Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Odgłosy podczas wciskania i puszczania pedału sprzęgła....

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Odgłosy podczas wciskania i puszczania pedału sprzęgła....

Postprzez respect_ » 29 października 2008, 23:54

Witam.

W moim Leonie 1.6 2008 podczas wolnego naciskania i puszczania pedału sprzęgła słychać dochodzący z pod maski odgłos takiego jakby "jęczenio - skrzypienia".

Dzieje się tak dopiero jak auto się rozgrzeje, jak wsiadam do niego rano jest cisza, jak dojade do pracy jakies 12km już hałasuje

Serwis stwierdił że to łożysko wyciskowe sprzęgła tak hałasuje przesuwając się po prowadzeniu i chce wyciągać skrzynie biegów... a tego chciałbym uniknąć ;]

Spotkał się ktoś z tą przypadłością ?

Pozdrawiam.
Michał.

[ Dodano: Sro 05 Lis, 2008 ]
Naprawdę nikt tego nie ma... ;] ?

Spróbujcie wolno nacisnąc i tak samo wolno puszcać pedał sprzęgła po dłuższej jezdzie :palacz:

[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 ]
Wymienione łożysko oporowe sprzęgła i tuleja po której porusza się łożysko.
Jak na razie cisza :) :ok:

[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 ]
Wymienione łożysko oporowe sprzęgła i tuleja po której porusza się łożysko.
Jak na razie cisza :) :ok:
respect_
Signo
Signo

Auto: Leon II 1.6

Reklama

Re: Odgłosy podczas wciskania i puszczania pedału sprzęgła....

Postprzez Tomaszek » 24 maja 2011, 21:05

Witajcie.
Mam to samo u siebie ze skrzypienie to już wiem co to jest i że trzeba grzebać w sprzęgle, choć jeszcze mam też coś takiego, że jak lekko puszczam sprzęgło to coś jakby chrobocze, puka, pewnie sypie mi się całkowicie sprzęgło :/ ?? i bedzie trzeba pewnie wymieniać.... Pytanko w tym temacie bo autko to 1,6 2007 rok Stylance, dwumasu tam chyba nie ma? ale od czego może być to chrobotanie ? Może ktoś z Was by wiedział co może być z tym sprzęgłem nie tak, czy to się może rozsypać ? Biegi chodzą normalnie, słychać pukanie przy puszczaniu sprzęgła i taki dziwny objaw zauważyłem w trakcie jazdy, przy zmianie biegu ( też nie zawsze) jest taka jakby dziura, wrzucę bieg, puszczę sprzędło i tak jakby coś odbiło (przynajmniej takie wrażenie) i dopiero ciągnie, zastanawiam się czy to coś właśnie w sprzęgle ODDAJE i może od tego jest to pukanie :?? Zauważyłem też, że jak wyjeżdżam pod górkę na wstecznym z garażu to słychać jak ma opór jakieś chrobotanie .;/ Biegi chodzą, coś tam puka i nie wiem czy rozbierać i reperować, czy poczekać aż umrze śmiercią naturalną dopiero się zabrać za to, tylko ciekawe czy coś jeszcze się od tego może posypać, czy tylko sprzęgło, bo z tego co rozmawiałem ze znajomym mechanikiem to ta sama robota... i mówił, żeby nie tykać tylko jeździć bo robota ta sama...
Tomaszek
Stella
Stella

Auto: Leon 2 1.6

Postprzez respect_ » 31 maja 2011, 19:49

U mnie skrzypienio-trzeszczenie wróciło i też jak puszczę sprzęgło na luzie coś zaczyna chrobotać w skrzyni :palacz: Może ten typ tak ma :no: ?
respect_
Signo
Signo

Postprzez Snakeyes » 2 czerwca 2011, 09:03

Ja niczego takiego u siebie nie zauważyłem, więc ten typ tak nie ma. No chyba, że pojawia się po parudziesięciu tysiącach kilometrów, ale do tego, to mi jeszcze daleko ...

Jak poradzicie sobie z tym problemem, to dajcie znać, warto wiedzieć na przyszłość.
Snakeyes
Stella
Stella

Auto: Leon 1P

Postprzez szczepan » 18 czerwca 2011, 16:52

Też tak miałem. W ASO powiedzieli, że wygląda to na poważną sprawę. Auto zostało w naprawie. Po dwóch godzinach zadzwonili i stwierdzili, że to tylko tak poważnie wyglądało. Auto oddali naprawione. Co robili nie wim. Od roku sprzęgło działa bez jakichkolwiek odgłosów.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez respect_ » 21 czerwca 2011, 21:52

Kurcze Szczepan wielka szkoda ze nie wiesz co Ci tam grzebali :( Nie masz jakiejs faktury, albo wpisu w książce serwisowej ?
respect_
Signo
Signo

Postprzez szczepan » 23 czerwca 2011, 15:38

Niestety nie wiem co robili. I co ciekawe nie wzieli pieniędzy.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna