Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Świecąca kontrolka airbag

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Świecąca kontrolka airbag

Postprzez dragon » 8 września 2010, 15:34

Wymieniałem w Seacie Leonie (silnik BCB, rocznik 2003), wentylator nadmuchu, co wiązało się z demontażem schowka. Nie odpinałem połączeń z poduszką powietrzną. Jedynie przed demontażem przełączyłem na OFF. Zamontowałem z powrotem, przełączyłem na ON, ale po włączeniu zapłonu, kontrolka poduszek zapali się, a potem zgaśnie na sekundę i ponownie zaświeci się. Sprawdziłem ponownie połączenia i wszystko jest ok. Nadmieniam, że kontrolka na czarnym pasku na desce rozdzielczej poza obrębem prędkościomierza i licznika oraz obrotomierza, gaśnie i nie zapala się. Świeci się ta mała pomarańczowa. VAG pokazał 2 błedy : problem z przełącznikiem i problem z załadowaniem poduszki pasażera. Uprzejmie proszę o pomoc w kwestii co może być przyczyną takiej sytuacji. Pozdrawiam.

[ Dodano: 8 Wrzesień 2010, 16:54 ]
Dodam jeszcze, iż po sprawdzeniu okazało się, że przełącznik jest sprawny.
Nie poprawiaj kogoś, gdy sam nie potrafisz więcej...
dragon
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Świecąca kontrolka airbag

Postprzez sławek » 8 września 2010, 20:00

Po skasowaniu błędów -pojawiają się ponownie?
Może przez przypadek uszkodziłeś gdzieś przewód?
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez belzi » 8 września 2010, 21:38

sprawdz dokladnie wtyczki, czarow nie ma, gdzie nie ma polaczenia i dlatego blad sypie
czy caly czas pojawiaja sie te dwa ??
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez Axee » 8 września 2010, 23:42

dragon, przyczyna jest zle wpieta wtyczka do wylacznika poduszki pasazera znajdujacego sie w schowku, to czesto sie zdarza :D
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez dragon » 9 września 2010, 18:08

Axee napisał(a):dragon, przyczyna jest zle wpieta wtyczka do wylacznika poduszki pasazera znajdujacego sie w schowku, to czesto sie zdarza :D

Wtyczek od poduszek nie wyjmowałem. Może przy opuszczaniu schowka po zdemontowaniu naruszyłem, ale sprawdziłem wtyczki. Dalej to samo. Pozdrawiam.

[ Dodano: 9 Wrzesień 2010, 19:14 ]
Axee napisał(a):dragon, przyczyna jest zle wpieta wtyczka do wylacznika poduszki pasazera znajdujacego sie w schowku, to czesto sie zdarza :D

Tak, tylko te dwa błędy pokazuje VAG. Przed zdemontowaniem schowka przełączyłem na OFF. Żadnych wtyczek oprócz wtyczek wentylatora i oświetlenia schowka nie demontowałem. Sprawdzałem stabilność wtyczki poduszki pasażera - wszystko jest ok. Jednak kontrolka poduszki pasażera, po włączeniu zapłonu zaświeci się następnie zgaśnie na około sekundę i znowu świeci. Pozdrawiam.

[ Dodano: 9 Wrzesień 2010, 19:15 ]
belzi napisał(a):sprawdz dokladnie wtyczki, czarow nie ma, gdzie nie ma polaczenia i dlatego blad sypie
czy caly czas pojawiaja sie te dwa ??

Tak, tylko te dwa błędy pokazuje VAG. Przed zdemontowaniem schowka przełączyłem na OFF. Żadnych wtyczek oprócz wtyczek wentylatora i oświetlenia schowka nie demontowałem. Sprawdzałem stabilność wtyczki poduszki pasażera - wszystko jest ok. Jednak kontrolka poduszki pasażera, po włączeniu zapłonu zaświeci się następnie zgaśnie na około sekundę i znowu świeci. Pozdrawiam.

[ Dodano: 13 Wrzesień 2010, 14:38 ]
Usterka ustąpiła po przeczyszczeniu i konserwacji wtyczek pasażera airbag . Za okazałą pomoc wszystkim dziękuję i pozdrawiam.
Nie poprawiaj kogoś, gdy sam nie potrafisz więcej...
dragon
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne