Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czy to cos poważnego????

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czy to cos poważnego????

Postprzez colin23 » 11 kwietnia 2005, 21:39

Mam pytanie bo zauważyłem delikatnie pokapaną olejem osłonę silnika po stronie kierowcy. Zrobiłem kilka fotek. Otóż pocą się elementy na łączenmiach jakiejś gumy. Niestety jestem laikiem i nie wiem czy to coś poważnego czy nie powinno nic tam się pocić. Wygląda mi to na jakąś rurkę od intercoolera. Jak nie to mnie poprawcie. Miejsca oznaczone na zdjęciach to te złączki (w punkcie 1 jest bardziej mokro).

I pytanie drugie: Jak juz byłem pod samochodem to chciałem zapytać czy plastik doprowadzający powietrze pod spojlerem (3) w głąb samochodu jest w 150PD tylko po stronie kierowcy czy po drugiej też powinien być? :-) Może to głupie pytanko ale z jednej strony mam a z drugiej pustka :-)

Obrazek
Załączniki
1.JPG
Zdjęcie(2).jpg
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Reklama

Re: Czy to cos poważnego????

Postprzez bacardi » 11 kwietnia 2005, 22:49

colin23 napisał(a):I pytanie drugie: Jak juz byłem pod samochodem to chciałem zapytać czy plastik doprowadzający powietrze pod spojlerem (3) w głąb samochodu jest w 150PD tylko po stronie kierowcy czy po drugiej też powinien być? Może to głupie pytanko ale z jednej strony mam a z drugiej pustka

Wlasnie przegladalem etke kompletujac czesci do zderzaka TS i wyglada na to, ze kanal powietrzny prawy wystepuje tylko w wersji 4x4, wiec raczej nie masz sie czym przejmowac :]
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez Tonny S » 12 kwietnia 2005, 06:50

colin23, ile masz przejechane ?? prawdziwych tkm ?? był walony centralnie ?? bo może być wiele przyczyn na takie pocenie za IC (padające turbo, przelanie oliwy i nastepnie wywalenie jej przez odme ipt itd) ja bym wyciagnał IC wylał oliwe wyczyscił rury na złączkach dobrze odtłuścił i sprawdził za jakis czas czy nadal zbiera sie tam oliwa - sprawdz poziom oleju czy czasem nie masz za duzo, sprawdz turbo czy tam sie nigdzie nie poci.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez da3 » 12 kwietnia 2005, 07:52

to jest normalne ze sie czasami pojawia olej wydalany przez odme, ja wlasnie robie sobie zbiorniczek na niego tak zeby nie zasyfial ukladu dolotowego, zdjecia soon :wink:
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Auto: a3

Postprzez Aligator » 12 kwietnia 2005, 08:11

Nie przejmowałbym się zbytnio bo tak jak pisze da3 w układzie zawsze jest trochę oleju. Proponuję zdjąć ten wąż i sprawdzić ile faktycznie go jest, jeśli na prawdę dużo może to być znak padającej turbawy. Ogólnie polecam wyminić oring na tej złączce ( w serwisie kilka zł, chyba coś koło 5), powinno się przestać pocić.
DYNOSOFT - Kompleksowy tuning silników turbodoładowanych - benzyna i diesel

http://www.dynosoft.pl
Aligator
DynoSoft

Auto: Arosa i Evo

Postprzez colin23 » 12 kwietnia 2005, 15:52

przejechane jest 20tys. i raczej tyle jest faktycznie bo rocznik 2004 więc teoretycznie nie jest podejrzane :-) I teoretycznie nie był bity ;-) Olej sprawdzałem i cały czas jest w normie. A turbinka mam nadzieję że jeszcze nie ma kresu swoich możliwości. Sprawdzę to co piszecie przy okazji gdzieś.
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez Barth » 16 stycznia 2006, 09:32

colin23, sory za OT ale przez 2 lata 20 tys to moze byc podejrzane
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez mm.max » 16 stycznia 2006, 09:46

Tyle oleju jak na fotce to tak jakby nic........ Wypij piwo za swojego Leona i nie martw się tym!

Pytanie czysto teoretyczne - czemu ma służyć ten kanał powietrzny ?? Jakie ma zadanie - bo ja go nie zamawiałem przy zmianie zderzaka choć zastanawiałem się nad jego znaczeniem i zadaniem
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez dom » 16 stycznia 2006, 10:52

ten kanał powietrzny to taki niby dolot do filtra powietrza, wychodzi ze zderzaka, przez lewa boczna osłone silnika i kieruje sie na skrzynie i na poczatku myslałem ze to do chłodzenia jest ale jak sie grzebałem z osłonami to dokładnie poogladałem i doszedłem do wniosku ze pomaga kierowac zimne powietrze do filtra. co do tego oleju to kazdy tdi tak ma a to przez turbine i jak sie przekreca za wysoko obroty to powoli zaczyna zygac olejem. mój kumpel jak to zobaczył u siebie tak sie zmartwił ze wyciągnał intercooler, wszystkie rury, wymył dimerem czy innym specyfikiem złożył do kupy. przez pierwszy tydzien było zajebiscie banan na twarzy bo sie napracował a auto lepiej chodziło (czysty intercooler, lepsza wymiana ciepła) pózniej rozłożył i było tak samo. Moim zdaniem nie przejmowac sie tylko troche mniej katowac na obrotach bo wiadomo ze tdi wysokoobrotowcem nie jest. jak cos naszpąciłem to mnie poprawcie.Pozdrawiam.
dom
Stella +
Stella +

Auto: leon ts tdi

Postprzez mm.max » 16 stycznia 2006, 11:03

dom napisał(a):doszedłem do wniosku ze pomaga kierowac zimne powietrze do filtra.

Jakiego filtra ??

Mówisz o wymienniku ciepła przy filtrze oleju ?? Bo do filtra powietrza to nie moze kierować gdyż powietrze jest "brane" w inny sposób z góry pasa przedniego
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez dom » 16 stycznia 2006, 11:10

no wiem, dlatego napisałem ze doszedłem do wniosku ze "pomaga" i zeby mnie poprawic jak sie myle. To kawałek plastiku i nie ma opisu do czego słuzy ale skoro jest to po cos to wykminili...
dom
Stella +
Stella +

Auto: leon ts tdi

Postprzez mm.max » 16 stycznia 2006, 11:13

Ja nie wiem dokładnie gdzie wylot tego kanału jest ale chodziły mi po głowie pomysły typu - dodatkowa wymiana cieplna (powietrzna) turbiny i okolic turbiny, ale nie widziałem jak to wyglada wiec trudno mi teoretyzować....
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Tonny S » 16 stycznia 2006, 12:55

Ta 3 jest do chlodzenia skrzyni biegów i nic z dolotem nie ma wspolnego - ewidentnie wchodzi w plastikowa komore silnika i wylot skierowany ma na skrzynie biegów.

A z tym pocenie to normalne zwłaszcza jak przelejesz oliwe w silniku - potem wali przez odme, najlepsze rozwiazanie to wywalic odme na zewnatrz założyc filterek z pojemnikiem i wsio w pariatkie.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez kkk13 » 16 stycznia 2006, 15:38

dom napisał(a):no wiem, dlatego napisałem ze doszedłem do wniosku ze "pomaga" i zeby mnie poprawic jak sie myle. To kawałek plastiku i nie ma opisu do czego słuzy ale skoro jest to po cos to wykminili...

Chłopaki mają racje, ta kierownica powietrza służy do chłodzenia skrzyni biegów, Leon z haldexem ma dwie takie kierownie,bo i skrzynia zapewne ma tam trudniejszą prace..
A z olejem jest podobnie,u mnie też, mimo że auto świeże pocenie na złączkach jest widoczne, byc może że z olejem przesadziłem(ilością) lub kręce za wysoko :-D W każdym razie na dniach zakładam hybrydke, przy okazji zmienie rure ssącą do filtra powietrza i przewód od odmy juz tam nie zawędruje.. :wink:
kkk13
Stella
Stella

Auto: Leon tdi

Postprzez colin23 » 16 stycznia 2006, 21:05

barth napisał(a):colin23, sory za OT ale przez 2 lata 20 tys to moze byc podejrzane

Haha barth looknij na datę mojego postu i Twojej odpowiedzi :-) Co Ci przyszło do głowy odpisywac mi po roku prawie :-) Samochodzik ma już 2 latka i 50tys prawie ;-) No i zaczęła się dyskusja haha :)
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 17 stycznia 2006, 07:31

Zaraz dostanie bana i sie uspokoi :mrgreen:

W regulaminie wyraznie jest napisane - piłeś nie pisz na forum !! :mrgreen:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Barth » 17 stycznia 2006, 07:37

Tonny S, heh wszyscy inni rozwniez nie zerkneli na date a przeciez lukali na pierwszy post , bylem trzezwy a nawet bardziej niz trzezwy