Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Nie czynisz nic dobrego dla niejdaniel tdi napisał(a):Tonny co masz na myśli pisząc że 0W40 zabija nam turbiny??????
Ja jeżdzę na Mobilu 0W40 Turbo Diesel tzn że zabijam swoją turbine??
Napisz coś więcej..
Tonny S napisał(a):My polecamy Motula i tez sprawdzony w roznym terenie dla TDi najlepszy i powie/napisze to kazdy ktory go zalal.
Tonny S napisał(a):My polecamy Motula i tez sprawdzony w roznym terenie dla TDi najlepszy i powie/napisze to kazdy ktory go zalal.
ASO seata ma podpisaną umowe z Shellem i leja syntetyka do TDi - ty zmien te ASO bo cie oszukuja jak można zalecać olej do PD w silniku na VP37Casper napisał(a):Siemka,
a skoro o olejach piszemy to ja mam takie pytanie: 6.600 km temu (czyli jak moja bryczka - Toledo TDI 110 - miala 3 km przebieguodebralem auto z salonu i od tamtej pory interesuje mnie jakim olejem zalewaja fabrycznie Leony/Toledo TDI?? Wiecie moze?? W jednym ASO w Wawie dowiedzialem sie, ze syntetykiem REPSOL. W innym (i tu podejrzewam, ze nie do konca sie znaja), ze polsyntetykiem, ale nie potrafili powiedziec jakim...
W tym pierwszym ASO na dolewke polecili (jako, ze power box zainstalowany) olej Castrol do silnikow z pompowtryskiwaczami. Rady posluchalem, ale "dolewki" jeszcze nie robilem, wiec jeszcze jest szansa na zmiane...
Pomozecie....
No to gites, ze sie wszystko wyjasnilo ale prawda jest taka z tym olejem fabrycznym, ze to nie jest najlepsza oliwa - jest strasznie gesta i tak naprawde to nikt nie wie co to za olej (ze wzgledu na jego gestosc) dlatego zaleca sie wymiane ok 3000Casper napisał(a):ani nie wylewalem tego "syfu" ani nie robilem dolewki...
hmm... ale ok to zrobmy tak: napisz mi, please:
1) czemu olej zalewany fabrycznie (skoro sytntetyk) to "syf" i w czym jest gorszy od innych (jesli spelnia normy jakosciowe VW)
2) Czemu uwazasz, ze olej do PD nie nadaje sie do VP?? Przeciez ten do PD (chyba 502.00) spelnia - przynajmniej wg. mojej instrukcji norme do VP (chyba 501.00). To odwrotnie nie spelniaja, ale w te strone...
a ja sobie zaraz zadzwonie do Auto Barcelony i sie zapytam co onie na to...
pzdr
[ Dodano: Sro 30 Mar, 2005 ]
no i wlasnie:
1) oczywiscie troche pomieszalem z tymi numerkami norm VW
2) Auto Barcelona zeznaje, ze auto bylo fabrycznie zalane Shellem syntetykiem i ze zalecaja wymiane po ok. 3000, ale tez nie ma przeszkod co by lac olej o wyzszej specyfikacji...
...anyway jestem umowiony na najblizszy pn na sprawdzenie klimy (ale to juz nie ten watek) to przy okazji naprawie swoj blad i wymienie olej na co tam mi poleca. Mam nadzieje, ze nie za pozno....
pzdr.
Casper
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości