Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pęknięty napinacz paska po raz 2 - dlaczego??

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pęknięty napinacz paska po raz 2 - dlaczego??

Postprzez zoork » 17 sierpnia 2009, 17:25

Sytuacja jak na zdjęciu!! Zdarzyło mi się to już po raz 2...
Za pierwszym razem mechanik stwierdził niby wadliwy materiał i wymienili na gwarancji.Ale dziś sytuacja powtórzyła się po raz kolejny i nie wiem co z tym zrobić?? Czy to faktycznie wina gównianych części czy może coś nie tak w moim aucie??
Dodam tylko ,zarówno poprzednio jak i teraz usterka wystąpiła przy jeździe dosyć obciążonym autem bo 5 osób + klima czyli obciążenie dosyć spore ale tak się chyba nie powinno dziać wg mnie!!

Obrazek
zoork
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9TDI 110

Reklama

Re: Pęknięty napinacz paska po raz 2 - dlaczego??

Postprzez Marcin_TDI » 18 sierpnia 2009, 09:21

jakiej firmy ten napinacz >??
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez leemarvin » 23 sierpnia 2009, 17:55

Prawdopodobnie INA, jest wadliwa partia tych napinaczy na rynku, wszystkie pękają dokładnie w tym samym miejscu. Ja wymieniłem ich chyba z 8 sztuk, a niektóre wytrzymywały jedynie niecałe 100km, więc zgłoś kolejna reklamację.
leemarvin
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez topola » 24 sierpnia 2009, 14:18

a czy wszystkie koła napinające dobrze siedzą, ja miałem taki przypadek że jedno koło mi lekko biło na boki co dawało obciążenie na pasek w innym kierunku i też mogło powodować przerwanie.

leemarvin, ja chyba bym nie brał tego produktu jakby mi sie conajmnie 2-3 razy zrąbało a ty widze wytrwale :D
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez bono » 24 sierpnia 2009, 19:35

Prawidłowo zamontowany napinacz nie powinien drgać. Sprawdzałeś to ?? Może masz walnięte koło pasowe alternatora i to ono jest przyczyną, która uszkadza Ci napinacz. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że napinacz tak pieprzenie sam bez powodu.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez joker66 » 24 sierpnia 2009, 20:06

Racja racja.
to musi byc koło pasowe na alternatorze. :yes:
U mnie napinacz strasznie drgał i był bardzo goracy,wiec wymieniłam na nowy ale to nic nie dało nadal było tak samo.
pewnego dnia widzę plame po oleju pod samochodem otwieram maskę a tam amortyzatorek puscił olej.
Szybka podmianka ze starego i jest git.
Ale nadal trzęsie i jest gorący
Jade sobie pewnego razu i nagle wielki strzał koło alternatora sie zatarło i wyleciało na drogęz
Zmieniłem koło i napinacz do dzisiaj ani drgnie i jest zimny :)
joker66
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez zoork » 26 sierpnia 2009, 00:54

napinacz miałem tej lipnej firmy...Mechanik zrobił mi taki bajer że teleskop przełożył do oryginalnego mocowania które było przy zakupie auta...Trochę machlojstwo ale zobaczymy czy teraz wytrzyma...
Jeśli chodzi o drgania napinacza to u mnie nie występują...wszystko chodzi jak po maśle...Dzięki za porady...będę obserwował dalej
zoork
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9TDI 110

Postprzez leemarvin » 26 sierpnia 2009, 09:45

topola napisał(a):leemarvin, ja chyba bym nie brał tego produktu jakby mi sie conajmnie 2-3 razy zrąbało a ty widze wytrwale :D

Kupiłem ich 20 sztuk, bo często przy rozrządzie, przeglądzie wymieniam również pasek i napinacz, więc lepiej mieć na miejscu kilka sztuk, niż jeździć po jedną do firmy.
A wybór padł na INA, bo miały dobrą cenę... niestety okazało się że trafiły mi się egzemplarze z wadliwej partii, wymieniłem wszystkie praktycznie na Ruville.
leemarvin
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez kamil_n » 2 października 2009, 19:34

Spotkała mnie niestety wczoraj ta historia z napinaczem. Powodem jego pieprznięcia było zatarte łożysko alternatora. Skończyło się lawetą, wymianą łożyska, napinacza oraz paska. Średnia przyjemność z racji poniesionych kosztów. Wg opinii mechanika 100% winę za tego typu awarię ponosi łożysko, napinacz sam z siebie - nawet zamiennik gorszej firmy - nie ma prawa w ten sposób pęknąć. Ważne, że auto już na chodzie i że silnik w żaden sposób nie ucierpiał :) Pozdrawiam!
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Auto: Octavia
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Toledziak » 6 października 2009, 20:02

Ale pocieszająca informacja z tą INĄ. Właśnie kupiłem taki do Taty do tolka i mam założyć, bo stary jest kaput amortyzator poszedł. W każdym razie przy okazji tej wymiany robię sprzęgło alternatora, też na INA bo w oryginale one idą (wiem bo mam jeszcze ori i widziałem co jest pod dekielkiem napisane). Z tego co mi wiadomo to Ruville często przepakowuje INE do swoich pudełek. Stąd to wiem,że do swojego golfa też kupowałem sprzęgło alternatora i nie było INY, wziąłem Ruvilla a tam w pudełku INA sobie siedzi. I co Wy na to??
Toledziak
Signo
Signo

Auto: Toledo AHF, Golf ATD

Postprzez cherryjug » 19 grudnia 2009, 19:04

Pytanie a propos sprzęgła alternatora, wyszukałem na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=844001841
Wysłałem zapytanie do sprzedającego ale wole zapytać też ekspertów, a mianowicie czy do Toledo ASV 2002r. to sprzęgiełko będzie pasowało?
Dziękuję za wszelką pomoc.
cherryjug
Stella
Stella

Auto: Tolek(1M)02'

Postprzez dezeus » 20 stycznia 2010, 16:22

Jeżeli można dołącze się do tematu jakiś 2 miech temu wymieniony napinacz, pasek i koło pasowe do alternatora firmy INA i koło i napinacz, pasek conti. i teraz nie zawsze ale zaczyna jakieś brzęki dochodzić zasami słychać wyrażnie ,a czasami w ogóle według mnie koło pasowe ale kotrolka od ładowania nie świeciła się jeszcze , myślałem że to niemożliwe nowe części , myślałem że to rozrząd wymieniony 20.tys. temu ale po waszych wypowiedział bede miał na uwadze i koło i napinacz, jak mam jechac do mechanika dzwięk przestaje jak na złość ale dopadne go!!
ODP. już wkrótce

Ps. wydaje mi się że kolo pasowe mam takie same , jak wyżej
dezeus
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDi ASV

Postprzez cherryjug » 20 stycznia 2010, 22:53

Co do mojego pytania powyżej, to sam sobie odpowiem na nie: tak sprzęgiełko z linku podanego przeze mnie pasowało do mojego Tolka.
cherryjug
Stella
Stella

Auto: Tolek(1M)02'

Postprzez slawo80 » 10 sierpnia 2010, 08:24

Podpinając się pod temat, mam pytanie czy ktoś wymieniał u siebie przy teleskopie napinacza samą tą gumową tulejkę, która znajduje się na śrubie łączącej teleskop z napinaczem, bo u mnie zaczyna ten teleskop trochę grzechotać, poza tym nic nie cieknie, jest ok. Czy są w ogóle w obrocie same te gumowe tulejki czy trzeba kupić cały teleskop?
Drugie pytanie, ewentualnie brać napinacz w oryginale za 430 zł., czy Rouville za 240 zł.? Jakie macie doświadczenia?
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Postprzez Marcin_TDI » 10 sierpnia 2010, 09:13

bież rouville cały napinacz. Zawsze takie wrzucam
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez jędrek » 10 sierpnia 2010, 10:09

Powiem tak Rouville wychodziła jakaś wadliwa partia mi pękły dwa w tym samym miejscu.Możesz dokupić sam teleskop wymienić i zostawić ten napinacz co masz jeśli nie ma luzów na kólkach.Ewentualnie febiego bym polecił.
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel