Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Awaria DSG - sterownik, mechatronik

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Awaria DSG - sterownik, mechatronik

Postprzez Cygan » 7 stycznia 2011, 14:05

Witam klubowiczów, niestety już po 3 tygodniach od zakupu autka muszę szukać u Was pomocy. Mianowicie w moim leosiu padła skrzynia DSG a dokładniej według serwisu mechatronika czyli sterownik, który zarządza całym tym bałaganem ;) Problem polega na tym, że ASO nie naprawia takich rzeczy, u nich występuje cała część (sterownik) za uwaga 7600 zł lub cała skrzynia za około 18 000 co jak wiadomo jest ceną kosmiczną chyba dla każdego. Usterka pojawiła się nagle podczas jazdy coś strzeliło z pod maski, auto przełączyło się w tryb awaryjny oraz zaczeła mrygać na czerwono ramka z nazwami biegów PRNDS. Po zatrzymaniu auto już nie pojechało, biegi można zmieniać jednak nie rusza, także laweta i ASO gdzie sytuacja wygląda jak powyżej opisałem. Z ważnych informacji auto sprowadziłem z Włoszech ma książkę serwisową do końca prowadzoną w ASO i potwierdzoną historię w serwisie już w PL. Przebieg 62 000, LEON FR 2.0 TFSI 200KM 2007r. bez żadnych chipów itd. Jeśli ktoś ma pomysł jak można ugryźć temat lub fachowców, którzy znają temat DSG będę wdzięczny za pomoc, a może walka z importerem - producentem, jakieś pismo coś, bo wygląda to bardziej na wadę fabryczną. Dodam, że w serwisie sami byli w szoku, że coś takiego padło.
Symbol skrzyni to JPP. Błąd, który podali mi w ASO to - niewiarygodny sygnał mechatroniki, niestety nr nie podali
Pozdrawiam
Cygan
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [ALL] Awaria DSG - sterownik, mechatronik

Postprzez bubolak » 7 stycznia 2011, 22:00

Z tego co słyszałem to skrzynie DSG cieszą się dobrą opinią. Podzwoń po dobrych tunerach, może ktoś to ogarnie. Na alledrogo wisi parę sterowników/skrzyń/ogłoszeń.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez predo » 7 stycznia 2011, 23:26

napewno da sie naprawic, ja bym poszukal specjalistycznych zakladow ktora sie tym zajmuja i pewnie bedzie taniej niz w serwisie. Moze sprzedawca/importer rozwazylby dorzucenie sie do kosztow?
predo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR DSG

Postprzez krz_p » 8 stycznia 2011, 09:01

mechatroniki nikt nie naprawia,
auto jest sprowadzone, tak więc niby dlaczego importer miałby dokładać do naprawy?
pozostaje szukać używki i modlić się aby nie padła lub rozbić skarbonkę i udać się do ASO
Golf V GTI
Obrazek
krz_p
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Golf V GTI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez bogdan201 » 8 stycznia 2011, 10:09

krz_p napisał(a):mechatroniki nikt nie naprawia,
auto jest sprowadzone, tak więc niby dlaczego importer miałby dokładać do naprawy?
pozostaje szukać używki i modlić się aby nie padła lub rozbić skarbonkę i udać się do ASO

Jeszcze nie dawno przypadkowo przeglądałem na Allegro aukcje z ofertą naprawy mechatronika do wszystkich typów skrzyni DSG. Gość ogłaszał się chyba z okolic Zielonej Góry.
Trzeba tylko dobrze poszukać.
Naduś
bogdan201
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR
Silnik: ARL 1.9

Postprzez predo » 8 stycznia 2011, 10:29

Naprawia sie, naprawia. Co do importera to nie wiem jak wygladaja prawa konsumenta ale czasami od firmy importera mozna dostac 30 dni rozruchowej gwarancji na uzywane towary. Skoro auto padlo tylko 3 tyg po kupnie to moze zajsc poderzenie ze sprzedajacy wiedzial ze jest problem...
predo
Stella
Stella

Postprzez Cygan » 8 stycznia 2011, 14:09

bubolak napisał(a):Z tego co słyszałem to skrzynie DSG cieszą się dobrą opinią.

Dokładnie tymbardziej i ja i inni są w szoku, że coś takiego się stało co utrwala mnie w przekonaniu, że to jednak fabrycznie coś nie tak.

bogdan201 napisał(a):Jeszcze nie dawno przypadkowo przeglądałem na Allegro aukcje z ofertą naprawy mechatronika do wszystkich typów skrzyni DSG. Gość ogłaszał się chyba z okolic Zielonej Góry.
Trzeba tylko dobrze poszukać.

rzecz jasna allegro już przewertowane faktycznie jest 2 gości, którzy twierdzą, że w 70% da się to naprawić zależy jaka usterka, oczywiście jestem już po konsultacjach z nimi i jeśli nie będzie wyjścia będę bawił się w wysyłkową próbę naprawy.

nie wiem jak to jest do końca z producentem i importerem, ale auto nie jest z Afryki ;) czy USA ( tam np wymieniano skrzynie DSG za darmo bo były wadliwe i udzielali 10 lat gwarancji ) gdzie jest inne prawo, tylko z Unii Europejskiej i tak jak pisałem ma udokumentowaną historię potwierdzoną w PL w ASO. To tak jakbym kupił w niemieckim salonie auto przyjechał do PL a tu każdy mówiłby, że sciągnięte to już bee.
Sam nie wiem jak to ugryźć, myślę, że pkt 1 to próba naprawy wysyłkowej a nóż znajdę się w tych 70 %, które da się naprawić i koszt zamknie się w 2000 a nie w 7 czy 8.
Cygan
Stella
Stella

Postprzez sat666 » 8 stycznia 2011, 15:52

Cygan napisał(a): To tak jakbym kupił w niemieckim salonie auto przyjechał do PL a tu każdy mówiłby, że sciągnięte to już bee.

Tak wlasnie jest. Kupilem auto w niemieckim salonie, u nas conajwyzej mialem darmowe sprawdzanie calego auta czujnikiem grubosci lakieru - LOL.

pozdrawiam,
s
TDI+ Obrazek
sat666
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR

Postprzez Cygan » 8 stycznia 2011, 16:29

To chyba tylko Seat bo znajomy kupił passata ( demówka z niewielkim przebiegiem ) w niemieckim salonie i nie miał kłopotów z gwarancją, chyba, że tyczy się to tylko samochodów z salonu a nie od osób prywatnych ale chyba gwarancja to gwarancja
Cygan
Stella
Stella

Postprzez tatian » 8 stycznia 2011, 16:43

Ale o jakiej gwarancji my tu mówimy jak auto jest z 2007 r.?
Cygan od kogo to auto kupiłeś? Gdzie? W Polsce? Od ASO? Co prawda niewielka szansa, obarczona być może przepychankami, ale można spróbować ew. skorzystać z rękojmi.
BTW. skrzynię na alledrogo widziałem o Twoim oznaczeniu za 3200 zł z miesięczną gwarancją.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez sat666 » 8 stycznia 2011, 17:13

Cygan napisał(a): znajomy kupił passata ( demówka z niewielkim przebiegiem ) w niemieckim salonie i nie miał kłopotów z gwarancją, chyba, że tyczy się to tylko samochodów z salonu a nie od osób prywatnych ale chyba gwarancja to gwarancja

Gwarancja obowiazuje, w przypadku takich samochodow importer moze robic (robil) problemy (sam nie korzystalem bo nic sie z autem nie dzialo).

Auto z 2007 juz raczej nie jest na gwarancji (programy gwarancyjne 2+3 podobno byly tylko w granicach jednego kraju). Pozostaje dobra wola producenta (importera), ktory moze jakos sie dolozyc do naprawy jezeli wada jest fabryczna. Skoro nie dales zarobic importerowi to trudno, zeby teraz od niego oczekiwac udzialu w kosztach.

Chyba ze "importer" to ktos kto przywiozl auto i sprzedal, moze w umowie masz jakis zapis na ten temat.

Pozdrawiam,
s
TDI+ Obrazek
sat666
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR

Postprzez Cygan » 8 stycznia 2011, 18:10

że auto nie podlega już gwarancji to jasna sprawa, ja bardziej chciałbym to podciągnąć pod jakąś wadę fabryczną bo skoro wszystko było jak należy serwisowany wymieniane, jest to potwierdzone w ASO to czy tak po prostu może paść skoro to nie jest żadna część eksploatacyjna. Wiem, że może sam nie wiem gdzie i czego szukam ale przy cenie około 8 tysięcy zawsze warto powalczyć o cokolwiek.
tatian napisał(a):skrzynię na alledrogo widziałem o Twoim oznaczeniu za 3200 zł z miesięczną gwarancją.

też już patrzyłem, sęk w tym, że mechanicznie skrzynia jest sprawna, posypała się jej elektroniczna część czyli mechatronik, sterownik. Szkoda mi wyrywać całą skrzynie i podmieniać, bo znowu nie wiadomo skąd ta skrzynia co i jak a z ASO jak kupię sam sterownik dostanę na niego gwarancję, to auto mam miesiąc i nie było najmniejszych problemów, niestety samych sterowników nikt nie chce sprzedawać :( na allegro, no nic pozostaje mi czekać na ostateczną decyzję ASO w poniedziałek.
Cygan
Stella
Stella

Postprzez predo » 8 stycznia 2011, 18:54

daj znac co powiedza.
predo
Stella
Stella

Postprzez tatian » 8 stycznia 2011, 20:20

Cygan odpowiedz na pytania, które zadałem, bo rzucanie bez sensu słów importer, gwarant itp. nie ma sensu. Od kogo kupowałeś auto ? Czy było kupowane w Polsce czy zagranicą itd. a nie tylko piszesz o potwierdzeniu przez ASO historii auta. Mając tyle niewiadomych trudno się rozpisywać czy coś doradzić. Na dobrowolną a przede wszystkim bezpłatną pomoc ze strony ASO raczej bym nie liczył.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez krabol » 8 stycznia 2011, 22:11

Cygan, poszukaj jakiegos speca co zajmuje sie TYLKO automatami, ja sam widzialem co sie dzieje jak jedziesz z dsg do nawet dobrego serwisu, koles chcial mi wlac jakis olej polsyntetyk za 30 zł, inny był na tyle fair ze powiedzial wprost ze nie robi automatow, za to jak dał mi namiary na innego co robi tylko automaty to juz po rozmowie widac jak koles pracuje, szukaj kogos kto sie tego podejmnie, a zaplacisz grosze w stosunku do ASO :)

nie ukrywam, że trochę mnie przeraziłeś swoim postem, mam nadzieje ze u mnie bedzie wszystko ok z ddsg do samego konca :)
Leon 1P 2.0 TDI BMM DPF <b>DSG</b>
Obrazek
krabol
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P

Postprzez mm.max » 8 stycznia 2011, 22:21

Na wyrwanie takiej naprawy w ramach wady fabrycznej nie ma szans w polskich warunkach !! Jeżeli już uznają iż to jest wada fabryczna moga ci zaproponować np. całe 5-15% zniżki na robocizne lub materiały.
Ostatnio na TVN Turbo pokazywali kilka kuriozalnych przypadków nowych VW TSI, którym się łańcuchy rozrządu zrywały tuż po gwarancji a samochody miały jakieś symboliczne przebiegi - i w takiej sytuacji nikt niczego nie wywalczył

O kwestii serwisowania auta to był wymieniony olej w skrzyni ? A jeżeli tak to na jaki bo to że w serwisie to nie odpowiada na pytanie czy został zastosowany właściwy olej a to z kolei ma zdecydowany wpływ na trwałośc skrzyni i mechatroniki.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie