Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Luz w kierownicy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Luz w kierownicy

Postprzez Neyson » 14 grudnia 2010, 12:57

Witam!! Chłopaki zauważyłem niedawno w swoim leonie niewielki luz w kierownicy który niestety już powoduje jej drgania. Odczuwalne nawet na postoju ! Zdjąłem kierownicę i rzeczywiście jest luz ruszając góra-dół za ten główny drążek. I teraz pytanie z mojej strony.. No i najgorsze to że podczas jazdy kierownica się telepie przy dużej ilości nierówności. Zapewne tam jest jakieś łożysko... czytałem trochę na ten temat i okazuje się że jest ono częścią kolumny kierowniczej.. czy to prawda ? Kolumny całe są na allegro w całkiem normalnej cenie. Czy trzeba wymienić całość tej kolumny tak jak na tej aukcji http://allegro.pl/kolumna-kierownicza-s ... 25641.html czy też można wymienić część tak jak tutaj http://allegro.pl/kolumna-kierownicza-s ... 87188.html ?? Czy ktoś z was miał podobny problem ?? Za pomoc z góry dziękuję !
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Reklama

Re: [TDI VP] Luz w kierownicy

Postprzez Kozak » 14 grudnia 2010, 16:02

Neyson, najprawdopodobniej masz luz na krzyżaku który jest na końcu kolumny kierowniczej , widać go na pierwszym zdjeciu w pierwszej aukcji , można go samego wymienić lecz z tego co wiem to w ASO nie występuje jako częśc zamienna lecz jako całośc z kolumną .
Odkręć plastyki pod kolumną i sprawdz czy tam jest luz , powinno być to

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Neyson » 14 grudnia 2010, 18:17

Rozumiem że krzyżak to na zdjęciu pozycja 3 ? Wydaje mi się że ten luz wyczuwalny jest trochę bliżej kierownicy chociaż ciężko mi to stwierdzić... Skoro część 2 wysuwa się.. czy wybija z części 1 w miejscu zaznaczonym żółtym kółeczkiem, to może gdzieś w tym połączeniu jest luz ? Właśnie.. jak to jest zamocowane jedno z drugim ????

Obrazek
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Postprzez Kozak » 14 grudnia 2010, 20:01

w miejscu gdzie pokazujesz jest bardzo mało prawdopodobne aby zrobił sie luz , to jest element który w ogóle nie pracuje służy tylko do regulacji / wydłużenia kolumny kierownicy , posprawdzaj może jeszcze czy ta kolumna jest dobrze poskręcana / przykręcona do budy i czy regulacja ją dobrze blokuje

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Neyson » 14 grudnia 2010, 21:45

Ok. Jak już się za to zabiorę tak na dobre to posprawdzam tam co i jak.. jeśli będzie tak jak mówisz to pewnie czeka mnie zakup i wymiana całej kolumny.. dużo będzie roboty żeby ją wymienić ?? Czy czekają mnie jakieś niespodzianki z tym związane ?? Dzięki w ogóle za pomoc !!
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Postprzez zoltaibiza » 15 grudnia 2010, 21:46

moim zdaniem nie masz luzu na kolumnie tylko jest takie łozysko w blokadzie kierownicy i wystarczy ze to zmienisz - mialem tak w ibizie 99-02 i lozyska nie kupisz tylko cala blokade, ale z zamiennika nie ma tragedii. Mysle ze leon ma podobna budowe tego ustrojstwa. U mnie po wymianie tego elementu luz zniknal.
Obrazek

Z O L T A I B I Z A
zoltaibiza
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon + Versys 1000
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez kowaloss » 16 grudnia 2010, 14:15

Miałem takie same objawy i tak jak pisano wcześniej u mnie był to krzyżak koszt używki jakieś 100 zł
...I ósmego dnia Bóg stworzył strażaka
kowaloss
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 tdi

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne