Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
tak jest wymiana sterownika airbagówjest jakiś "myk"
na razie jeździć i jak się pojawi błąd to go znowu skasować. Takie rzeczy się zdażają a powodów może być kilka woda, mróz, wahania napięcia na aku itp. Gorzej jak błędu nie uda Ci się skasować VAGiem wtedy ja musiałem wymienić sterownik, bo się wykrzaczył, ale w razie co to i to nie jest operacja jakaś mocno skomplikowana, nie ma się jednak co martwić na zapas.Tony Hawk napisał(a):Co radzicie po kolei, koledzy, robić?
pod fotelami jest kostka jeżeli jest cała to ona bardzo dobrze trzyma. Chyba, że ją jakiś sposobem uszkodziłeś. W razie co tą różową część można dokupić w ASO żółta występuje razem z poduszką, a więc za tanie pieniądze jest niedostępna.Tony Hawk napisał(a):przejrzę styki i kable pod fotelami.
pod siedzeniem przymocowana jest do siedzenia.Greg.J napisał(a): w którym miejscu się ona dokładnie znajduje??
ja zapłaciłem chyba 200 zł z tego co pamiętam, ale teraz zrobiłbym to sam i byłoby jeszcze taniej, bo sam sterownik to koszt ok. 50 zł.i jaki jest koszt wymiany sterownika
sterownik jest jeden od wszystkiego znajduje się pod środkowym tunelem w przedniej części (wysokość pedału gazu mniej więcej) za plastikiem rozprowadzającym ogrzewanie. W sumie jego demontaż to najgorsza część, ale to giętki plastik więc można go wyciągnać trochę siłą (tak zrobił mechanik, który to wymieniał, trochę mnie ten sposób zmartwił, ale zapewniał, że nie robił tego pierwszy raz) potem go uformował i spokojnie włożył na swoje miejsce.Greg.J napisał(a):no i gdzie się znajduje sterownik poduchy siedzenia
tatian napisał(a):Greg.J napisał/a:
no i gdzie się znajduje sterownik poduchy siedzenia
no to sorry, ale byłem pewny, że jest jeden i ten sam sterownik, tym bardziej, że u mnie właśnie były przeboje z poduszką siedzenia kierowcy pękła mi ta różowa kostka właśnie i zapaliła się kontrolka. Wymieniłem kostkę, kontrolka nie dała się skasować, stąd musiałem wymienić ten sterownik pod tunelem. Zależy to zapewne od nr błędów jakie wyskoczą na VAG-u.Yagi2 napisał(a):To co pisze kolega tatian to jest sterownik, ale od przednich jaśków.
Greg.J napisał(a):U mnie wyskakuje błąd czujnika poduszki siedzenia kierowcy (wcześniej podałem wszystkie informacje na ten temat) z informacją o za duzej rezystancji. Wątpie żeby miało to coś wspólnego z czujnikiem uderzeń bocznych (chyba że jednak ma).
Wszystkie możliwe wtyczki, gniazdka itp. już przejrzałem i wyczyściłem i nadal nie idzie skasować błędu.
Yagi2 napisał(a):Wszystkie jednak nie przejrzałeś, bo została Ci właśnie ta wtyczka pod wykładziną podłogi, gdzie jest ten czujnik, który jest podłączony do poduszki fotela:))
Greg.J napisał(a):Czy jest jakaś sposób na sprawdzenie tego czujnika bez jego podmiany??
Greg.J napisał(a):Te czujniki występują chyba jako Prawe i Lewe - czy ma to jakieś znaczenie??
tatian napisał(a):sterownik jest jeden od wszystkiego znajduje się pod środkowym tunelem w przedniej części (wysokość pedału gazu mniej więcej) za plastikiem rozprowadzającym ogrzewanie. W sumie jego demontaż to najgorsza część, ale to giętki plastik więc można go wyciągnać trochę siłą (tak zrobił mechanik, który to wymieniał, trochę mnie ten sposób zmartwił, ale zapewniał, że nie robił tego pierwszy raz) potem go uformował i spokojnie włożył na swoje miejsce
adziami napisał(a):więc ja też planuje ściągnąć schowek i teraz nie wiem czy mogę odłączyć kostkę airbagu ? czy coś się nie spiepszy, a jeżeli ją wyciągnę to może odłączyć aku ?
lukasz86grz napisał(a):Zna ktos kogos niedrogiego z Lublina kto by mi to wyłaczyl?
gularz napisał(a):Hej forumowicze, w dniu dzisiejszym po podlaczeniu akumulatora nie gasnie mi kontrolka poduszki powietrznej. Akumulator byl odlaczony przez 24h i ladowany prostownikiem (robilem to w przeszlosci juz kilka razy, pierwszy raz natkanlem sie na problem). Any idea? Czy jest jakas specjalna procedura podlaczania ako (np. na wlaczonym zaplonie?). Stosowalem sie jedynie do zasady odlaczenie - +, podlaczenie +-.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości