Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Problem z hamulcami

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Problem z hamulcami

Postprzez Bolek » 15 marca 2010, 21:16

Witam.
Zrobiły mi się "słabe hamulce", tzn. przy nacisnięciu pedała hamulca słychać delikatny odgłos tarcia z przednich kół i auto nie wyhamowuje tak jak powinno, hamuje słabo.
Pierwsza diagnoza - zużyte przednie klocki. Kupiłem nowe i po zdjęciu kół okazało się, że te na których jeżdże sa wcale niezużyte (porównałem grubość okładzin z nowymi).
Druga diagnoza - zapowietrzony układ. Odpowietrzyłem i żadnej poprawy.
Metody typu kilkukrotne szybkie naciśnięcie pedały hamulca tez nie powoduja odczuwalnej różnicy w sile hamowania.
Jaka może być przyczyna usterki?
Bolek
Stella
Stella

Auto: Leon 1,4 16V

Reklama

Re: Problem z hamulcami

Postprzez wojciechu » 16 marca 2010, 08:57

Spróbuj jeszcze odpowietrzyć samą pompę i sprawdź wężyk podciśnienia który idzie do serwa czy nie jest pęknięty lub nie spadł. Na koniec możesz próbować wymienić płyn hamulcowy bo może mieć już sporo wody w sobie.
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez transit_master » 16 marca 2010, 09:30

Moja sugestia- sprawdź zaworek idący od pompy vacum do serwa (czy nie przepuszcza w obie strony) no i oczywiśćie
wojciechu napisał(a): wężyk podciśnienia który idzie do serwa
. Ja mam problem z hamulcami od ponad roku do dzisiaj i dalej tego nie rozgryzłem. Powodzenia
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Bolek » 17 marca 2010, 18:45

wojciechu napisał(a):Spróbuj jeszcze odpowietrzyć samą pompę i sprawdź wężyk podciśnienia który idzie do serwa czy nie jest pęknięty lub nie spadł. Na koniec możesz próbować wymienić płyn hamulcowy bo może mieć już sporo wody w sobie.

Trafione. Wężyk lekko sparciały i pewnie gdzieś minimalnie dziurawy nie trzymał ciśnienia. Wymiana wężyka i hamulce - brzytwa.
Dzięki za pomoc.
Bolek
Stella
Stella

Auto: Leon 1,4 16V

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne