Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] delikatne wycie na 5-ce po zdjęciu nogi z gazu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] delikatne wycie na 5-ce po zdjęciu nogi z gazu

Postprzez peter174 » 21 czerwca 2009, 19:07

mam taki dziwne wycie podczas jazdy ... objawia sę ono tylko na 5 biegu (skrzynie mam 6-ke) w zakresie obortów ok 2500 - 3000 obr/min w momencie jak zdejme noge z pedału przyspieszenia ... nie ma tego na innych biegach, nie ma w momencie gdy noga jest na pedale gazu podczas przyspieszania czy standardowej jazdy, nie ma na biegu jałowym ... jest tylko przy hamowaniu silnikiem na piątym biegu w podanym wyzej zakresie predkosci obortowej silnika .. nie jest to strasznie głosne wycie ale słyszalne w kabinie ... jakies pomysły co moze byc tego przyczyną
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Reklama

Re: [TDI PD] delikatne wycie na 5-ce po zdjęciu nogi z gazu

Postprzez Sierzant » 19 stycznia 2010, 09:53

Witam, mam ten sam problem w swoim Seacie Leonie 1.8T tylko u mnie te same objawy w tym samym zakresie obrotow pojawiaja sie na 5 jak i na 6 biegu. jesli ktos wie co to jest to prosze o pomoc. To wycie mam od ponad roku odkad kupilem samochod, 1000 km temu wymienilem olej w skrzyni biegow na motul Motylgear 75W90 bo rowniez mi ciezko wskakiwala 2 na zimnym silniku i 2 dalej ciezko wskakuje i wycie nie ustalo...
Sierżant
--> Bo Z mOcĄ jEsT tAk, Że CiĄgLe JeJ bRaK <-- 210PS i 323 Nm
Sierzant
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.8T

Postprzez drigt8 » 25 stycznia 2010, 20:56

witam miałem podobne wycie w swoim leonie na 1,2 i 3 biegu pojechałem do mechanika i po jezdzie powiedział mi że to paczka(skrzynia biegów) pierwsze wymienił mi olej i powiedział żeby się przejechać i zobaczyć czy coś pomogło, ale nic to nie dało wiec ratowało mnie tylko wyciągnięcie skrzyni okazało się że padło łożysko oporowe koszty naprawy to 500zł. Podejrzewam że w waszym przypadku mogą to być łożyska na 5 i 6 biegu ale tego nie jestem pewien.
Marcin
drigt8
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Top Sport

Postprzez adii100 » 26 stycznia 2010, 13:08

Sierzant napisał(a):Witam, mam ten sam problem w swoim Seacie Leonie 1.8T tylko u mnie te same objawy w tym samym zakresie obrotow pojawiaja sie na 5 jak i na 6 biegu. jesli ktos wie co to jest to prosze o pomoc. To wycie mam od ponad roku odkad kupilem samochod, 1000 km temu wymienilem olej w skrzyni biegow na motul Motylgear 75W90 bo rowniez mi ciezko wskakiwala 2 na zimnym silniku i 2 dalej ciezko wskakuje i wycie nie ustalo...

Mam podobnie odkad kupilem to tez mam takie lekkie wycie tylko od 2,5-1,5 tys obrotow.Wymiana oleju nie pomogla,2 bieg na zimnym silniku rowniez ciezko wchodzi...
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez Arek84 » 29 stycznia 2010, 20:25

Ciężko wchodzący drugi bieg na zimnym to chyba standard w szóstkach...
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez adii100 » 30 stycznia 2010, 16:05

Arek84 napisał(a):Ciężko wchodzący drugi bieg na zimnym to chyba standard w szóstkach...

heh i wycie chyba tez :P

[ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 ]
u mnie podaczas duzych mrozów, gdy odpalilem samochod strasznie piszczalo, raczej sprzegło,bo jak wcisnalem pedał sprzegła przestawalo,czyzby sprzeglo juz nie domagalo?
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne