Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Seat Leon 1M - nawiew, dziwne stukanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Seat Leon 1M - nawiew, dziwne stukanie

Postprzez domel86 » 3 stycznia 2010, 19:09

Witam,

mam dość dziwny problem. Autko do tej pory nie miało kłopotów z nawiewem. Zawsze wszystko ładnie pracowało, aż do dziś... Wracałem z urlopu, z gór... Pogoda niestety zaczęła się dopiero wczoraj, także noc była na prawdę mroźna. Z rana musiałem odmrażać wszystkie szyby... Ale mniejsza o to. Nawiew od samego początku działał prawidłowo, jak zawsze. W trakcie jazdy zamarzły mi dysze od spryskiwaczy :o dziwne, bo temperatura była ok. -9C. Zatrzymałem się na Orlenie, kubkiem z gorącą wodą polałem dysze i przeszło. Przy okazji okazało się że wężyk od prawego spryskiwacza jest delikatnie pęknięty i płyn leci zarówno przez dyszę, jak i przez dziurę. Nie przeszkadzało mi to jednak, więc pojechałem... W trakcie jazdy nagle usłyszałem "stukanie" z okolic schowka, po stronie pasażera. Myślałem, że może CB, ale po wyłączeniu dalej dźwięk był słyszalny. Wyłączyłem nawiew i ustało... Po ponownym włączeniu nawiewu było już cicho... Ale po jakimś czasie ponownie odgłos się ujawnił... Na 99% nic nie wpadło przez kratkę, ewentualnie płyn do spryskiwaczy, bądź woda którą polewałem dysze... Czy możliwe że zamarzło i stąd ten objaw ?

Pozdrawiam.
domel86
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [TDI VP] Seat Leon 1M - nawiew, dziwne stukanie

Postprzez Staszek20VT » 3 stycznia 2010, 19:12

Ale jakie stukanie, czy jakby się otwierała i zamykała jakaś klapa sterująca nawiewem? Czy przy tym zaobserwowałeś też jakby wahanie prędkości dmuchawy?
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez domel86 » 3 stycznia 2010, 19:15

Nawiew w międzyczasie normalnie pracuje tzn "dmucha". Jeżeli zwiększam prędkość dmuchania to i odgłos "przyśpiesza". Ogólnie brzmi to jakby dwa kawałki plastiku o siebie się obijały... lub coś bardzo zbliżonego ( takie "tyr tyr" :)) ).
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez tadeusz0112 » 3 stycznia 2010, 21:16

hej, nie wiem co tam jest w seacie bo mam auto niespełna pół roku ale miałem coś podobnego w moim starym vw polo, a mianowicie też dochodziło mnie takie "tyr tyr" i okazało się że ze starosci (bo autko ma prawie 18 lat) "wyrobił się" wiatraczek i tarł o ściankę. może warto sprawdzić ten trop u ciebie? tylko że pewnie bedzie mnóstwo rozkręcania bo leon to nie jest stare polo gdzie wszystko było obnażone i proste jak budowa cepa:D:D
tylko idiota ma porządek w garażu, geniusz panuje nad chaosem
tadeusz0112
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez domel86 » 3 stycznia 2010, 21:23

Wątpię, samochód ma dopiero 5 lat... Wydaje mi się, że coś tam po prostu zalało się przez kratkę na zewnątrz wodą, jak jechałem to mroźne powietrze ( -8/-9C ) "przyblokowało" coś... tylko co... Jutro rano, zobaczę co i jak - samochód wreszcie w garażu spędzi pierwszą noc od ponad tygodnia, więc może odmarznie to i owo ;-P
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez tadeusz0112 » 3 stycznia 2010, 21:39

Oby tak było, ale myśle że tak będzie że "coś" poprostu przymarzło i tak turkocze. jak się uporasz z tym to się pochwal co to było :P a nóż widelec się przyda informacja, pzdr
tylko idiota ma porządek w garażu, geniusz panuje nad chaosem
tadeusz0112
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez domel86 » 4 stycznia 2010, 14:29

Dziś po nocy spędzonej w garażu samochód wyjechał... Włączyłem nadmuch i cisza, jeździłem z nim parę godzin po mieście i cały czas było cichutko, żadnych niepokojących dźwięków aż do momentu ostrzejszego wejścia w zakręt. Teraz nadmuch działa normalnie, leci powietrze, nic nie "terkocze" natomiast ... słychać jakby jakaś piłeczka/kulka przemieszczała się w schowku. Oczywiście wyjąłem wszystko z niego, ale odgłos dalej jest - najlepiej słyszalny gdy podczas jazdy ruszam na boki kierownicą i buja delikatnie samochodem. Wtedy to coś się tłucze - niezbyt głośno, ale słyszalnie. Czyżby jednak coś wpadło, albo urwało się ? Nawiew tak jak pisałem działa normalnie... Jak się dostać do schowka ?
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez Yagi2 » 4 stycznia 2010, 14:56

domel86 napisał(a):... słychać jakby jakaś piłeczka/kulka przemieszczała się w schowku.

Kolego,ja mam podobnie,też od pewnego czasu zaczęło mi coś turlać się jakby koło schowka.Wyjmowałem schowek,patrzyłem dotykałem i nic.Wyjmowałem filtr przeciwpyłkowy i też tam nic nie znalazłem.Nadal coś się turla.Jak się przesiądziesz na fotel pasażera,to będzie Ci się wydawało,że coś lata koło zegarów,przynajmniej u mnie tak jest.Wkurzające to jest bardzo,ale konsoli nie chce ściągać,może Ty dojdziesz co to jest.
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez domel86 » 4 stycznia 2010, 20:27

Yagi2 napisał(a):
domel86 napisał(a):... słychać jakby jakaś piłeczka/kulka przemieszczała się w schowku.

Kolego,ja mam podobnie,też od pewnego czasu zaczęło mi coś turlać się jakby koło schowka.Wyjmowałem schowek,patrzyłem dotykałem i nic.Wyjmowałem filtr przeciwpyłkowy i też tam nic nie znalazłem.Nadal coś się turla.Jak się przesiądziesz na fotel pasażera,to będzie Ci się wydawało,że coś lata koło zegarów,przynajmniej u mnie tak jest.Wkurzające to jest bardzo,ale konsoli nie chce ściągać,może Ty dojdziesz co to jest.

Odstawiłem samochód na parking, postał 2h i znów po rozruchu brak opisywanego dźwięku... ;/ teraz, gdy wjadę na rondo i objeżdżam je szybciej dookoła to jest takie "szurnięcie", jakby tego czegoś było już więcej... nie wiem, czy śnieg tam wpada, czy coś się rozlatuje bardziej ;/ nawiew i wszystko inne działa cały czas normalnie...
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez ariellooo » 21 maja 2013, 16:15

domel86 napisał(a):
Yagi2 napisał(a):

Odstawiłem samochód na parking, postał 2h i znów po rozruchu brak opisywanego dźwięku... ;/ teraz, gdy wjadę na rondo i objeżdżam je szybciej dookoła to jest takie "szurnięcie", jakby tego czegoś było już więcej... nie wiem, czy śnieg tam wpada, czy coś się rozlatuje bardziej ;/ nawiew i wszystko inne działa cały czas normalnie...

Panowie mi też tak pukało i znalazłem ;p :evil: rozbierałem rozbierałem i znalazłem :-D problemem była kostka od zmieniarki ( pukanie plastiku o plastik w schowku ) kostka zmieniarki ma swoje specjalne wejście jeżeli z niego wypadnie słychać wtedy dziwne "stuki i puki" ... wystarczy odkręcić zmieniarkę i poprawić lub przymocować od nowa kostkę....
17" 225/45 :):)
ariellooo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI
Silnik: ALH 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne