Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamek klapy bagaznika

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamek klapy bagaznika

Postprzez mik » 20 października 2007, 16:31

Czesc.

Mam problem z zamkiem tylnej klapy. Nagle odechcialo mu sie pracowac normalnie i jakbym nie kombinowal nie sygnalizuje otwarcia na desce ani swiatelkiem w bagazniku. Rozebralem wszystko az do zamka i jedyne co podejrzewam to taki 'dzyndzelek' wewnatrz zamka, ktory przesuwa sie gdy zamek jest zamykany. Co ciekawe jak nim poruszam to czasami swiatlo sie zapala i kontrolka na desce tez. Nie wyglada jakby dalo sie go wyjac z zamka i probowac cos pogmerac zeby naprawic. Jeszcze jedna ciekawostka jest taka, ze gdy zamykam zamek palcem, to w tej srodkowej pozycji - nie zamknietej do konca ale juz nie da sie otworzyc, lampka swieci.

Da sie cos z tym zrobic, czy zostaje kupowanie nowego zamka (ile mniej wiecej moze kosztowac?) ? A moze wogole w zlym miejscu szukam problemu ?

Pozdrawiam,
Michał
mik
Stella +
Stella +

Auto: Niebieski diesel

Reklama

Re: Zamek klapy bagaznika

Postprzez jurkos » 20 października 2007, 16:33

mik, Leo 1 czy Leon 2 ?
bo gdzies na forum czytalem ze w Leo2 podobno sie swieci ... ale nie daje glowy .. poszukaj szukajka :)
jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez taktiken » 20 października 2007, 17:08

jurkos, w leo 2 nie swieci sie sygnalizacja otwartej klapy bagaznika na desce... taki standard podobno.
mik, dodaj jaki model leona i zapodaj zdjecie "dzyndzla".
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Chodzi o Leona 1 oczywiscie:)

Postprzez mik » 20 października 2007, 19:41

Zdjecie postaram sie zrobic jutro, w kazdym razie chodzi o sam mechanizm zamykajacy sie na progu bagaznika, wyglada na to ze zadnej elektroniki juz tam nie ma.

[ Dodano: Nie 21 Paź, 2007 ]
Zgodnie z obietnica zdjecia zamka w roznych pozach:

[ Dodano: Nie 21 Paź, 2007 ]
Moze teraz sie uda.

Zamek z gory, w pozycji 'otwarty':
Obrazek

a tak wyglada en face:
Obrazek

Zlaczka:
Obrazek

Zamek 'polzamkniety' w tej pozycji kontrolka swieci:
Obrazek

z gory wyglada wtedy tak (dzyndzelek chowa sie pod zapadka):
Obrazek

Zamek zamkniety - tu jest ok nic nie swieci:)
Obrazek

Moze teraz bedzie latwiej zidentyfikowac problem, mam nadzieje..

[ Dodano: Wto 23 Paź, 2007 ]
ze naprawde nikt nie wie co moglo sie stac z tym zamkiem i czy da sie cos poradzic poza wymiana na nowy...
mik
Stella +
Stella +

Auto: Niebieski diesel

problem z zamkiem bagaznika Leo 1M

Postprzez dominico » 18 marca 2009, 17:05

Wczoraj zupełnie przez przypadek zauważyłem, że mam otwarty bagaznik podczas gdy wszystkie drzwi sa zamkniete. Otwierałem i zamykałem samochód ale nic, bagaznik jest ciągle otwarty. Próbowałem zamknąc kluczykiem bagażnik ale kluczyk nie przekreca sie wogóle w prawą stronę tylko o ćwieć obrotu jedynie w lewo i nic sie nie da zrobić więcej w tej kwestii/mam ciągle otwarty czy to zamykam auto pilotem czy kluczykiem. Wlałem troche preparatu penetrującego typu WD40 do zamka mysląc, że to może zamek mi zamarzł ale skąd przecież ostatnio nie było takich mrozów a dziś sprawdzałem i dalej nic /nie działa zamek. Co może byc tego przyczyną? Zamek do wymiany? Swoją drogą to ciekawe jak długo tak juz jeżdżę z nie zamknietym bagaznikiem. Ile może kosztowac taki zamek bo to pewnie zameczek nawalił? Prosze o rady/z góry dziękuję
dominico
Stella +
Stella +

Auto: Seat leon

Postprzez leem » 18 marca 2009, 17:51

dominico, zdejmij wszystkie plastiki od wewnątrz i zobacz co tam siedzi ;)
ja też tak miałem, okazało sie że spadł plastik łączący mechanizm
Był Leon 210PS/410NM
Było BMW 287PS/572NM
Jest 310PS/630NM
MOTUL filtry MANNa sportowe tarcze, klocki hamulcowe i wszystkie inne części samochodowe
Zawieszenia EIBACH, KW, H&R, WEITEC, KYB, AP, BILSTEIN.
Opony nowe Continental, Dunlop, Pirelli itd..
Obrazek
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez dominico » 18 marca 2009, 20:13

Dzięki za radę tylko nie wiem czy ja się tam w czym kolwiek polapie czy coś spadło czy nie
dominico
Stella +
Stella +

Auto: Seat leon

Czujnik w czesci rygla zamka bagaznika

Postprzez tooth » 11 sierpnia 2009, 20:53

Witam
Właśnie chodzi o ten element na 1 zdjęciu z suwakami na 2 strony.
Miałem spokój przez 2 lata i znowu się zaczęło. Problem leży właśnie w tym plastiku w stalowym zamku (ryglu). Jest to element elektryczny jak potencjometr suwakowy z 3 obwodami, które po zamknięciu klapy zwierają się do "kupy" masy. 1 obwód - alarm otwarcia klapy, 2 obwód - lampka w bagażniku, 3 obwód - kontrolka na desce. Mi udało się do tego dostać po użyciu łomu, wyczyszczeniu ( cierpliwość zegarmistrza wskazana) a później zalaniu jakimś klejem do metalu, żeby się trzymało. Smarowanie tego elementu, psikanie czymkolwiek powoduje że pod elementem rozprężnym ( taka mała 0,75mm szeroka/3mm długa blaszka sprężynująca miedziana, która powinna mieć kontakt ze ścieżką przewodzącą) gromadzi się brud a to prowadzi do różnych ciekawych zachowań. U mnie włącza się często alarm, u innych różnie działa oświetlenia bagażnika, u innych dziwnie zachowuje się kontrolka na desce. Rozwiązaniem jest wymiana tego elementu suwnego, a przynajmniej rygla gdzie to siedzi.
Jak ktoś wie gdzie taki rygiel można dostać ( zamek i cała reszta działa) to proszę o info.

Pozdrawiam
tooth
Stella
Stella

Auto: leon 1.9 tdi

Postprzez krystkar1 » 21 września 2009, 18:52

Witam,
ja się podłącze. Mam problem z wyjęciem wkładki zamka z klapy. Poprzedni właściciel chyba używał tylko pilota i zamek się zapiekł. Po zdjęciu zawleczki widocznej na zdjęciu poglądowym ( kolegi Grzesia z innego tematu ) reszta ani drgnie.Co dalej zrobić ? Znalazłem temat o zamkach ale nikt nie miał problemu z jego wyjęciem.

Obrazek

Pozdrawiam.
krystkar1
Stella
Stella

Auto: Leon 00r

Postprzez wit3k » 24 stycznia 2010, 10:41

Widze że nie tylko ja mam problemy z zamkiem....

Od wczoraj nie umiem wogóle otworzyć klapy bagażnika,przekręcam logo seata i nic... Nie rusza sie pieszcze zamek i też nic...
Chciałem sie zabrac od środka za rozmontowanie plastików jednakże nie da rady dlaczego?
Z jednej strony da się plastik wyciągnąc ale zaś z drugiej jest on przyklejony bodajże na super glue i połączony jest z górnymi plastikami tak wiec jak pociągne to urwe połowe plastików w klapie bagażnika po bokach...Jak się dobrac i otworzyć ta klape? :whoeva:
Fallow me on twitter: @Witkowskiwitek
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto Admin
wit3k
Sport
Sport

Auto: OOOO A4

Postprzez Staszek20VT » 24 stycznia 2010, 11:50

Twoje pytanie:

wit3k napisał(a):drugiej jest on przyklejony bodajże na super glue

i sam sobie odpowiedziałeś:

wit3k napisał(a):pociągne to urwe połowe plastików w klapie bagażnika po bokach

Jak ktoś "mądry" Ci to tak ładnie posklejał to raczej nie ma innej opcji, a tym bardziej teraz przy takich mrozach. Więc albo poczekasz aż się ociepli, albo dorwiesz garaż i suszarką porozgrzewasz plastiki i delikatnie to spróbujesz rozkleić, albo połamiesz.
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez wit3k » 24 stycznia 2010, 11:53

Staszek20VT napisał(a):Więc albo poczekasz aż się ociepli, albo dorwiesz garaż i suszarką porozgrzewasz plastiki i delikatnie to spróbujesz rozkleić, albo połamiesz.

No do tego będę raczej zmuszony czyli co po podgrzewac suszarka plastiki i najwyżej połamać je by sie tam dostac?Bo niektorzy mówia że trzeba "popieścić" logo żeby otworzyć zamek :/ no ale ten zamek pieszcze już 3 dni także znudziła mis ie ta opcja :P
wit3k
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 24 stycznia 2010, 11:57

A to ja mam inne pytanko odnośnie bagażnika. Dziś w nocy jak jechałem po kolegę zapaliła mi się kontrolka ze mam klapę nie zamknięta oczywiście zatrzymałem się i sprawdziłem o co chodzi. Klapę zamknąłem i kontrolka się nadal świeciła dopiero jak dałem bieg na luz to kontrolka zniknęła. Czym to może być spowodowane ?? Na początku myślałem ze skoro jest na tym dworze -20*C to coś może się z elektryka dziać ale nie jestem pewny.
Więc jak możecie to proszę o jakieś wyjaśnienie.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wit3k » 24 stycznia 2010, 12:01

SEBOOL2006 napisał(a):Na początku myślałem ze skoro jest na tym dworze -20*C to coś może się z elektryka dziać ale nie jestem pewny.

Widocznie tym to było spowodowane jeśli już ci nie świeci to niemasz sie czym martwić może komputer oszalał pod wpływem takiego mrozu :whoeva:
wit3k
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 24 stycznia 2010, 12:06

No tak rozumiem ale wiesz to pierwszy raz mi się pokazało i z deczko się przestraszyłem :)
Ale skoro mówisz,że nie mam się po co martwic już o to więc będę spokojny :piwo:
Dzięki za szybkie wyjaśnienie. :P
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez rutek-wat » 24 stycznia 2010, 12:12

wit3k, jesteś pewien ?? bo mnie się tak nie wydaje.
SEBOOL2006, fakt- sprawą nie należy się przejmować- przynajmniej kiedy mrozy się nie skończą. Potem czeka się rozbiórka tylnej klapy i dostanie się do zamka:
tooth napisał(a):Problem leży właśnie w tym plastiku w stalowym zamku (ryglu). Jest to element elektryczny jak potencjometr suwakowy z 3 obwodami, które po zamknięciu klapy zwierają się do "kupy" masy. 1 obwód - alarm otwarcia klapy, 2 obwód - lampka w bagażniku, 3 obwód - kontrolka na desce

Wystarczy przeczytać dany temat
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez Staszek20VT » 24 stycznia 2010, 12:16

Przez mrozy sporo aut ma problemy z elektryką, zamki, czujniki itd. Ale komputer wykluczam. Po prostu właściwości fizyczne materiałów się zmieniają i tyle. Ja np. latem - w sensie jak jest ciepło, nie mam żadnych problemów z autem. A przez parę dni mrozów to wariowały mi czujniki poziomu płynu do spryskiwaczy i poziomu płynu chłodzącego.
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez Sebool2006 » 24 stycznia 2010, 12:19

Czyli jak się ciepło zrobi i mrozy ustąpią będzie się trzeba dobrać do klapy i zobaczyć co jest nie tak :killer:
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez rutek-wat » 24 stycznia 2010, 12:20

SEBOOL2006, jeśli dalej to będzie występować. Narazie jeździj i się niczym nie przejmuj :piwko:
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez kalumet » 9 lutego 2010, 23:25

SEBOOL2006 napisał(a):A to ja mam inne pytanko odnośnie bagażnika. Dziś w nocy jak jechałem po kolegę zapaliła mi się kontrolka ze mam klapę nie zamknięta oczywiście zatrzymałem się i sprawdziłem o co chodzi. Klapę zamknąłem i kontrolka się nadal świeciła dopiero jak dałem bieg na luz to kontrolka zniknęła

dzisiaj w trasie miałem ten sam problem
tylko, że u mnie jest sygnał dźwiękowy podczas jazdy z otwartą klapą/drzwiami :killer:
ciągle było słychać jak zamek w klapie pracuje ( zamyka/otwiera)
popsikałem jakimś środkiem ala WD 40 ( nic innego nie mogłem dostać ) wystarczyło na parę km i znowu zaczęło się wycie w kabinie tak, że jazda nie była za przyjemna
na parkingu dostałem się do zamka i wypiąłem wtyczkę ze złącze z trzeciego zdjęcia ( :piwo: Axee )
problem od razu zniknął
centralny klapy działa bez problemu, tylko zaczyna wyć w przypadku otwarcia samej klapy z pilota
a taką miałem nadzieję, że wycieraczkę zrobię latem ( nadzieja matką głupich :( )
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Auto: na dopalaczu

Postprzez stefdeath » 10 lutego 2010, 10:48

Ja tak raz miałem na mrozie- zamknąłem bagażnik a kontrolka paliła się dalej;/ kilka prób zamknięcia otwierania aż w końcu się wq ..wiłem- walnąłem porządnie klapą i jak ręką odjął. problem nie pojawia się do dziś ;) mało tego, zniknęło mi takie wq..wiające brzęczenie z zamka czasem leon potrzebuje męskiej ręki hehe
stefdeath
Sport
Sport

Auto: CJSA
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez eip » 10 lutego 2010, 13:18

Ja mam inny problem, muszę bardzo mocno walnąć klapą żeby się zamknęła. Jak się zamknie to chcąc zamknąć ją kluczykami czyli z pozycji pion do poziom idzie bardzo ciężko ale nie na tyle ciężko żeby się nie dało zamknąć. Jakaś regulacja pomoże czy należy wymienić jakiś element?
eip
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez przemsi » 14 lutego 2010, 10:23

Widzę że temat dość populary, ja mam trochę inne objawy
Z lampką i kontrolką jest ok , elektromagnes również pracuje, ale zamek się blokuje, i jak już się zablokuje to koniec ,trzeba rozbierać tapicerke żeby ręcznie otworzyć klapę.
Po tym zabiegu zamek działa aż do momentu kiedy odechce mu się pracować.
Podejrzenie pada albo na plastikowy suwaczek który może być w 3 pozycjach lub na
mechanizm zamykający się na progu bagażnika.

Próbowałem przesmarować ten plastykowy suwak ale nic to nie dało

Kilka razy po zablokowaniu udało mi się otworzyć klapę poprzez dociśnięcie jej i otwarcie klamką , ale teraz już nawet ten sposób nie działa.

Może ktoś ma pomysł ?
przemsi
Signo
Signo

Auto: Leon 1,9 TDI 110 KM

Postprzez wojciek111 » 15 lutego 2010, 23:10

ja rozebrałem zamek na cześci pierwsze i w jeden element wkręciłem śrubkę(nagrzałem ja i wkreciłem więc wtopiła się w plastik i teraz za każdym razem odbija) żeby zamek dobrze odbijał śmieszny patent ale działa juz pół roku i zero problemu.Jeżeli bedziesz chciał fotki co gdzie i jak to napisz poszukam tych zdjeć na dysku. :peace:
wojciek111
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez przemsi » 16 lutego 2010, 11:47

wojciek111,
pewnie że chcę , gdybyś mógł poszukać
przemsi
Signo
Signo

Postprzez robi723 » 23 lutego 2010, 19:14

Moim problemem jest to , iż element zaznaczony czerwoną kropką powinien znajdować się na miejscu kropki zielonej. Czasami bywa tak , że z niego wyskoczy i nie mam możliwości otwarcia klapy bagażnika od zewnątrz. Zna ktoś przyczynę takiego stanu rzeczy.Proszę o pomoc ponieważ mam dość otwierania bagażnika od strony tylnych siedzeń.
http://yfrog.com/5gzamek1tj
robi723
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9TDI AXR
Silnik: AXR 1.9

Postprzez przemsi » 23 lutego 2010, 20:33

robi723, no to ja mam tak samo , podobno sposób na to ma wojciek111, podesłał mi na maila sposób implementacji małej śrubki ,jeszcze nie testowałem, czekam na pogodę

Nawiasem mówiąc mój zamek bardziej uwalony , a twój to nówka
przemsi
Signo
Signo

Postprzez Axee » 24 lutego 2010, 01:20

robi723, przemsi, a ja mam na to prostszy sposob. Nalezy zamknac zamek kluczem w pozycje pozioma, zamknac auto centralnym zamkiem, otworzyc kluczem w pionowa, dodatkowo w pozycje 45* w lewo, powrocic do pionu, zamknac auto centralnym zamkiem i otworzyc centralnym zamkiem. Wkladka zamka jest ustawiony w pionie i powinien zamek sie otwierac pociagajac za klapke S i reagowac na centralny.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez robi723 » 24 lutego 2010, 09:23

przemsi, jak możesz to podeślij mi też ten patent , Axee,ale chodzi o to ,że czasami ten plastik wypada z tej metalowej części i nie otworzę klapy z kluczyka , a tym bardziej z pilota.
robi723
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9TDI AXR
Silnik: AXR 1.9

Postprzez Axee » 24 lutego 2010, 10:02

robi723, jak nie bedzie klapa chciala sie otwierac, to wykonaj dokladnie podana przeze mnie procedure, krok po kroku i sprawdz czy sie otwiera ;)
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez 2B » 25 lutego 2010, 15:46

Witam Panowie - mogłbym tez poprosic o ten srubko-patent? Moze wrzuccie tu na forum - bedzie dla potomnych.

Widze ze w Leonach 1M to czesta przypadlosc.

Pozdrawiam
2B
2B
Stella
Stella

Auto: Seat LEON 20VT

Postprzez tytyryty » 25 lutego 2010, 16:13

a ja mam take pytanie czy czujnik sygnalizujacy na desce otwarcie klapy i czujnik ktory odpowida za swiatlo w bagazniku to to samo?? bo przepalila mi sie zarowka w bagazniku i po wstawieniu nowej nie swieci. a czujnik pokazuje podniesiana klape.
sprawdzalem bezpieczniki i jest ok. wiec nie wiem czy jest dodatkowy mikrostyk odp. za siwatlo w bagazniku czy pozostaje mi rozeprac pol pagaznika i leciec po kablach
tytyryty
Stella +
Stella +

Auto: opel
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Axee » 26 lutego 2010, 04:30

tytyryty napisał(a):czy czujnik sygnalizujacy na desce otwarcie klapy i czujnik ktory odpowida za swiatlo w bagazniku to to samo??
W Leonie oba czujniki sa w jednej obudowie, to uklad dwu obwodowy. Czujnik (mikrostyk) jest zamontowany w dolnym zatrzasku klapy, ma trzy piny: jeden to masa, drugi wyprowadzenie do lampki, trzeci wyprowadzenie do zegarow. Po otwarciu klapy podaje mase na lampke i na zegary.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez kulka » 13 marca 2010, 17:27

Mam podobny problem ze swoim leonem. Kupiłem nową lampkę bagażnika bo starej nie było ale i tak nie działa. Czujnik w zamku czyli ten mikrostyk , który opisujesz chyba jest trafiony bo kontrolka o otwartej klapie też nie działa a pewnie wszystko przez ten felerny spryskiwacz tylnej wycieraczki, który zalał mi całą klapę. A co do tego mikrostyku pewnie nie jest to wymienne ??? chyba muszę wymienić cały zamek co ?? Bo + dochodzi do żarówki ale niestety nie ma masy a chyba za nią jest odpowiedzialny ten styk ??
kulka
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez jck1 » 14 marca 2010, 22:58

kulka ja też mam walnięty ten mikrostyk dzięki cieknącemu spryskiwaczowi. Z tego co się orientuję to jest on zanitowany w zatrzasku klapy więc pewnie trzeba będzie cały zatrzask kupić. Jak pogoda trochę się poprawi to się do niego dobiorę i zobaczę, może jednak uda się go wymienić.
Pozdrawiam
jck1
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BMM

Postprzez kulka » 16 marca 2010, 20:29

jck1 tylko powiedz mi co to jest ten zatrzask klapy??
kulka
Stella
Stella

Postprzez jck1 » 17 marca 2010, 09:31

Mam na myśli właśnie ten element w dolnej części klapy, w której znajduje się mikrostyk. Można też nazwać to zamkiem jak kto woli choć ja te nazwy rozdzielam na zamek - ukryty pod znaczkiem Seat w klapie oraz właśnie zatrzask - u dołu klapy.

Pozdrawiam
jck1
Signo
Signo

Postprzez kulka » 17 marca 2010, 21:27

to chyba żeby tam się dostać trzeba zdemontować cały zamek razem z tą klamką czy tylko ten zatrzask?? może przysiąde do tego w sobote ale pewnie się skończy na tym że założę jakiś wył krańcowy i już . no zobaczę jak coś zrobie to dam znać . POZDRAWIAM

Coś dla Ciebie ===> tutaj
- Staszek20VT

kulka napisał(a): Kupiłem nową lampkę
Klopoty z tozsamoscia? W profilu "ona", w zdaniu "on" ... hmmm.
- Axee
kulka
Stella
Stella

Postprzez Axee » 18 marca 2010, 08:49

kulka, zatrzask klapy, w ktorym jest mikroprzelacznik:
Obrazek
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez ciapciak » 21 marca 2010, 18:32

nie działa mi ani oświetlenie ani czujnik na desce , klapa zamyka się otwiera z pilota
czy róznicówka czy ten mikroprzełacznikjest za to odpowiedzialny

da rade to jakoś naprawić , czy kupić cały nowy zamek i się z tym nie bawić :hmmm:
ciapciak
Stella +
Stella +

Auto: 1.8T AUQ

Postprzez jck1 » 23 marca 2010, 14:04

ciapciak tak, najprawdopodobniej masz uszkodzony właśnie ten przełącznik. Zdemontuj plastykową osłonę wewnętrzna klapy, wypnij wtyczkę wpiętą w zatrzask klapy i zewrzyj jej styki. Jeśli zaświeci Ci się lampka w bagażniku i kontrolka na zegarach to znaczy że mikro przełącznik jest uszkodzony. Możesz też spróbować wykręcić zatrzask bez ściągania osłony klapy ale nie wiem czy przewód prowadzący do niego będzie na tyle długi żeby dało się go wtedy wypiąć. Przełącznik jest zanitowany i raczej będzie problem z jego wyciągnięciem. Możesz spróbować go zalać jakimś środkiem do czyszczenia styków, może pomoże. Gdybyś ściągał jednak osłonę klapy to zobacz czy nie cieknie Ci spryskiwacz bo to jest główną przyczyną uszkodzenia przełącznika. Ja kupiłem sprawny używany zatrzask za 70 zł ale jeszcze go nie założyłem bo najpierw muszę naprawić spryskiwacz.

Pozdrawiam
jck1
Signo
Signo

Postprzez ciapciak » 27 marca 2010, 21:04

wyjąłem dzisiaj ten mikrostyk z zamka i po rozebraniu okazało się się że blaszki dotykające bieżni są już tak zaśniedziałe , ze już im nic nie pomoże

zamówiłem coś takiego
http://allegro.pl/item972042027_mikrost ... ignia.html

w tygodniu trzeba będzie pokombinować z montażem ;)

btw.lampka w bagażniku i kontrolka na desce sprawne
ciapciak
Stella +
Stella +

Auto: 1.8T AUQ

Postprzez jck1 » 29 marca 2010, 11:53

Mogłeś podjechać do pierwszego lepszego sklepu z częściami elektronicznymi i kupiłbyś taki przełącznik od ręki. Daj znać jak uda Ci się to zmontować, będzie dla potomnych.

Pozdrawiam
jck1
Signo
Signo

Postprzez Piotrek1983 » 16 maja 2010, 15:19

Panowie szybkie pytanko:
Czy cięgło idące od mechanizmu zamka "S" do samego zatrzasku klapy bagażnika podczas otwierania pcha czy ciągnie?
Naprawiając spryskiwacz tylnej szyby zmniejszyłem długość tego cięgła (żeby nie tłukło się podczas jazdy) nakręcając plastikową nasadkę na pręt o parę obrotów i teraz okazało się, że klapa nie da się otworzyć. Czy jest możliwe, że skróceniem cięgła wyszedłem poza zakres pracy zamka? (w takim wypadku cięgło musiałoby pchać).
Dostanę się do tego cięgła np. zdejmując samą lampę z klapy, czy znowu czeka mnie wyrywanie zatrzasków? :zniesmaczony:

[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 ]
Odpowiem sobie sam, może komuś się przyda:
Cięgno nie pcha, tylko ciągnie.
Zbytnie skrócenie tego cięgna (zarówno przez wkręcenie końcówki jak i wygięcie pręta) skutkuje tym, że po zamknięciu klapy jest ono delikatnie napięte i element ryglujący nie spina ośki zamka "S" z dźwignią cięgna, a co za tym idzie nie da się otworzyć bagażnika.

P.S. Jeżeli chcecie ściągać plastikową osłonę i nie połamać mocowań spinek polecam wyjęcie lamp z klapy - 3 śrubki 8-ki przez otwory do wymiany żarówek na każdą lampę, potem możecie z zewnątrz ściskać i wypychać spinki małymi kleszczykami - szybko, łatwo i bez uszkodzeń.
był Leon Cupra 4
jest AR Giulietta
Piotrek1983
Stella +
Stella +

Auto: Giulietta
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez stefdeath » 19 czerwca 2010, 13:27

Ja dziś zdjąłem plastik klapy bo coś mi brzęczy w niej i po oględzinach stwierdziłem że najbardziej obluzowany jest element metalowy do którego dochodzi cięgno- numer 3 na poniższym obrazku. Normalnie cała ta blaszka rusza się, lata na boki, cięgno nr 1 też dosyć luźne i jak za nie chwytam to i cięgno i ta blaszka latają sobie luźno i wydają metaliczne dźwięki które zajebiście mnie wk..ją.
Cięgno rozumiem że jak zdejmę ten plastik łączący je z blaszką można trochę skręcić żeby jego skok był krótszy ale co z tą blaszką da się ją jakoś dokręcić? bo nie widzę tam żadnej śruby czy czegoś ????
help

Obrazek
stefdeath
Sport
Sport

Postprzez sprinter » 19 czerwca 2010, 20:48

stefdeath , u mnie też były podobne wkur.... dźwięki i tak to ogarnąłem viewtopic.php?t=7587 . Nie wiem jak to na dłuższą metę rozwiąże problem, ale na razie mam spokój :)
Impossible is Nothing
sprinter
Stella
Stella

Auto: Golf MK4

Postprzez stefdeath » 19 czerwca 2010, 23:32

heheh niezłe:) spróbuję może da radę chociaż u mnie chyba głównym problemem jest nie wodzik tylko ta pieprz...ona blaszka, muszę pomyśleć nad jakąś podkładką żeby nie latała na boki.
stefdeath
Sport
Sport

[ALL] centralny zamek i bagażnik

Postprzez lisu07 » 5 lipca 2010, 20:58

Witam. Jestem tu nowy wiec za jakiekolwiek bledy z mojej strony z gory przepraszam.

Mam takie pytanie odnosnie centralnego zamka w leonie 1m z 2001 roku. Od niedawna stalem sie jego szczesliwym posiadaczem ale jedyne co mnie ciekawi to to czemu centralny zamek (zarowno w pilocie jak i zamykajac z kluczyka) nie otwiera ani nie zamyka klapy bagaznika razem z reszta drzwi. Jest to troche meczace jak dla mnie bo za kazdym razem musze kluczykiem otwierac i zamykac bagaznik. Wiecie co moze byc przyczyna i jak ja rozwiazac ?

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc ;)
lisu07
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.8 20V

Postprzez Nogaj » 5 lipca 2010, 23:04

O ile się nie mylę to w leonie można ustawić manualnie by zamek bagażnika otwierał sie z pilota lub z kluczyka. Przekręć kluczykiem zamek bagażnika, wyciągnij kluczyk i sprawdź. Pokombinuj troszke a powinno się udać
TDI+ by Goodhope
Obrazek
Nogaj
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez wgi » 5 lipca 2010, 23:09

lisu07, szukaj na forum -> viewtopic.php?p=283482