromagnesu przychodzi gruby kabel + prosto z aku i od razu wychodzi w dół do rozrusznika (taki gruby krótki może z 10cm normalnie go nie widać bo plastyki przeszkadzają), chyba przewód sparciał albo ta koncówka eletromagnesu coś się wysłużyła, wziąłem 13 z grzechotką popusciłem nakrętke która trzymała przewód ten krótrki 10cm i dokręciłem z powrotem i działa , teraz muszę podjechać na kanał i zobaczyć czy to oczko zaśniedziało i nie łączyło czy może trzeba się obejrzeć za nowym elektromagnesem

I pytanie do kolegów, poprawcie mnie jeśli się mylę ale moim zdaniem ten elektromagnes nie jest na stałe z rozrusznikiem ?? czy może nawet sam ten przełącznik da się dokupić ??
przemsi
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel