Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Problem. Moze skrzynia?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Problem. Moze skrzynia?

Postprzez sanitariusz » 11 września 2009, 20:58

Witam.
Dzis przy probie ruszenia samochod stal nadal w miejscu.
Biegi wchodza normalnie ale przy puszczaniu sprzegla slychac tylko chrupanie. Samochod nie jedzie. Jest tak na wszystkich biegach. Dodatkowo wydaje sie ze wylaczony samochod na biegu nie ma wogole oporu. Mozna go pchac jak na luzie.
Jakies podpowiedzi co to moze byc?
Leon 1.9 TDI 2002r. Przejechane 115tys.

Dziekuje z gory.
sanitariusz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Reklama

Re: Problem. Moze skrzynia?

Postprzez Dr.Zepsuj » 11 września 2009, 21:46

Może wodzik?? Chociaż nie powinno być wtedy słychać chrupotania. To tak jakby bieg nie wszedł do końca.
Dr.Zepsuj
Stella +
Stella +

Auto: fiat bez wad

Postprzez Cichy » 13 września 2009, 15:14

Witam nie wiem czy masz tam koło dwu masowe jeśli tak to wygląda że się wysłużyło, a może to tylko tarcza sprzęgłowa po prostu trzeba rozebrać i zobaczyć. Wymieniałem jakiś czas temu znajomemu skrzynie gdyż rozsypało się koło dwu masowe i cześci tego koła zrobiły wielka wyrwę w obudowie
Cichy
Signo
Signo

Auto: seat leon 1.6

Postprzez sanitariusz » 13 września 2009, 20:48

Bylem dzis na kanale i wydaje sie ze chyba wewnetrzny przegub prawej polosi poszedl. Jest luzny a podczas holowania bylo slychac na luzie stukanie. Moze to powodowac takie objawy? I teraz pytanie czy mozna wymienic sam przegub (o ile to tak fachowo sie nazywa) czy trzeba cala polos?

Oczywiscie moge sie calkowicie mylic bo moja wiedza o autach czerpie jedynie z internetu oraz telewizji. Niestety nie moge nigdzie odszukac jakiegos pdfa/ksiazki serwisowej do leonka.

Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 14 Wrz, 2009 ]
Okazalo sie ze to jednak przegub wewnetrzny.
Jakas czesc w srodku rozpadła sie na pol.

Jako ze nie trzeba wymieniac calej pol osi naprawa zamknie sie w okolicach 300pln.
sanitariusz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez roberto149 » 2 lutego 2010, 07:41

Witam, odgrzeje temat może komuś sie przyda, również miałem uszkodzony przegub wewnętrzny, oznajmiam że jest on wymieniany osobno nie z całą półosią. Trzeba oczywiście zdjąć półoś na stół i wymienić przegub. Dla mechanika 30 minut, ale takiego co nie marudzi.
roberto149
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6

Postprzez domel86 » 3 lutego 2010, 13:51

Dokładnie przez to samo przechodziłem. Autko stanęło na środku skrzyżowania, poszedł tylko trzask, później coś chrupnęło i ... stoczyłem się prawie kilometr w dół drogą, po czym zepchnąłem samochód na pobocze i trzeba było mnie odholować. Samochód da się odpalić wtedy z wrzuconym biegiem, bez wciśniętego sprzęgła. Ogólnie mało przyjemna sytuacja w miejskich warunkach ;) Przegub padł... Koszt wymiany z robocizną 350zł ( w tym osłona przegubu )
domel86
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne