Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
xxxmarek napisał(a):Problem z wycieraczkami mam ten sam, i nie mogę się za to jakoś zabrać. Osobiście nie wiem co jest przyczyną ale mam podejrzenia co do sensora deszczu.Jeden znajomy mówił mi też, że jest tam jakiś żel który "widzi" deszcz i który z upływem czasu traci właścwości, co może powodować wadliwe działanie wycieraczek.
untaztood napisał(a):xxxmarek napisał/a:
Problem z wycieraczkami mam ten sam, i nie mogę się za to jakoś zabrać. Osobiście nie wiem co jest przyczyną ale mam podejrzenia co do sensora deszczu. Jeden znajomy mówił mi też, że jest tam jakiś żel który "widzi" deszcz i który z upływem czasu traci właścwości, co może powodować wadliwe działanie wycieraczek.
Ale sensor deszczu można przecież przy pomocy manetki wyłączyć.
Tak, 377 lub nowszy 389.MiCooL napisał(a):wystarczy ze zaloze teraz przekaźnik 377 i wycieraczki bedą działały normalnie tak jak bez czujnika ( przekaźnik czasowy)??
Axee napisał(a):Tak, 377 lub nowszy 389.
tomanooo napisał(a):witam gdzie znajduje sie ten przekaznik bo mam ten sam problem
Roxon40 napisał(a):- gdy ruszam manetką (obojętnie czy w dół czy w inne biegi czy nawet czasówki) jest to samo około 8 ruchów i stają gdzie chcą prędkością pierwszego biegu.
KONRADO 83 napisał(a):Kilka dni temu zauważyłem że przednie wycieraczki chodzą jakoś powoli bez ekspresji i nie działają prędkości. Pomyślałem że może zaśniedziały styki przy silniczku. Spryskałem WD-40 styki i części ruchome ramion pod podszybiem i nadal nic. Zdarza się że po prostu staną tak jakby nie miały siły podnieść się do góry. Jak myślicie wina przekaźnika czy może zatarte łożysko silnika wycieraczek.
pampi napisał(a):Jestem po wymianie 4 silniczków wycieraczki i dalej "pupa" kombinowałem, zamieniałem stronami i dalej nie działają. Pokazują się dwa błędy : 153 lewy silniczek no communication i 2071 local databus no communication.
Opiszę genezę i ogólnie cały problem : w trasie nagle przestała poruszać się prawa wycieraczka, a lewa zaczęła pracować na najwyższym biegu. Zatrzymałem się, wyłączyłem silnik, wyciągnąłem kluczyk ze stacyjki a wycieraczka dalej to samo. Zasuwała jak głupia. Wypiąłem klemę akumulatora i przestała się poruszać, ale także reagować na włączenie. WYcieraczki kaput. W ASO Seata w Krakowie mieli zdiagnozować problem...no i zdiagnozowali (pewnie tylko podłączyli pod kompa) uszkodzenie silniczka. SUPER. Ja ucieszony, że już wiem co to, znalazłem silniczek na Alledrogo. Kupiłem, wymiana i znowu lipa. W niedzielę skasowałem błędy, ale nic to nie dało. Pożyczyłem od kolegi silniczek z Leona (jest taki sam dokładnie), zamontowałem, znowu lipa. Później skoro miałem już wszystko rozebrane zacząłem zabawę w przekładanie silniczków. Łącznie 4...lewy na prawo, prawy na lewo itp itd. Ale dalej pojawiały się te same błędy. W końcu wypiąłem oba silniki i pod Vaga. Nie pojawił się błąd z prawej wycieraczki. I teraz? Czy to może być spowodowane tym, że lewy silnik przerywa obwód? Próbowałem też tylko z jednym podłączonym lewym i dalej te same błędy. Co to może być? Ja już sam nie wiem czego się chwycić, a tu już sezon jesienno zimowy i deszcz non-stop. Zaczyna mnie przestawać bawić jazda ze ściągaczką u boku
Aha, bezpieczniki są ok.
00153 - Windshield Wiper Motor; Driver Side (V216): No Signal/Communication
Possible Symptoms
Front Wiper not functioning
Possible Causes
Fuse(s) faulty
Engine Hood Contact Switch faulty
Wiring/Connectors from/to Windshield Wiper Motor Driver Side (V216) faulty
Windshield Wiper Motor Driver Side (V216) faulty
Possible Solutions
Check/Replace fuse(s)
Check/Replace Engine Hood Contact Switch
See Measuring Value Blocks (MVB)
Check/Repair Wiring/Connectors from/to Windshield Wiper Motor Driver Side (V216)
Check/Replace Windshield Wiper Motor Driver Side (V216)
tyle znalazłem. Solucja ostatnia nie dała rady. Wtyczka może jest walnięta, ale tak sama z siebie...Contact switch maski działa, bo go pokazuje na fisie dużym. A ma ktoś pomysł co to Wiring connectors?
Tomekm_ 86 napisał(a):Panowie Pomóżcie!!! Jak wyłączyć sensor deszczu bo już szału dostaje
Tomekm_ 86 napisał(a):Panowie Pomóżcie!!! Jak wyłączyć sensor deszczu bo już szału dostaje
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość