Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Woda w schowku (?)...

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Woda w schowku (?)...

Postprzez inmortal » 14 maja 2010, 18:21

Witam.

Wczoraj ogromna ulewa, samochód został na zewnątrz. Dziś rano odpaliłem, w środku zero wody, żadnych zacieków ale... jadąc do pracy, gdy już się zagrzało, deszcz dalej padał włączyłem nawiew na szyby żeby odparowały... W momencie kiedy wjeżdżałem ostrzej w zakręt lub podczas jazdy po nierównościach słyszalny z okolic schowka ( po stronie pasażera ) był dźwięk "syczenia" - dokładnie takie jakbyśmy polali gorącą rurkę, bądź metal zimną wodą... Słyszalny zarówno w momencie działania klimy/nawiewu jak również z wyłączonymi obiema rzeczami. Zostawiłem samochód na parkingu i po pracy rozebrałem podszybie. Sprawdziłem filtr który tam się znajduje - niby sucho, filtr już nie najlepszy, troszkę brudnawy, twardy... Skąd jednak to syczenie, którędy i gdzie ta woda mogła się dostać ? Co znajduje się za schowkiem po stronie pasażera ?

Pozdrawiam.
inmortal
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Reklama

Re: Woda w schowku (?)...

Postprzez slawo80 » 14 maja 2010, 19:06

m.in. nagrzewnica, wpisz w wyszukiwarkę, trochę o niej było
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Postprzez domel86 » 14 maja 2010, 19:26

A skąd ten dźwięk ? Jak tak czytam, to nagrzewnica mogła się niby zapowietrzyć.... tylko żadnych ubytków płynu chłodniczego nie zauważyłem, zapachu tegoż płynu w środku nie czuję... jedynie co, to na dywanik pasażera jakiś czas temu kilka kropel spadło - ale wizualnie wyglądało to na wodę, nie miało również zapachu płynu chłodniczego.
domel86
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez wojtekmir » 14 maja 2010, 20:43

domel86, zobacz osłonę filtra kabinowego (ten gumowy kawałek podszybia) może po wymianie filtra ktoś to szybko składał i kawałek gumy się podwinął po którym spływa woda do środka.
wojtekmir
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB x2

Postprzez the_rahzel » 14 maja 2010, 20:46

wojtekmir napisał(a):domel86, zobacz osłonę filtra kabinowego (ten gumowy kawałek podszybia) może po wymianie filtra ktoś to szybko składał i kawałek gumy się podwinął po którym spływa woda do środka.

Dokładnie.... Ja tak miałem ponad rok temu,że mechanik mi źle tą gumę założył i następnego dnia miałem nie przesadzając z 2-2,5 cm wody na dywaniku u pasażera... Jak jechałem na myjnie żeby mi to odessali to na zakrętach mi się fale robiły... :hahaha:
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez domel86 » 14 maja 2010, 21:48

the_rahzel napisał(a):
wojtekmir napisał(a):domel86, zobacz osłonę filtra kabinowego (ten gumowy kawałek podszybia) może po wymianie filtra ktoś to szybko składał i kawałek gumy się podwinął po którym spływa woda do środka.

Dokładnie.... Ja tak miałem ponad rok temu,że mechanik mi źle tą gumę założył i następnego dnia miałem nie przesadzając z 2-2,5 cm wody na dywaniku u pasażera... Jak jechałem na myjnie żeby mi to odessali to na zakrętach mi się fale robiły... :hahaha:

Raz też tak miałem. Samochód został pod chmurką, podczas urlopu, w nocy ogromna ulewa i z rana się zdziwiłem, jak na wzniesieniu stanąłem... Na dywaniku pasażera wody było nie przesadzając lekko ponad 2 litry. Od tamtej pory się to nie powtórzyło, ale noce samochód w garażu spędza... Pisząc "gumowy kawałek podszybia" macie na myśli tą gumę, która jest przymocowana do plastikowej zaślepki podszybia ?

PS. Tak jak wspomniałem, dziś rozebrałem to miejsce, wyciągnąłem filtr - nie jest już pierwszej jakości... Wody tam było max pół niewielkiej strzykawki... A ja ją nadal słyszę w okolicach schowka... :-)) Zimą słyszałem znowu jakby coś się tam przemieszczało - podczas wchodzenia w ostre zakręty dźwięk jakby jakaś kuleczka się turlała ;-P W ciepłe dni żadnego problemu nie było

PS.2. Szyby nie parują, nie są utłuszczone... Po ustawieniu 18C na climatronicu leci chłodne powietrze, po zmianie na 26C leci ciepłe... Pod dywanikami nie jest mokro... Clima działa okej... Płynu nie ubywa, nie czuć go też...

PS.3. VAG pokazał tylko jeden błąd dot. czujnika G2. To akurat znany mi błąd, bo wskazówka od temp. czasami potrafi czasami falować dziwnie.
domel86
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne