Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana sprężarki klimatyzacji

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana sprężarki klimatyzacji

Postprzez ardi84 » 24 lipca 2010, 14:22

Witam

Czytałem na forum o wymianie różnych podzespołów klimatyzacji ale czy ktoś z was wymieniał całą sprężarkę? Jeśli tak to napiszcie proszę czy mogę to zrobić samemu czy potrzebne są do tego jakieś specjalne narzędzia. Na pewno wiąże się to z rozszczelnieniem układu.

Mechanik powiedział mi że moja sprężarka nie jest szczelna i trzeba ja wymienic na nową (zawołał 1300-1500zl) Zastanawia mnie czy nie da się mojej w jakiś sposób uszczelnić wymieniając uszczelki lub poprostu oddać ją do regeneracji.

Nie wiem co jest bardziej opłcalne: nowa, regenerowana, samemu czy przez mechanika?

Dodam jeszcze że moja spreżarka po napełnieniu układu mrozi elegancko ale trwa to jedynie tydzień dwa - potem gdzieś (nie wiadomo gdzie) ucieka czynnik chłodzący:( Układ sprawdzany różnymi sposobami u mechanika i szczelny. Nic już z tego nie rozumiem...

Jeśli jesteście w stanie mi coś doradzić będę wdziczny

Pozdrawiam
Adi
ardi84
Signo
Signo

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Wymiana sprężarki klimatyzacji

Postprzez Nogaj » 24 lipca 2010, 21:05

Trzeba zlokalizować gdzie jest nieszczelność i dopiero potem brać się za naprawę. Używki sprężarki chodzą po 500 a wymienić możesz sam.
TDI+ by Goodhope
Obrazek
Nogaj
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Arek84 » 24 lipca 2010, 22:56

Jak spec od klimy napuści barwnika do układu to dokładnie będzie widać którędy ucieka, czasami rozszczelni się chłodnica i żeby to zobaczyć trzeba zdjąć zderzak.
Wymiana sprężarki nie jest skomplikowana, używki w dobrym stanie można kupić od 200zł.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez ardi84 » 26 lipca 2010, 10:44

Dziękuję za odpowiedzi:)

Biore się zatem za szukanie nieszczelności bo jakoś ostatnio nie do końca wierzę mechanikom...

Jeszcze raz dzięki
Adi
ardi84
Signo
Signo

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez -Hormon- » 9 czerwca 2015, 09:51

Witam kolegów,
Jestem nowy na tutejszym forum i już przychodzę z problemem.
Otóż mój mechanik stwierdził, że sprężarka klimy jest już do wymiany bo ma wyciek, a do tego słyszałem od niedawna dziwny odgłos jakby buczenie. Moje pytanie czy macie jakieś pewne źródło gdzie można kupić nową, dobrej jakości sprężarkę i w przystępnej cenie? Bo w sklepach stacjonarnych cena to ponad 1000zł i to za "zamiennik". A może lepiej kupić regenerowaną, tylko nie wiadomo ile ona wytrzyma? Może też macie namiary na regenerowane ale pewne? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź... Autko to Leon I, benzyna 1.6 105KM, 2006r
Wiem, że były już poruszane podobne tematy na forum ale naprawdę zależy mi na czasie bo upały dają się znać we znaki :-|
-Hormon-
Stella
Stella

Silnik: BCB 1.6

Postprzez markus312 » 9 czerwca 2015, 10:13

Kolego poprawne numery sprężarki dla Leona 1M to 1J0820803F zastąpiony przez 1J0820803K zastąpiony przez 1J0820803L - ten jest aktualnie sprzedawany w ASO.

Na allegro najlepiej szukać po numerach części, ta z literką F będzie najstarsza a L najnowsza. Sam po zakupie auta (2 lata temu) wymieniałem sprężarkę i kupiłem z literką F i śmiga do dziś.

Przykładowa aukcja: http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacj ... 68967.html
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez -Hormon- » 9 czerwca 2015, 14:52

Wielkie dzięki za podpowiedź. Widziałem właśnie na niektórych aukcjach że jest kilka różnych numerów i nie byłem pewien który będzie do mojego Leona. Skoro zmieniał się numer tzn. że w samej części też chyba zostało coś zmienione? Czy nie jest istotne o jakim numerze sprężarkę zamontuję? Bo mechanik coś wspominał, że w tym modelu może być zastosowanych kilka różnych sprężarek w zależności od rocznika. Ja mam auto z końca produkcji (2006r).
-Hormon-
Stella
Stella

Postprzez markus312 » 9 czerwca 2015, 15:20

Numery które podałem dotyczą tej samej części, nie myl aktualizacji numeru ze zmianą konstrukcyjną. Każda ze sprężarek 1J0820803F / 1J0820803K /1J0820803L będzie pasować bo to to samo.
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez -Hormon- » 9 czerwca 2015, 23:35

W takim razie biorę się za poszukiwanie używki w dobrym stanie :-) 1J0820803F jest chyba największy wybór i najniższe ceny a skoro ma pasować to chyba będę takiej szukał :-)

-- 10 czerwca 2015, 00:35 --

Z ogromu aukcji ze sprężarkami w różnym przedziale cenowym wybrałem kilka moim zdaniem wartych zainteresowania. Może nie są to najtańsze oferty ale po regeneracji i z gwarancją (akurat będzie okazja intensywnie przetestować działanie w sezonie letnim;))

1) http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacj ... 50223.html Z opisu wynika, że firma zajmuje się głównie regeneracją sprężarek, praktycznie same pozytywne komentarze, pisemna gwarancja 6 m-cy

2) http://allegro.pl/seat-leon-toledo-ii-s ... 92663.html Praktycznie te same zalety co przy pierwszym linku.

Zastanawia mnie tylko dlaczego w tabelce z autami do których pasuje dana sprężarka przy Seacie Leonie jest tylko do roku produkcji 2005? Czyżby pomyłka w opisie lub niedopatrzenie sprzedającego? Mój Leon jest z 2006r ale zgodnie z tym co napisał kolega w poprzednich postach szukałem po numerze i powinno pasować do mojego autka.

3) http://allegro.pl/sprezarka-audi-a-3-le ... 37220.html Najdroższa oferta z tych trzech i gwarancja na 3 m-ce ale też wydaje się że firma znająca się na rzeczy skoro ma tyle sprzedanych sprężarek i same pozytywy?

Pytanie ogólne do Was czy warto się zainteresować / zakupić którąś z tych sprężarek? A jeśli tak to z którego linku (od którego sprzedającego) byście wybrali? Może ktoś z Was kupował już u któregoś z nich i może potwierdzić lub odradzić?
Na allegro jest sporo używanych sprężarek w okolicach 200zł ale jakoś nie budzą mojego zaufania - wymontowane z "dawcy", nigdy nie wiadomo jak były eksploatowane i ile jeszcze "pożyją". A te regenerowane chyba są przynajmniej sprawdzone pod kątem sprawności? A może się mylę?
Koledzy proszę o pomoc i poradę:)
-Hormon-
Stella
Stella

Postprzez ipartspl » 26 października 2016, 18:53

Jeśli szukasz używanej sprężarki po regeneracji to może warto poszukać jakiegoś oryginalnego zamiennika typu Nissens (89224)/NRF (32064)/Valeo (813700). Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest kupno nowej części niekoniecznie z ASO, zamienniki dobrego producenta są jak najbardziej OK, tylko ważne aby była to w 100% oryginalna część zamienna a nie podróbka wyprodukowana w Chinach.

Tak czysto informacyjnie dodam, że ceny nowych sprężarek zaczynają się od +/- 720 PLN (XXX
Ostatnio edytowano 26 października 2016, 18:53 przez Leon_TS_ARL, łącznie edytowano 2 razy
Powód: reklama
ipartspl
Stella
Stella

Auto: Seat Cordoba
Silnik: diesel inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne