Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

problem z klima i centralnym

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

problem z klima i centralnym

Postprzez wojxtas » 6 października 2009, 20:06

Witam, panowie nie wiem nie znam sie dołączyłem teraz do forum i niewiem czy juz takie tematy były, ale nie znalazłem wiec pytam, odrazu mówie ze jestem zielony, otóż:
1) chciałem sprawdzić oczywiscie z mojej głupoty, jak bedzie cykac głosnik, wiec w tylnych drzwiach wypiąłem kostke z kablami, i podczepiłem kable od nowego głosnika tak na próbe do bolców, oczywiscie na chybił trafił, jakos zaczeło grac ok mowie szału nie ma, zostaje jak było, jednak po skrceniu wszytkiego zonk, tzn, centralny nie działa ani z pilota ani z kluczyka, ani tez od srodka, reaguje jedynie klapa bagaznika, a jakby tego było mało przestały działać takze lusterka, nie reagują na nic, nie składaja sie, co to moze byc jakas zwara czy jak poszła? dodam ze el szyby działaja prawidłowo
2) w chlodnicy wody zrobio sie sito, ok kupiem nowa dalem jednemu baranowi do wymiany i tak wymienil ze teraz klima niby dziala, zalacza sie i wogole ale nie dmucha zimnym powietrzem, co sie tam mogo popsuc
z gory dzieki za pomoc, pozdrawiam
wojxtas
Stella
Stella

Auto: seat leon

Reklama

Re: problem z klima i centralnym

Postprzez Toledziak » 6 października 2009, 20:10

co do 1 to sprawdziłbym bezpieczniki na początu
co do 2 to może czynnika nie ma?? albo przypadkiem przedziurawił skraplacz i czynnika też nie ma??
Toledziak
Signo
Signo

Auto: Toledo AHF, Golf ATD

Postprzez wojxtas » 6 października 2009, 20:32

ale jakby czynnika nie było to by sie wogole nie załaczyła wtedy
wojxtas
Stella
Stella

Postprzez Toledziak » 6 października 2009, 21:10

Hmm tego czy by się nie załączała nie jestem pewny. Wydaje mi się,że sprzęgło by się właczyło, tylko sprężarka nie miałaby co sprężać. Może jakiś czujnik wysokiego ciśnienia poszedł?? Wtedy się klima włącza,a nie dmucha zimnym. Było nie było możemy gdybać, a i tak lepiej będzie jako pojedziesz do macherów od klimy.
Toledziak
Signo
Signo

Auto: Toledo AHF, Golf ATD

Postprzez KoT » 7 października 2009, 07:56

ja miałem podobne objawy [załączała się, ale nie dmuchała zimnym], okazało się, że czynnik chłodzący był, sprężarka działała, ale nie do końca jak należy - padła cewka sprężarki [demontaż, wymiana, ponowne napełnienie = 250 PLN].

Jako powód powiedziano mi, że nie działa któryś termostat [w praktyce klima na LOW nie wyłącza sprężarki po osiągnięciu 4 stopni w nawiewach, chłodziła do -7 przy 5k obrotów...], niestety nie miałem czasu się tym zająć [nikt nie widział też za bardzo który to czujnik/termostat, VAG nic nie pokazał], przejeździłem ten sezon letni i narazie nic się nie dzieje, choć wiem że wcześniej czy później muszę to naprawić...

może masz podobnie...
KoT
Stella
Stella

Auto: Toledo 1.8 20V (AGN)

Postprzez wojxtas » 7 października 2009, 09:22

powiem ci ze niewiem, czy w sumie warto naprawiac, wkoncu juz prawie zima. Natomiast moze ten mechanik jak mi wymieniał tą chłodnice wody cos tam moze źle powpinał, wkoncu zwaił pół przodu, a ze on jest taki fachura, to wszystko po nim mozliwe. Bo niedawno napełniałęm i klima działała normalnie, dopiero po jego wymianie chłodnicy cos niedziała.

[ Dodano: Sro 07 Paź, 2009 ]
no centralny juz działa, odziwo wszystkie bezpieczniki od centralnego były dobre, spalony był od spryskiwaczy reflektorów, wymieniłe, i odziwo wszystko działa, dzieki panowie, tylko co jeszcze z tą klima?
wojxtas
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel