Witam,
szukałem podobnych tematów, ale znalazłem tylko o diagnostyce UPG, co mnie już nie dotyczy...
Ostatnio w moim toledo II ASV+ (dodatkowo zaślepiony EGR) wymieniona została uszczelka pod głowicą. Przy okazji wymienione zostały popychacze, wiadomo - planowanie głowicy, zawory, uszczelniacze - generalnie wszystko co powinno się robić podczas wymiany UPG.
G12 już nie ubywa, natomiast paliwa ubywa dużo szybciej niż wcześniej. W trasie jest trochę lepiej, natomiast w mieście tragedia. Wcześniej komp wskazywał ok 7.5.l/100km i tak mniej więcej wychodziło z moich obliczeń (=/- 0.2l). Aktualnie potrafi wziąć ponad 9 litrów przy podobnej dynamice jazdy.
Byłem u mechanika jeszcze raz i stwierdził, że nic podczas wymiany uszczelki nie może wpłynąć na spalanie, oprócz ustawienia rozrządu. Więc mechanik jeszcze raz przy mnie sprawdził rozrząd, zablokował kolo zamachowe i pokazał mi znaki na kole zębatym - wygląda na to, że rozrząd jest ustawiony dobrze.
Fakt, wyjmowane były wtryski w celu ich sprawdzenia i wszystko z nimi ok - raczej nie biorę pod uwagę sytuacji, że źle je ponownie zamontowali...
Podjadę na diagnostykę komputerową, ale może ktoś jeszcze mi wskaże, co może być przyczyną wyższego spalania po wymianie UPG??? Może zmieniają się jakieś wartości i należy coś poprzestawiać vagiem w kompie?
Pozdrawiam.