Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Brzęczenie, drgania osłony?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Brzęczenie, drgania osłony?

Postprzez jarzab » 29 marca 2010, 08:13

Witajcie

Mam następujący problem. Od dłuższego już czasu zaobserwowałem w zakresie 2000-2500 obr/min dziwne brzęczenie z okolic lewego koła/nadkola :zly:. Jest to wyraźnie jakiś element plastikowy, bo dźwięk metalu czy jakiejś blachy to raczej nie jest.

Dzieje się to zarówno podczas przyspieszania jak i powolnego schodzenia silnika z obrotów, ale tylko podczas jazdy.

Nie ukrywam, że jest to irytujące. Kilka miesięcy temu w zimę zawadziłem jakiegoś kotka na drodze lub coś podobnego i biorąc to między koła oberwałem boczną osłonę. (zdjęcie)

Obrazek
Źródło_zdjęcia

Jeżdżę tak już jakiś czas i wiem, że trzeba to zrobić, ale jak założę boczną osłonę i dalej mi to będzie brzęczało to nie będę pocieszony :mrgreen:

Macie jakieś pomysły co powoduje taki rezonans? Nadkole? W zasadzie tam wszystko jest na swoim miejscu jeżeli chodzi o mocowanie.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Pozdrawiam
Sealt Leon 1.4 16 V 75 KM BCA
jarzab
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [ALL] Brzęczenie, drgania osłony?

Postprzez stashekcn » 29 marca 2010, 10:23

Mam to samo, tylko w prawym kole (pasażera). Takie popiskiwanie, diagnozowane było całe zawieszenie i nic. Prawdopodbnie jakiś plastik, teraz cieplej to będę badał
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: [ALL] Brzęczenie, drgania osłony?

Postprzez jarzab » 29 marca 2010, 11:24

stashekcn napisał(a):Mam to samo, tylko w prawym kole (pasażera). Takie popiskiwanie, diagnozowane było całe zawieszenie i nic. Prawdopodbnie jakiś plastik, teraz cieplej to będę badał

U mnie to typowy warkot jakiegoś elementu, tylko pojęcia nie mam co tam mogło się poluzować.
Sealt Leon 1.4 16 V 75 KM BCA
jarzab
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne