Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

kolo dwumasowe ? klekotanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kolo dwumasowe ? klekotanie

Postprzez Kuba » 18 czerwca 2007, 18:17

Witam,
czytalem archiwum i wydaje mi sie ze to moze byc kolodwumasowe, ale jest cos co wyroznia moj problem od problemow opisanych we wczesniejszych postach. Mam leona fr bez doladowan. Na luzie gdy wcisne sprzeglo brak jest cichego klekotu. Gdy puszcze sprzeglo cos lekko klekocze. Nie ma natomiast drgan, nie przenosi sie to wszystko na karoserie ani na galke zmiany biegow. na 3,4,5, takze nie wystepuja problemy, zapala i gasi sie idealnie Gdyby w samochodzie bylo radio problemu bym nie zauwazyl :). Kiedys podobny dzwiek mialem w starym samochodzie jak wyrobila sie galka zmiany biegow i wpadala w wibracje. Najdziwniejsze jest to ze jak kilka razy nacisne sprzeglo i puszcze sprzeglo to dzwiek zanika . Samochod ma przejechane 30tys km ( tyle ma na liczniku)
Pozdrawiam
Kuba
Stella +
Stella +

Auto: AUDI A4 3.0

Reklama

Re: kolo dwumasowe ? klekotanie

Postprzez Streat » 18 czerwca 2007, 18:27

glogow napisał(a):Mam leona fr bez doladowan

Tzn co masz bo nie rozumiem tego stwierdzenia :?: :roll:

glogow napisał(a):Samochod ma przejechane 30tys km ( tyle ma na liczniku)

Tzn przebiegu nie jesteś pewien a czy coś byłow aucie robione :?: Np. może EGR masz zaślepiony :?:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Kuba » 18 czerwca 2007, 18:50

Streat napisał(a):
glogow napisał(a):Mam leona fr bez doladowan

Tzn co masz bo nie rozumiem tego stwierdzenia :?: :roll:

Tzn przebiegu nie jesteś pewien a czy coś byłow aucie robione :?: Np. może EGR masz zaślepiony :?:

Chodzilo mi oto ze nie silnik jest bez programu. Co do egr to takze nie sadze zeby bylo cos robione. Samochod wyglada na 30tys i wszystko na to wskazuje ze tyle ma, ale z przebiegami to roznie bywa. Pytanie czy przy takim przebiegu kolo dwumasowe moze pasc?
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez Streat » 18 czerwca 2007, 19:12

glogow, najlepiej wpadnij na spota obejrzymy Twoje autko :wink:
Najlepiej jakby Jaro też był na spocie on chyba najlepiej ogarnia tematy związane z mechaniką z ludzi z Wawy w klubie :wink:
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez Kuba » 18 czerwca 2007, 20:18

Streat napisał(a):glogow, najlepiej wpadnij na spota obejrzymy Twoje autko :wink:
Najlepiej jakby Jaro też był na spocie on chyba najlepiej ogarnia tematy związane z mechaniką z ludzi z Wawy w klubie :wink:

bardzo chetnie, tylko gdzie i kiedy? :D
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez Streat » 18 czerwca 2007, 20:38

glogow, obserwuj ten watek: viewtopic.php?t=7279&start=390
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez jaro4444 » 18 czerwca 2007, 21:13

Streat napisał(a):Najlepiej jakby Jaro też był na spocie on chyba najlepiej ogarnia tematy związane z mechaniką z ludzi z Wawy w klubie

Streat bo zacznę latać pod sufitem 8)

Wpadnij na spota to obadamy co i jak.
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez Kuba » 21 czerwca 2007, 09:21

jaro4444 napisał(a):
Streat napisał(a):Najlepiej jakby Jaro też był na spocie on chyba najlepiej ogarnia tematy związane z mechaniką z ludzi z Wawy w klubie

Streat bo zacznę latać pod sufitem 8)

Wpadnij na spota to obadamy co i jak.

Bylem w serwisie do wymiany kolo 2 masowe :( jakie najlepiej kupic? na allegro jest troche ale ceny ok 1300zl a to chyba nie sa kola 2 masowe?
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez jaro4444 » 21 czerwca 2007, 10:47

Jak masz FR to rozumiem, że motor 150 KM ARL? Jeśli tak to najmocniejsze jest sprzęgło od VW Sharana 130 KM z silnikiem ASZ. Koszt całości oryginalnej to ok 1650-2000 zł, producent to chyba Sachs (LUK robi oryginalne sprzęgła do ARL i ASZ w Leonie). Wymiana w Warszawie 250-300 zł. Zalecam przy wymianie sprzęgła zmienić też wycisk hydrauliczny zintegrowany z łożyskiem oporowym (cena ok 350 zł).
jaro4444
Sport
Sport

Postprzez Kuba » 21 czerwca 2007, 11:20

jaro4444 napisał(a):Jak masz FR to rozumiem, że motor 150 KM ARL?

Tak mam ARL. W intercarsie maja sachsa za 1330zl, pytanie tylko czy jest ono cos warte skoro jest tansze od tego co podajesz?
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez jaro4444 » 21 czerwca 2007, 20:55

Sprawdź forum, Dave pytał o sprzęgło do ARL, tam też jest nr katalogowy sprzęgła z Sharana.
jaro4444
Sport
Sport

Postprzez dave » 21 czerwca 2007, 22:31

glogow, ja mam 2-mas. jak ci sie nie spieszy to moze bedzie na sprzedaz.
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marcin_TDI » 21 czerwca 2007, 22:54

ale tam ze cyka to do wymiany. co to za serwis ?? drga cos ?? nie rozumiem tego, kazdy niepokojacy dzwiek nie swiadczy o tym ze jest do wymiany, czlowieku, wysra sie to sie wymieni. a co bedzie jak wymienisz a nadal bedzie cykac. ?? nie kupuj tego kola tylko jezdzij. podobno a ARL jest nie do zajebania dwumas. przyjedz na spota, zobaczymy wsio...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez RosenG » 22 czerwca 2007, 06:17

Mi tez coś cyka, jak wcisne sprzęgło to przestanie lub jak leko przygazuje i jak sie zagrzeje to nic sie nie dzieję, tam jest pod maska wajha od sprzęgła spróbuj ja tylko prytrzymać i zobaczysz powinno przestać. Drgania u mnie sa spowodowane niskimi obrotami na zimnym silniku potem wszytstko wraca do normy choć czasami sie martwie ale juz sie przyzwyczaiłem
RosenG
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDI 130KM

Postprzez Kuba » 7 lipca 2007, 18:48

jaro4444 napisał(a): Zalecam przy wymianie sprzęgła zmienić też wycisk hydrauliczny zintegrowany z łożyskiem oporowym (cena ok 350 zł).

Wlasnie wrocilem od mechanika i wymienilem kolo dwumasowe razem w wyciskiem hydraulicznym. Na miejscu wydawalo mi sie ze jest lepiej, niestety nie jest, jest jeszcze gorzej poniewaz cos zlego dzieje sie ze wspomaganiem kierownicy. Przy delikatnej probie skrecenia kierownica slychac lekkie buczenie, sprawdzilem poziom plynu do wspomagania i jest w porzadku. I teraz pytanie czy przy wymianie kola dwumasowego mogli cos namieszac przy wspomaganiu? Dzwonilem do mechanika stwierdzil ze moze byc pasek za luzno. W poniedzialek jade do niego zeby reklamowac naprawe. Narazie to jestem zalamany bo nie dosyc ze nie naprawili klekotania to popsuli wspomaganie.
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez jaro4444 » 9 lipca 2007, 10:28

glogow napisał(a):I teraz pytanie czy przy wymianie kola dwumasowego mogli cos namieszac przy wspomaganiu?

Mogli - wokół skrzyni biegów idzie przewód od wspomagania. Może osiołki go odkręcili przy maglownicy, bo im przeszkadadzał, albo źle go skręcili i dotyka do nadwozia. Wówczas pulsacje ciśnienia możesz słyszeć jako buczenie niosące się po budzie.
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Postprzez Grześ » 9 lipca 2007, 19:34

glogow napisał(a):Dzwonilem do mechanika stwierdzil ze moze byc pasek za luzno

pasek sam sie napina bo tam jest napinacz
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Kuba » 9 lipca 2007, 22:28

jaro4444 napisał(a):Mogli - wokół skrzyni biegów idzie przewód od wspomagania. Może osiołki go odkręcili przy maglownicy, bo im przeszkadadzał, albo źle go skręcili i dotyka do nadwozia. Wówczas pulsacje ciśnienia możesz słyszeć jako buczenie niosące się po budzie.

Jest dokladnie jak piszesz, przewod od wspomagania byl przycisniety i dlatego wspomaganie nie dzialalo, niestety klekotanie zostalo, rozmawialem z mechanikiem stwierdzil ze lozyska sa ok , olej jest czysty od opilkow metalu. Chyba sobie daruje tego mechanika i podjade do MARANA bo troche mam dosyc inwestowania w nowo kupiony samochod.Mechanik stwierdzil ze jedynym rozwiazaniem jest kupno nowej skrzyni bo ta ma luzy i to tak klekocze. Wymienilem kolo dwumasowe za 2tys a on mi poleca kupienie skrzyni za 2,5 tys
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez Grześ » 9 lipca 2007, 22:34

glogow napisał(a):Mechanik stwierdzil ze jedynym rozwiazaniem jest kupno nowej skrzyni bo ta ma luzy i to tak klekocze

po tak małym przebiegu to malo prawdopodobne , z drugiej strony znowu kupisz skrzynie nie wiadomo z jakim przebiegiem i czy ona nie mia luzow z co jeszcze gorsze wtedy okaze sie ze to nie ona byla powodem stukania/klekotania a ty znowy wywalisz kase na marne
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez rossi » 9 lipca 2007, 22:40

glogow napisał(a):
jaro4444 napisał(a):Mogli - wokół skrzyni biegów idzie przewód od wspomagania. Może osiołki go odkręcili przy maglownicy, bo im przeszkadadzał, albo źle go skręcili i dotyka do nadwozia. Wówczas pulsacje ciśnienia możesz słyszeć jako buczenie niosące się po budzie.

Jest dokladnie jak piszesz, przewod od wspomagania byl przycisniety i dlatego wspomaganie nie dzialalo, niestety klekotanie zostalo, rozmawialem z mechanikiem stwierdzil ze lozyska sa ok , olej jest czysty od opilkow metalu. Chyba sobie daruje tego mechanika i podjade do MARANA bo troche mam dosyc inwestowania w nowo kupiony samochod.Mechanik stwierdzil ze jedynym rozwiazaniem jest kupno nowej skrzyni bo ta ma luzy i to tak klekocze. Wymienilem kolo dwumasowe za 2tys a on mi poleca kupienie skrzyni za 2,5 tys

jeśli to nie tajmenica to w którym warsztacie takie dobre rady dają?
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez jaro4444 » 10 lipca 2007, 07:31

rossi napisał(a):jeśli to nie tajmenica to w którym warsztacie takie dobre rady dają?

Nie jest tajemnica - to moje własne porady. Jestem inż. mechanikiem i mam doświadczenie z Leonem (sam już go trochę porozbierałem i właśnie skrzynię niedawno robiłem więc wiem co może przeszkadzać).

Chyba sobie daruje tego mechanika i podjade do MARANA bo troche mam dosyc inwestowania w nowo kupiony samochod.Mechanik stwierdzil ze jedynym rozwiazaniem jest kupno nowej skrzyni bo ta ma luzy i to tak klekocze. Wymienilem kolo dwumasowe za 2tys a on mi poleca kupienie skrzyni za 2,5 tys

Klekotanie może być spowodowane:
- krzywym przykręceniem koła dwumasowego,
- złym założeniem ratczy sprzęgła (odwrotnym),
- krzywym przykręceniem docisku,
- złym odpowierzeniem siłownika wycisku,
- podczas wypadku mógł być zpaięty któryś bieg i jak pierd... to jest luz na jednym z wałków głównych.

Podjedź do mnie to posłuchamy co się dzieje - tel. 602478944. Jak nie to zadzwoń pod nt 022 7834104 do Pana Jarka i powołaj się na Irka. Sprawdzi Ci co i jak.

[ Dodano: Wto 10 Lip, 2007 ]
glogow napisał(a):Wymienilem kolo dwumasowe za 2tys a on mi poleca kupienie skrzyni za 2,5 tys

Jak coś podam Ci namiar na sprawdzoną i pewną skrzynię FMH za 950 zł.
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

jaro4444
Sport
Sport

Postprzez Kuba » 10 lipca 2007, 21:01

Jaro4444 jeszcze raz dzieki za diagnoze!!!
jaro4444 napisał(a):
Jak coś podam Ci namiar na sprawdzoną i pewną skrzynię FMH za 950 zł.

Jak wracalem do domu to tak posluchalem i cos czuje ze nie wytrzymam :) bede musial kupic nowa skrzynie bo te klekotanie jest irytujace
Pozdrawiam
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez jaro4444 » 10 lipca 2007, 22:54

glogow napisał(a):bede musial kupic nowa skrzynie bo te klekotanie jest irytujace

Olej to i jeździj aż zacznie jednoznacznie pokazywac co jest uszkodzone. Bo jak nie trafisz, to znów w koszta pójdziesz bez sensu. Na razie jeździj i olej to co się dzieje. Obserwuj tylko czy uszczelnienia w skrzyni oleju nie puszczają.
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

jaro4444
Sport
Sport

Postprzez Marcin_TDI » 12 lipca 2007, 08:38

glogow, nie szalej i tak jak pisze Irek nie wymieniaj tej skrzyni... masz nowe auto i nie mozliwe ze sie wszystko sypie. klekotac moze, a moze przestanie zaraz...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Kuba » 12 lipca 2007, 10:29

Marcin_TDI napisał(a):glogow, nie szalej i tak jak pisze Irek nie wymieniaj tej skrzyni... masz nowe auto i nie mozliwe ze sie wszystko sypie. klekotac moze, a moze przestanie zaraz...

Z tego co ustalilismy z Jaro4444 jest to walnieta skrzynia po wypadku. Klekotanie czasami jest glosniejsze czasami mniej klekocze w zaleznosci od tego jak sie kola zebate w skrzyni poustawiaja. Caly problem w tym ze nie mam radia w samochodzie :D nowy samochod czlowiek jezdzi i nasluchuje...
Kuba
Stella +
Stella +

Postprzez oo7 » 20 sierpnia 2007, 22:30

Cześć

Sorry że trochę odgrzewam ale mam podobny problem w moim ARLu (80tys tylko przeze mnie) - to chyba jest koło ale nie jestem na 100% przekonany bo u mnie objawy te występują właściwie tylko na luzie, podczas jazdy i dużego obciążenia nic się nie dzieje, natomiast na luzie telepie się dosłownie cały samochód łącznie z wydechem (jak popatrzę z zewnątrz), nie mówiąc już o tapicerce która sobie lekko drży...

Przejeździłem z takim podejrzanym kołem już kilka tys i generalnie jest coraz gorzej, efekty się nasilają, więc teraz to już koniecznie muszę to zrobić, tylko pytanie co to jest? Czy mogło trafić skrzynie, poduszki od uszkodzonego koła ? A może to nie koło ? Gdzie to zdiagnozować? W aso powiedzieli że to pewnie koło ale trzeba rozbierać żeby ustalić...
oo7
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez Tonny S » 21 sierpnia 2007, 06:46

Ja bym najpierw sprawdził - poduchy pod skrzynią lub silnikiem.

oo7 napisał(a):ARLu (80tys tylko przeze mnie)
Całkowity przebieg ?? auto bezwypadkowe ?? seria ??
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Marcin_TDI » 21 sierpnia 2007, 07:15

ARL ma podobno kolo zamachowe nie do zajechania tymbardziej ze seria auto wiec nie wieze, a moze to cos w silniku ?? przyspiesza rowno ??
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez oo7 » 21 sierpnia 2007, 09:40

Tonny S napisał(a):Ja bym najpierw sprawdził - poduchy pod skrzynią lub silnikiem.

Przy 75tys miał robiony rozrząd poza tym jest serwisowany regularnie więc powinni chyba coś takiego zauważyć.

Tonny S napisał(a):Całkowity przebieg ?? auto bezwypadkowe ?? seria ??

Całkowity przebieg 80 tys, wyjechałem z salonu, jak dotychczas seria, auto miało raz uszkodzone zawieszenie - nie wyhamowałem i wjechałem w krawężnik, poza zawieszeniem nie było nic uszkodzone.

[ Dodano: Wto 21 Sie, 2007 ]
Marcin_TDI napisał(a):ARL ma podobno kolo zamachowe nie do zajechania tymbardziej ze seria auto wiec nie wieze, a moze to cos w silniku ?? przyspiesza rowno ??

Mi w aso powiedzieli że 4 na 5 ARLi z podobnym przebiegiem ma problemy z kołem dwumasowym. Przyspiesza równo, pomijając luz tak jakby wszystko bylo ok.
oo7
Signo
Signo

Postprzez Tonny S » 21 sierpnia 2007, 09:53

oo7 napisał(a):Przy 75tys miał robiony rozrząd poza tym jest serwisowany regularnie więc powinni chyba coś takiego zauważyć.

Nie wierz w cuda - nikt ci nie bedzie sprawdzał czegoś o czym go prędzej nie poinformowałeś.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez M@riusz » 3 marca 2008, 09:00

Witam,
Troche odgrzeje temat,
Od czego zależy w jakim momencie padnie, co jest najgorsze w eksploatacji, i co nie jest wskazane dla koła dwumasowego??
I co się psuje w kole
Nie mam żadnego problemu, jak narazie, ale nigdzie nie znalazłem nic ta takie podstawowe żeczy.
Na forum nie znalazłem nic, ale jeżeli coś przeoczyłem poprosiłbym o linka.

Pozdrawiam
M@riusz
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1.9 TDI 90KM

Postprzez oo7 » 3 marca 2008, 17:44

M@riusz napisał(a):Witam,
Od czego zależy w jakim momencie padnie

Nie znasz dnia ani godziny, pada albo ze zmęczenia albo niewłaściwej jazdy/złego programu.

M@riusz napisał(a):co jest najgorsze w eksploatacji, i co nie jest wskazane dla koła dwumasowego??

Strzały ze sprzęgła, butowanie na niskich obrotach a nawet "postoje" w korkach.

M@riusz napisał(a):co się psuje w kole

Na przykład wyrabiają się sprężyny tłumiące.
oo7
Signo
Signo

Postprzez ccolino » 3 marca 2008, 20:25

arl ma do zajechania kolo bo sam wymienialem przy 120tys przebiegu.jezdzij narazie jak sie da jesli nienarasta to to jezdzij do oporu.chyab ze masz duzo kasy do wydania to kup nowa skrzynie tak jak kolo kupiles i niema poprawy
ccolino
Signo
Signo

Auto: seat

Postprzez Phil » 27 stycznia 2009, 12:54

ja mam jedno pytanie. Czy podczas wymiany sprzęgła zawsze trzeba wymieniac dwumas? Nie chodzi mi dokladnie o TDI,ale o 1.9 JTD . Do wymiany jest sprzeglo a chcialbym to zrobic po kosztach i na czyms przyoszczedzic.
Piłeś nie jedź!
Nie jedziesz? Napij się !
Phil
Sympatyk LeonClub

Region: małopolskie
Auto: Superb Sportline 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Marcin_TDI » 27 stycznia 2009, 12:57

nie trzeba zamachu wymieniać jak nic się z nim nie dzieje. niektórzy patrzą co się zepsuło w sprzęgle i wymieniają np sam docisk lub samą tarczę sprzęgła :)
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Arci9 » 27 stycznia 2009, 14:05

Marcin_TDI napisał(a):wymieniają np sam docisk lub samą tarczę sprzęgła :)

ale to chyba nie ma sensu, u mnie na gwarancji w Octavce wymienili sam docisk i miało te sens ledwo przez 20 tyś. km :zawstydzony:
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Postprzez Marcin_TDI » 27 stycznia 2009, 14:07

ja tylko mówię w kwestiach maxymalnych oszczędności. wymienił bym i tak całe sprzęgło bez zamachu
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez pardziak » 21 kwietnia 2009, 21:09

dobra odgrzewam kotleta... za waszymi radami bo objawy miałem identyczne wymieniłem dwumasę oraz sprzęgło ... ale drażniący dzwięk jest nadal najgorzej jest na maksymalnie skręconych kołach i zapiętym wstecznym jak cofam to po za wibracją mam mega pisk jakby się pasek ślizgał (wymieniony jakieś 4 tyśki temu) analogiczny objaw na jedynce i też maksymalnie skręcone koła... normalnie jest tylko dziwny dzwięk nierówny klekot i drżenie

pomóżcie co mam z tym zrobić wiem że to nie pianino i się tego nie słucha :) szlak mnie trafi ...

dodam samochód to arl seria około 180 k przebiegu
pardziak
Stella +
Stella +

Auto: Leon TS

Postprzez oo7 » 22 kwietnia 2009, 22:23

Pasek to pasek a dwumas jest z drugiej strony silnika... dwumas bezpośredniego związku z piszczeniem paska nie ma, albo to nie pasek piszczy.

Do sprawdzenia: napinacz, sprzęgło alternatora, koło pasowe i reszta rolek napędzanych paskiem w tym pompa wspomagania.
oo7
Signo
Signo

Postprzez pardziak » 22 kwietnia 2009, 22:31

ja wiem że pasek się nie ślizga tylko pisk starałem się do czegoś porównać (wymieniony 5 k km temu cały set) czyli nie wykluczone że pompę wspomaganie szlak trafił...

to szkoda że ze wymianę dwumasy się wziąłem chociaż miała luzy a i sprzęgło nie było pierwszej świeżości
pardziak
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 23 kwietnia 2009, 07:14

płynhamulcowy w zbiorniczku jest "na poziomie" ?
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez pardziak » 23 kwietnia 2009, 07:23

Płyn świerzo po wymianie ... dziwny dzwięk był jeszcze przed wymiana tarcz, klocków no i płynu...

tak naprawdę to zostaje mi pompa wspomagania... chociaż tam też ostatnio płyn był sprawdzany i elegancko trzymała szczelność ...

jakies inne pomysły ??!!
pardziak
Stella +
Stella +

Postprzez rafik » 8 czerwca 2009, 12:21

Witam Kuba mam taki sam problem jak ty dokładnie opisałeś, mój przebieg to oryginał 100tys i spokojna jazda są właśnie takie dziwne stuki jak u Ciebie. Nie widzę sensu wymiany koła dwumasowego bo nic nie szarpie ani nic, nawet pięknie wszystko pracuje.

Powiedz mi czy zrobiłeś autko ?

Czy to była skrzynia ?

Jak dokładnie to najlepiej sprawdzić ?

Może ktoś w woj. Łódzkim mógłby mi pomóc.

autko Leon 2002 rok grudzień 150 ARL
rafik
Stella
Stella

Auto: Leon ARL 2002 rok

Postprzez jarotypes » 20 listopada 2009, 16:16

Mam dokładnie takie same problemy jak koledzy powyżej , to znaczy gdy mam auto na luzie to jest taki oprócz klekotu silnika jeszcze dodatkowy delikatny klekot ,gdy nacisnę sprzęgło to go nie ma i jest to na tyle ciche,że jak radio pod głoszę to się tego nie da usłyszeć i do tego właśnie też pompa wspomagania głośno działa, to znaczy jak skręcę do oporu koła to piszczy,a jak delikatnie skręcam też bardzo głośno działa.Auto jest bezwypadkowe i żadnego dzwona nie miało, ma 132 tys. przebiegu, silnik arl seria 150 koni.Nie chciałbym wymieniać dwumasu,jeśli to prawdopodobnie nie od tego!?Autor tego postu pisał że wymienił dwumas i mu nie ustało to klekotanie ciche?Jakieś porady,może ktoś potrafi zdiagnozować te dwa problemy.
Bardzo proszę o porady.
jarek
jarotypes
Stella +
Stella +

Auto: LEON TDI ARL

Postprzez Marcin_TDI » 20 listopada 2009, 16:37

jarotypes napisał(a):a jak delikatnie skręcam też bardzo głośno działa

podstawowa rzecz - poziom płynu w zbiorniczku od wspomagania sprawdziłeś ?
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez jarotypes » 20 listopada 2009, 17:07

Tak, jest wszystko w porządku,jeżeli chodzi o poziom płynu.
jarek
jarotypes
Stella +
Stella +

Postprzez pio1 » 29 kwietnia 2010, 21:07

a ja mam pytanie następujące. Co oznacza cykanie?? Ujawnia się gdy samochód się porządnie rozgrzeje. czasem cyka cały czas a czasem jak wcisnę sprzęgło. Jakieś sugestie :evil: ??
pio1
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Postprzez jarotypes » 30 kwietnia 2010, 00:22

Jeżeli o mnie chodzi to powodem tego dziwnego odgłosu i piszczenia pompy był napinacz paska od alternatora oraz łożysko od alternatora więc może również od tego masz jakieś jak ty to mówisz cykanie.. sprawdź sobie to.pozdrawiam
jarek
jarotypes
Stella +
Stella +

Postprzez CupRacing4 » 13 czerwca 2011, 22:29

Nie zawsze - podkreślam, ale coraz częściej mam taki problem:
Silnik delikatnie się trzęsie na postoju (objawy znikają jak wcisnę sprzęgło) i szarpie całym autem jak ruszam. Przy zmianie z 1 na 2 również podczas puszczania sprzęgła cholernie szarpie. W czasie jazdy na wyższych biegach nic się nie trzęsie, nie ma "dziwnych" dźwięków, auto zbiera się normalnie. Pojawiły się problemy z wrzuceniem 1-ynki (ale zaznaczam jeszcze raz, że objawy potrafią na jakiś czas poprostu całkiem zniknąć).
Co o tym myślicie?
Objawy wskazują na uszkodzoną dwumasę, ale zanim rozbiję świnkę, to wolę się podpytać.
Silnik ARL napęd haldex, przebieg 180kkm.
Leon Cupra Cztery
CupRacing4
Signo
Signo

Auto: brak

Postprzez Daniel233 » 13 czerwca 2011, 22:54

Jeśli biegi wchodzą ci ciężko to sprawdź jeszcze poduszki pod skrzynią..... Może to być jedna z przyczyn...
Obrazek

:)Cupra mać! :)
Daniel233
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon P. Cupra
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel