Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
- po analize tego co napisałeś nie mam pojęcia co moze być nie tak. Czy zasadą jest ,że dzieje się tak zawsze po zatankowaniu auta?leon_kielce napisał(a):). Notlauf...
- czyli już 4 tyski za dużo na nich jeżdzisz. Te silniki nie lubią LONG LIFE i nawet nie są do tego przystosowane.leon_kielce napisał(a): filtry i olej wymienione jakieś 14k km temu...
- uszczelnij maglownicę jesli to jeszcze wczesne stadium chorobyleon_kielce napisał(a):2). Ubywa płynu od wspomagania...
- tam nie ma się co załączyć , To jest zwykła pompa hydrauliczna , która pracuje cału czas. Na na wyjsciu zaworek cisnieniowy który może sie zacinać ale nie ma na to lekarstwa - kup nową lub oryginalną używkę z młodego auta i będziesz sie cieszył nią jeszcze długo.leon_kielce napisał(a):wspomagania nie do końca się załączała
- czesto zdarza się ,że blacha wewnętrzna drzwi (aluiminiowa ) nie ma uszczelnienia ( mało doswiadczeni rozbieracze nie zakaładają jej lub jest nieszczelna) i woda spływa po niej do srodka samochodu . Objawy są takie że wypływa ona najczesciej na łączeniu listwy progowej z tzw bananem czyli łacznikiem listwy z osłoną schowka - przepływa z drzwi po boczku plastikowym do srodka samochodu.leon_kielce napisał(a):3). Woda
- patrz wyżej. Sprawdz czy dywaniki nie sa mokre - znajać życie będa mokre i to będzie przyczyną parowania szyb.leon_kielce napisał(a):szyby parują, ale tylko kiedy jest ulewa. podczas normalnego dnia, czy to pochmurny czy słoneczny przy działającym nawiewie nie parują ( tylko gdy pada i to bardzo mocno )
- po analize tego co napisałeś nie mam pojęcia co moze być nie tak. Czy zasadą jest ,że dzieje się tak zawsze po zatankowaniu auta?
- czyli już 4 tyski za dużo na nich jeżdzisz. Te silniki nie lubią LONG LIFE i nawet nie są do tego przystosowane.
- uszczelnij maglownicę jesli to jeszcze wczesne stadium choroby
- tam nie ma się co załączyć , To jest zwykła pompa hydrauliczna , która pracuje cału czas. Na na wyjsciu zaworek cisnieniowy który może sie zacinać ale nie ma na to lekarstwa - kup nową lub oryginalną używkę z młodego auta i będziesz sie cieszył nią jeszcze długo. Twoja dobiega końca żywota.
- patrz wyżej. Sprawdz czy dywaniki nie sa mokre - znajać życie będa mokre i to będzie przyczyną parowania szyb.
leon_kielce napisał(a):Jeśli się faktycznie wkurzę, to w ciemno wymienię przepływomierz...
leon_kielce napisał(a):ubytek płynu nie wiem czy jest wielki... dolewki muszę robić raz na 5-6dni, bo z poziomu MAX robi się troszkę poniżej połowy.
= ładne mi to małe objawy . Według mnie pompa do wymiany a przekładnia do naprawy.leon_kielce napisał(a):poza wyciekiem, raczej niewielkim innych objawów nie ma...
- klubowicz Novacek007 miał dokąłdnie taki sam objaw. Pomogła tylko wymiana pompy.leon_kielce napisał(a):po skręceniu kół w obie strony na max i przegazowaniu objaw zanika... Ale po kilku uruchomieniach może znów się pojawić
- sprawdz jeszcze czy wszystkie elementy filtra p/pyłkowego są na swoim miejscu i czy tamtędy coś nie przecieka.leon_kielce napisał(a):pod dywanikami nie jest mokro, tylko te kropelki na gumowych dywanikach - ale nie są to ogromne ilości wody - objętościowo jeśli miałbym porównać, to max może kieliszek... pod schowkiem, to uszczelnienie/wyciszenie jest czasami tylko wilgotne... Pozostaje zatem demontaż schowka...
leon_kielce, tez bym obstawil przeplywke ... wymien na oryginalna nowa Boscha.
Zapraszam do Ostrowca to podmienimy na inny i sprawdzimy co sie dzieje. Po przejsciu w tryb awaryjny ( bez gaszenia silnika ) nie ma zadnego błedu po podłaczeniu VAG-a ?
filtr paliwa kiedy był wymieniany?
leon_kielce napisał(a):sondy lambda z poziomu VAG'a ?
leon_kielce napisał(a):Dziś znów ulewa w Kielcach, samochód na parkingu pod firmą. Znów woda za schowkiem(?). Do środka dostaje się po kolumnie, przy prawej nodze pasażera. Zlokalizowany zatem przeciek... ale nadal nie wiem w jaki sposób dostaje się ona do wnętrza auta.
Staszek20VT napisał(a):leon_kielce napisał(a):Dziś znów ulewa w Kielcach, samochód na parkingu pod firmą. Znów woda za schowkiem(?). Do środka dostaje się po kolumnie, przy prawej nodze pasażera. Zlokalizowany zatem przeciek... ale nadal nie wiem w jaki sposób dostaje się ona do wnętrza auta.
Poczytaj ten temat: viewtopic.php?p=300685&sid=0c681824dae968ccac9b14ae2836d7a8#300685
leon_kielce napisał(a):Po mieście jeździ się tragicznie, chyba że w godzinach późno wieczornych. Wtedy jednak problemów nie ma.
marcin_kielce napisał(a):Silver olej zmieniany co 15kkm to nie jest Long Life tylko normalna zmiana zalecana przez Seata więc tu przyczyny bym się nie doszukiwał.
Long Life to zmieniasz powiedzmy co te 30kkm lub komp ci to dynamicznie ustala w zależności od stylu jazdy.
Pozdroo
- przeczytaj co napisałem wczesniej.leon_kielce napisał(a):Problem z wodą rozwiązany. Dostawała się przez filtr kabinowy, a raczej obok niego.
- znalazłeś przyczynę czyli naprawiłeś sobie samochód sam.leon_kielce napisał(a):zauważyłem przetartą otulinę na jednym z wężyków... Nie znam nazwy elementu z którego wychodził, ale znajduje się on pod osłoną górną silnika którą zdjąłem. Element ten ma kształt "kuli" Wężyk wymieniłem na zupełnie nowy... Po wymianie wszystkie testy... Okazało się, że samochód nie łapie notlaufa - 3 osoby, pod dużą górę na czwartym biegu od 1400rpm.
Yagi2 napisał(a):Przecież w dieslach nie ma sondy lambda
leon_kielce napisał(a):Po wymianie oleju dodatkowo silnik jakby ucichł... chociaż pełen syntetyk Agipa zamieniłem na półsyntetyk Mobila...
i własnie w tym kontekscie napisałem o L L Marcinmarcin_kielce napisał(a):ja u siebie zmieniam co 8-10kkm olej i filtry, tak pro forma.
wgi napisał(a):Kurde jakaś plaga co chwilę ktoś zakłada temat o czujniku temperatury.
O czujniku temperatury jest temat i wszystko jest ładnie opisane ze zdjęciami - trzeba tylko się wysilić i wpisać u góry w okienku googla g62!
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości