Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Kilka problemów technicznych w Leonie II

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Kilka problemów technicznych w Leonie II

Postprzez Piątal » 2 października 2010, 13:24

Witam!
Jestem użytkownikiem Leona od jakiegoś roku. Do tej pory tylko czytałem forum, od teraz chciałbym od czasu do czasu coś napisać :)

Mam kilka problemów z moim leonem. Przeglądałem forum dość dokładnie, ale jego objętość jest ogromna, więc mogłem coś przeoczyć- proszę o wyrozumiałość.

Jak w jak najmniej kosztowny sposób (student) można wyleczyć takie problemy z Leonem 1P 2007?

1) Coś szwankuje z tylnym spryskiwaczem. Spryskiwacz zamiast rozbryzgiwać płyn po szybie leje cienkim słabym strumieniem do połowy wysokości szyby ;/

2) Bez przerwy mam wodę w tylnym lewym reflektorze (kiedyś tylko para, dziś już stoi woda ;/ ) Obędzie się bez wymiany? Wysuszyć i uszczelnić jakimś klejem do szyb? Widziałem podobny temat ale o przedniej lampie.

3) Coś się spierniczyło z pasem bezpieczeństwa (na tylnej kanapie). Nie zwija do końca pasa, a jeśli się go rozwinie całkowicie, to nie chce zwijać wcale. Rozkręciłem to całe ustrojstwo i metalowej rolce na którą nawija się pas zauważyłem jakiś biały nalot (korozja?). Przesmarować smarem (jaki nie będzie brudził później ubrań?), czy cały element do wymiany?

4) Klima słabo działa i strasznie śmierdzi przez pierwsze 30 sekund użytkowania z nawiewów (zarówno przy włączonej klimie jak i nie), ale rozumiem, że tu pomoże tylko gruntowny przegląd i uzupełnienie czynnika- zrobię na wiosnę, bo teraz klimy używać nie będę.

5) Znaczek Seata nie wraca sam do swojego położenia po otworzeniu klapy bagażnika.

Pozdrawiam, dziękuję z góry za rady i proszę o wyrozumiałość, jeśli temat był poruszany.
Piątal
Stella +
Stella +

Auto: Leon II

Reklama

Re: [TDI PD] Kilka problemów technicznych w Leonie II

Postprzez Misiek » 2 października 2010, 14:29

proszę o wyrozumiałość, jeśli temat był poruszany.

raczej wszystkie pytania były poruszane, no ale skoro temat jeszcze nie w śmietniku to :
4) Klima słabo działa i strasznie śmierdzi przez pierwsze 30 sekund użytkowania z nawiewów (zarówno przy włączonej klimie jak i nie), ale rozumiem, że tu pomoże tylko gruntowny przegląd i uzupełnienie czynnika- zrobię na wiosnę, bo teraz klimy używać nie będę.

Tylko i wyłącznie pełny serwis klimy wraz z odgrzybianiem itp.
5) Znaczek Seata nie wraca sam do swojego położenia po otworzeniu klapy bagażnika.

Rozebrać wszystko, wyczyścić, przesmarować (ja użyłem molikoty w sprayu, ale wystarczy dobry smar)

1) Coś szwankuje z tylnym spryskiwaczem. Spryskiwacz zamiast rozbryzgiwać płyn po szybie leje cienkim słabym strumieniem do połowy wysokości szyby ;/

Nie przerabiałem tematu. Albo pompka nie wyrabia, albo po prostu spróbować ustawić inny kąt.
Pkt 2 i 3 niestety nie pomogę nie miałem z tym problemów.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez niq » 3 października 2010, 13:08

Spryskiwacz jest źle ustawiony, albo wąż pęknięty. Możliwe że słabe napięcie dochodzi do pompki i nie ma siły mocno pompować. Zdejmij prawy halogen i będziesz widział ją, wyciągnij i sprawdź. Przerabiałem temat elektroniki (m. i. spryskiwaczy) w leonie, ale w końcu porobiłem wszystko ;)

Co do klamki seata, to standard. Ja wpierdzieliłem odrdzewiacza, poczekałem trochę, powycierałem resztki i nawaliłem smaru w spray'u. Chodzi aż miło :P
Obrazek
niq
Sport
Sport

Auto: RS3

Postprzez ebambo » 4 października 2010, 16:24

co do znaczka seata to prysnąłem WD-40 i po kilku godzinach chodził jak marzenie :)
ebambo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Postprzez bubolak » 4 października 2010, 20:16

To niestety jest tymczasowe rozwiązanie, bo trzpień, na którym klamka się obraca jest zardzewiały i prędzej czy później sytuacja się powtórzy, albo klamka się zablokuje całkowicie. Lepiej rozebrać całość, trzpień przelecieć papierem ściernym i nasmarować wazeliną techniczną (lub innym smarem) zajęło mi to pół godziny.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Piątal » 5 października 2010, 09:24

A jest jakaś strona, gdzie można do Leona znaleźć schematy? Może jakaś książka serwisowa?

We współczesnych samochodach sporo rzeczy jest plastikowych, sporo rzeczy jest na jakieś zatrzaski i bardzo łatwo jest coś uszkodzić, gdy się nie wie co i jak.

Leon jest moim drugim samochodem- wcześniej jeździłem MB W123 z 1983 roku, więc byłem przyzwyczajony do innej klasy napraw :P
Piątal
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek » 5 października 2010, 20:09

etka
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez zwirek75 » 5 października 2010, 20:11

Piątal, Poszukaj programu ELSA, tam są sposoby na montaż/demontaż wielu rzeczy w samochodzie.
Tomek
zwirek75
Sport
Sport

Auto: VW Golf 7R
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Piątal » 6 października 2010, 17:44

niestety nie mam dostępu do tego programu.
Mógłbym prosić o screeny:
a) Spryskiwacz tylny
b) Klamka otwierania bagażnika
c) Lampa tył lewa?
Piątal
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne