Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

kontrolka oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kontrolka oleju

Postprzez binek2312 » 28 grudnia 2010, 20:39

Witam!! Jestem posiadaczem Leona z 2001r 1,9TDI 110 PS Od jakiegoś czasu zauważyłem bardzo niepokojącą rzecz,a mianowicie leon zaczyna pić olej,no wiec czesciej zaczalem sie interesowac stanem oleju i ewemtualnie go uzupelniac. Dzis stalo sie cos strasznego....probowalem odpalic auto,akumulator krecil a auto nawet nie kichnelo,a pozniej pojawila sie migajaca kontrolka od oleju....sprawdzilem stan oleju no u niby jest stan...co sie moglo zdazyc. Prosze o szybka pomoc bo musze autem wrocic ze swiat ponad 400km
nie ważne gdzie...ważne czym :)
binek2312
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: kontrolka oleju

Postprzez jędrek » 28 grudnia 2010, 20:59

wstaw auto gdzieś do cieplejszego pomieszczenia być może miałeś jakiś kijowy olej(np.woda)i zgęstniał bardzo.Sprawdź jeszcze pod korkiem oleju nie masz białego osadu i w płynie chłodzącym nie masz oleju jeżeli będzie to może być krucho uszczelka pod głowicą.Ale ja uważam że za bardzo zgęstniał olej
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mmichal555 » 29 grudnia 2010, 16:31

pytanko podstawowe.
Jaki olej zalany do auta?

Typ , producent , parametry i gdzie kupiony?

co do objawów to tak jak kolega wyżej zauważył
rajd.. na na na na na
--------------------------------

Tato Tato.. KUPA na lakierze LEONA.. Co robić???
Polerować synu.. polerować :(
mmichal555
Signo
Signo

Auto: Leon 4x4 4Cupra

Postprzez transit_master » 29 grudnia 2010, 19:48

binek2312 napisał(a):pozniej pojawila sie migajaca kontrolka od oleju
podczas kręcenia rozrusznikiem rozumiem? No to trochę musiałeś autko pomęczyć. Dzieje się tak jak się "długo" próbuje uruchomić. Wówczas zapala się owa kontrolka.Po uruchomieniu i zwiększeniu ciśnienia oleju gaśnie. A może z paliwem coś jest nie tak? Filtr wymieniony? Może jakaś kiepska wacha i przymarzł filtr?
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez marcinenergy » 31 grudnia 2010, 08:23

U mnie dwa razy też się zdarzyło coś podobnego. Co dziwne ... rano jak jechałem do pracy przy -15st normalnie odpalił .. a później jak wracałem z pracy było ok -8st i po odpaleniu ... delikatnie się krztusił, miga czerwona kontrolka przy wskaźniku temp. i pikający sygnał. Po wyłączeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko ok. Póki co dwa razy się tak zdarzyło. Olej Motul i filtry MANNa od nas z forum.
Obrazek
Obrazek
marcinenergy
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M TS

Postprzez untaztood » 3 stycznia 2011, 09:35

marcinenergy napisał(a):U mnie dwa razy też się zdarzyło coś podobnego. Co dziwne ... rano jak jechałem do pracy przy -15st normalnie odpalił .. a później jak wracałem z pracy było ok -8st i po odpaleniu ... delikatnie się krztusił, miga czerwona kontrolka przy wskaźniku temp. i pikający sygnał. Po wyłączeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko ok. Póki co dwa razy się tak zdarzyło. Olej Motul i filtry MANNa od nas z forum.

A co ma wskaźnik temperatury do oleju?
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez binek2312 » 5 stycznia 2011, 21:30

Witam wszystkich i dziękuję za zaangażowanie w próbie rozwiązania problemu :):):) Już opisuję co się stało...Wprowadzilem auto na cala noc do ogrzewanego garazu jednakze nie pomoglo...Olej leje MOTULA i z pewnego zrodla....prawdopodobnie to jak ktorys z kolegow zauwazyl wina filtra paliwa...niestety troche przysnalem i na zime go nie wymienilem....a co do paliwa to leje z regoly na orlenie lub BP....Odpiolem przewody od filtra i strzykaweczka bezposrednio zalalem paliwa do silnika ;) i wtedy zapalil...jak juz dowiedzialem sie co jest to prosto poszedlem po nowy filtr i go wymienilem. Jeszcze raz dzieki za pomoc i zyce wszystkiego najlepszego w nowym roku :piwko:
nie ważne gdzie...ważne czym :)
binek2312
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel