Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Komputer pokładowy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Komputer pokładowy

Postprzez stashekcn » 4 kwietnia 2010, 13:17

Witam, szukłaem w szukajcie ale nie znalazłem. Mam Leona 1.9 TDI ASV w wersji wyp. sport, z roku 2000, ale modelowo jest to już 2001. Przy wycieraczce mam przycisk od komputera, wyświetlacz z mniejszymi cyferkami (podkreslam, bo brat miał Stelle bez komputera na 100% i mial duze cyfry i nie mial przycisku w manetce). Nic sie nie dzieje, nie pokazuje sredniego spalania i wszystkich danych ktore komputer pokladowy powinien pokazywac. Moj mechanik, ktory podpinal auto pod vaga i wykonal test licznika, twierdzi ze nie mam komputera. Jak to sprawdzić aby miec pewnosc? Moze to wina manetki? Albo licznika? Rozumiem ze jesli mam manetke, to wystarczyło by zmienic tylko licznik. Prosze o pomoc i z góry dziękuje
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Komputer pokładowy

Postprzez papaleo » 4 kwietnia 2010, 13:21

Słabo szukasz było na 100%
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Sowa » 4 kwietnia 2010, 15:28

Jak masz małe cyfry na wyświetlaczu tzn zegarek a pod nim temperaturę to nie masz komputera. Ktoś musiał wymieniać albo zegary albo manetkę.
Sowa
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez stashekcn » 4 kwietnia 2010, 18:04

Ok, dzięki serdeczne. To już wiem na czym stoję, poszukam zegarów z MFA
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez TomekTomek » 24 października 2011, 17:55

Witam. Powiedzcie mi odnośnie wskazań chwilowego zużycia paliwa. Podczas jazdy na biegu komputer pokazuje jakieś tam dane, gdy hamuje silnikiem licznik pokazuje 0.0 wiem to jest ok natomiast gdy np. podjeżdżam do świateł wrzucam luz i toczę się oraz zatrzymuje na wyświetlaczu jest np 6.7 i ta wartość nie spada. Czy jest to normalne? Jeśli nie to od czego zacząć ewentualną naprawę?
TomekTomek
Stella +
Stella +

Auto: 1.8 20VT 180km APP

Postprzez Krzysiek_ost » 24 października 2011, 19:42

TomekTomek napisał(a):Witam. Powiedzcie mi odnośnie wskazań chwilowego zużycia paliwa. Podczas jazdy na biegu komputer pokazuje jakieś tam dane, gdy hamuje silnikiem licznik pokazuje 0.0 wiem to jest ok natomiast gdy np. podjeżdżam do świateł wrzucam luz i toczę się oraz zatrzymuje na wyświetlaczu jest np 6.7 i ta wartość nie spada. Czy jest to normalne? Jeśli nie to od czego zacząć ewentualną naprawę?

u mnie też się tak dzieje. To chyba normalne. W każdym razie się tym specjalnie nie przejmuje i używam średniego spalania.
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez Sony » 24 października 2011, 21:07

TomekTomek, również potwierdzam, że to normalny objaw, że na luzie paliwo pożera, ale zastanawia mnie fakt postoju i takiej wartości. Hamując silnikiem odcinany jest dopływ paliwa i dzięki temu oszczędzamy, to już nie te czasy co wrzucało się na luz dla oszczędności ;) A co do samej wartości 6,7 na luzie i to w dodatku na postoju to dla mnie trochi dziwne. Na postoju ja w swoim klekocie bynajmniej mam pokazywane wartości w l/h i najczęściej oscylują one w granicach 0,6-0,8l/h...
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II
Silnik: ASV 1.9

Postprzez LoozaQ » 24 października 2011, 21:24

Jakbyście poczytali trochę instrukcję do Leonidasa to byście się dowiedzieli, że zużycie paliwa w tych rocznikach jest obliczane na podstawie przejechanych ostatnich 30 metrów. Jeżeli hamujemy silnikiem wskazuje 0.0 i tak będzie przy wyhamowaniu. Jeżeli wyhamujemy szybko i będzie to mnie niż 30 metrów to pokaże ostatnie wskazanie, niezależnie czy stoisz na ze wciśniętym sprzęgłem na biegu czy na luzie.

Uzupełniając moją wypowiedź to strona 2.10 w Instrukcji obsługi Leon 1M
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV

Postprzez Sony » 24 października 2011, 21:43

LoozaQ, faktycznie :) Aż sobie u siebie muszę zerknąć jak jutro do pracy będę pędził czy faktycznie będę miał wskazanie większe na postoju na luzie niż to co podałem, bo coś tego do tej pory nie zauważyłem ;)
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie

Postprzez TomekTomek » 25 października 2011, 12:06

Witam. Faktycznie LoozaQ masz rację zerknąłem do instrukcji i jest taka informacja. Ciekawostka byłem u elektromechanika który stwierdził że jest coś nie tak. Podłączył komputer, zero błędów odnośnie chwilowego spalania. Dzięki za rozchwianie moich wątpliwości.
TomekTomek
Stella +
Stella +

Auto: 1.8 20VT 180km APP

Postprzez neostar » 25 października 2011, 19:35

stashekcn napisał(a):Ok, dzięki serdeczne. To już wiem na czym stoję, poszukam zegarów z MFA

pamiętaj, że musisz uzupełnić instalację do mfa zgodnie z tym:

dload.php?action=file&id=104
neostar
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne